Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты на право.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
570.88 Кб
Скачать

2.Правове регулювання бартерного договору, права та обов’язки сторін за договором міни (бартеру).

Договір міни належить до договору, спрямованого на передання майна. За договором міни (бартера) кожна зі сторін договору зобов'язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший. Договір міни оплатний, двосторонній і консенсуальний. Сторонами договору міни можуть бути фізичні та юридичні особи. Участь держави в цивільно-правовому договорі міни неможлива, оскільки натуральний обмін суперечить основним принципам оюД" жетного устрою держави. Обмеження на участь у договорі міни, Ш° існують для фізичних і юридичних осіб, загалом аналогічні обмеженням на їх участь у купівлі-продажу. При цьому договір міни може Мати як споживчий характер (між громадянами і некомерційними організаціями), так і комерційний (між підприємцями) залежно від призначення предмета договору. Сторонами договору міни можуть бути тільки особи, що володіють правом власності чи іншим речовим правом на майно. Винятком із цього правила є випадок участі в договорі міни комісіонера. Предмет договору міни є єдиною його істотною умовою. Цивільний кодекс України не розкриває поняття товару, що становить предмет договору Можливість міни будь-яких не вилучених з обороту речей, у тому числі майбутніх, сумнівів не викликає. А от міна майнових прав — незвична конструкція для вітчизняної цивілістики. Зі змісту §6 ЦК України неможіиво встановити прямої заборони договору міни майнових прав. Термін договору міни визначають безпосередньо сторони. Дого-ВоРи міни, що виконуються в момент здійснення, а також угоди між громадянами на суму менше 20 неоподатковуваних мінімумів (п. З ст. 208 ЦК України) можуть укладатися в усній формі. Усі інші договори міни повинні укладатися в письмовій формі. Обов'язки сторін договору міни однакові для обох сторін. Основним обов'язком є передання товару у власність контрагенту. Кожна сторона самостійно несе витрати з передання і прийняття відповідного товару. Умови про кількість, якість, асортимент обмінюваних товарів регулюються нормами про купівлю-продаж. За загальним правилом обмінювані товари повинні передаватись одночасно. Якщо терміни передання товарів за умовами договору не збігаються, сторони повинні керуватися загальними нормами про зустрічне виконання зобов'язань (ст. 538 ЦК України).

Визначення: Право господарського відання – це є речовим правом суб'єкта підприємництва, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом), з обмеженням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна за згодою власника у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

Спостережна рада – це представницький орган банку, який здійснює контроль за діяльністю правління банку та захищає інтереси акціонерів та інших заінтересованих осіб банку.

Договір поставки – це основний документ, що визначає права та обов'язки сторін з поставок усіх видів товарів.

Задача№33

1.Вибори членів комітету кредиторів відбуваються на зборах кредиторів за списком відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх на зборах.Члени комітету кредиторів обираються з представників кредиторів у кількості не більше 7 осіб.Кількість голосів кожного кредитора на зборах кредиторів розраховується як співвідношення суми вимог кредитора, включених до реєстру, на одну тисячу гривень.Голова комітету кредиторів обирається на першому засіданні членів комітету кредиторів з числа членів комітету кредиторів.Обраним на посаду Голови комітету кредиторів вважається той член комітету кредиторів, якій отримав найбільшу кількість голосів. Функції:підготовка та укладення мирової угоди;вибори членів ліквідаційної комісії; надання згоди на укладання арбітражним керуючим значних угод (понад 1 % статутного фонду) чи угод боржника (банкрута) щодо яких є зацікавленість; здійснення контролю за діяльністю арбітражного керуючого, заслуховування звітів про проведену ним роботу, інформації про фінансове становище і майно банкрута, використання його коштів, а також іншої інформації стосовно процедури банкрутства, що цікавить комітет кредиторів;оскарження до Господарського суду дій ліквідатора (ліквідаційної комісії);затвердження порядку продажу майна боржника (банкрута); надання згоди (відмова) на здійснення уступки вимог банкрута та встановлення порядку здійснення такої уступки; визначення порядку і розмірів оплати праці та додаткової винагороди арбітражного керуючого і залучених ним спеціалістів;звернення до господарського суду з клопотаннями про:зміну процедури банкрутства;припинення повноважень арбітражного керуючого та про призначення нового арбітражного керуючого.

2. Під мировою угодою у справі про банкрутство розуміється домовленість між боржником і кредиторами стосовно відстрочки та (або) розстрочки, а також прощення (списання) кредиторами боргів боржника, яка оформляється угодою сторін. Перші, другі кредитори отримують кошти, а останні не отримють