Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты на право.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
570.88 Кб
Скачать

2.Порядок одержання ліцензій на здійснення окремих видів господарської діяльності.

Ліцензування – це видача, переоформлення та анулювання ліцензій, видача дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ та ліцензійних реєстрів, контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов, видача розпоряджень про усунення ліцензійних умов, а також розпорядження про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування.

Відповідно до Закону «Про ліцензування» ліцензуванню підлягають такі основні види господарської діяльності: 1. пошук (розвідка) корисних копалин; 2. виробництво та ремонт вогнепальної зброї невійськового призначення і боєприпасів до неї, холодної зброї; 3.виробництво вибухових матеріалів промислового призначення; 4. виробництво особливо небезпечних хімічних речовин; 5. видобування корисних копалин із родовищ, що мають загальнодержавне значення; 6. видобуток дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, напівдорогоцінного каміння; 7. виробництво дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, напівдорогоцінного каміння; 8. виготовлення виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, напівдорогоцінного каміння; 9. виробництво лікарських засобів, оптова, роздрібна торгівля лікарськими засобами; 10. виробництво ветеринарних медикаментів і препаратів, оптова і роздрібна торгівля ними.

Суб’єкт господарювання, що має намір отримати ліцензію на проведення певного види діяльності, особисто або через уповноважений ним орган чи особу звертається до відповідного органу ліцензування із заявою встановленого зразка про видачу ліцензії. У заяві повинні бути присутні такі дані: 1. відомості про суб’єкта господарювання – заявника: найменування, місцезнаходження, банківські реквізити, ідентифікаційний номер – для юридичної особи; для фізичної особи – ПІБ, паспортні дані, ідентифікаційний номер фізичної особи-платника податків. 2. вид господарської діяльності, вказаний за статтею 9 цього Закону, на провадження якого заявник має намір одержати ліцензію. У разі наявності у заявника філій, у заяві зазначається їхнє місцезнаходження. До заяви про видачу ліцензії додається копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності або копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвічена нотаріально або органом який видав оригінал документа.

Заява залишається без розгляду, якщо:

1. заява подана особою, яка не має на це повноважень; 2.документи оформленні з порушенням. Про залишення заяви не розглянутою заявник подається в письмовій формі із зазначенням підстав залишення заяви без розгляду. Строк дії ліцензії встановлюється Кабміном, але не може бути меншим ніж 3 роки.

Визначення: Оферта – це пропозиція, яку може бути адресовано як одній людині (юридичній особі), так і декільком. Оферта висловлює намір направив її особи вважати себе що уклали договір з адресатом. Оферта містить істотні умови договору. Реклама і подібні до неї пропозиції, адресовані невизначеному колу осіб, розглядаються як запрошення зробити оферту.

Підприємницьке право – це система загальнообов'язкових норм (правил), що регулюють відносини у сфері заняття підприємницькою діяльністю, встановлюються і охороняються державою.

Індивідуально-визначені речі – це речі, які відрізняються від інших за індивідуальними ознаками :

1) виділені із загальної маси речей такого роду;

2) єдині у своєму роді;

3) відрізняються від інших за індивідуальними ознаками.

26

  1. Представники повинні були повідомити про ліквідацію підприємства. Органи мають право скасувати держ. реєстрацію

  2. Суд задовольнить позов, так як орган держ. реєстрації не має право скасовувати рішення про реєстрацію

Білет№27

1.Порядок формування та компетенція органів управління акціонерного товариства.

Господарські функції і права акціонерного товариства як суб'єкта права у правовідносинах реалізують його органи управління.

Акціонерне товариство є підприємством з найбільш складною управлінською структурою, що обумовлено так званою акціонерною власністю, тобто тим, що акціонерне товариство є об'єктом і суб'єктом права колективної власності акціонерів, права на частки якої, за загальним правилом, є трансфертними, можуть вільно передаватися ними іншим особам.

Загальні збори є вищим органом акціонерного товариства. Акціонерне товариство зобов'язане щороку скликати загальні збори (річні загальні збори). Річні загальні збори товариства проводяться не пізніше 30 квітня наступного за звітним року. До порядку денного річних загальних зборів обов'язково вносяться питання щодо: затвердження річного звіту товариства; розподілу прибутку і збитків товариства; прийняття рішення за наслідками розгляду звіту наглядової ради, звіту виконавчого органу, звіту ревізійної комісії (ревізора). Крім того загальні збори можуть вирішувати будь-які питання діяльності акціонерного товариства. Повноваження з вирішення питань, що належать до виключної компетенції загальних зборів (ст.33 з-ну «Про акціонерні товариства»), не можуть бути передані іншим органам товариства.

Повноваження наглядової ради. Наглядова рада АТ є органом, що здійснює захист прав акціонерів товариства, і в межах компетенції, визначеної статутом та цим Законом, контролює та регулює діяльність виконавчого органу. В АТ з кількістю акціонерів - власників простих акцій 10 осіб і більше створення наглядової ради є обов'язковим.

Обрання членів наглядової ради публічного товариства здійснюється виключно шляхом кумулятивного голосування, тобто голосування, коли загальна кількість голосів акціонера помножується на кількість членів органу акціонерного товариства, що обираються, а акціонер має право віддати всі підраховані таким чином голоси за одного кандидата або розподілити їх між кількома кандидатами (ст. 53).

Обрання членів наглядової ради приватного товариства здійснюється за принципом пропорційності представництва у її складі представників акціонерів відповідно до кількості належних акціонерам голосуючих акцій або шляхом кумулятивного голосування. Конкретний спосіб обрання членів наглядової ради приватного товариства визначається його статутом.

Кількісний склад наглядової ради встановлюється загальними зборами. До складу наглядової ради в товариствах з кількістю акціонерів - власників простих акцій від 100 до 1000 осіб повинні входити не менше ніж п'ять осіб, з кількістю понад 1000 - не менше ніж сім осіб, а в товариствах з кількістю акціонерів - власників простих акцій понад 10000 осіб - не менше ніж дев'ять осіб.

Виконавчий орган акціонерного товариства здійснює управління поточною діяльністю товариства. До компетенції виконавчого органу належить вирішення всіх питань, пов'язаних з керівництвом поточною діяльністю товариства, крім питань, що належать до виключної компетенції загальних зборів та наглядової ради. Виконавчий орган акціонерного товариства може бути колегіальним (правління, дирекція) або одноосібним (директор, генеральний директор).