Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты на право.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
570.88 Кб
Скачать

2.Суб’єкт, об’єкт та зміст договору.

Договір (контракт, угода) — це форма документального закріплення партнерських зв'язків (предмета договору, взаємних прав та обов'язків, наслідків порушення домовленостей). Він опосередковує взаємини в процесі праці, виробництва і реалізації продукції чи надання різноманітних послуг.

Згідно Цивільного кодексу України “договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків”. По аналогії із цим визначенням господарським договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення господарських прав та обов'язків. Предметом господарського договору є продукція, роботи, послуги, майнові права, інші цінності, які задіяні у сфері господарського.

Договору як юридичному факту властиві такі ознаки:

1) У ньому виявляється воля не однієї особи (сторони), а двох чи кількох, причому волевиявлення учасників за своїм змістом повинно збігатися і відповідати одне одному;

2) Договір — це така спільна дія осіб, яка спрямована на досягнення певних правових наслідків: набуття, зміну або припинення прав та обов'язків.

У ринковій системі господарювання застосовуються два видидоговорів: установчий та підприємницький.

Установчий договір є письмовим документом, що засвідчує волевиявлення фізичних чи юридичних осіб щодо заснування нового організаційно-правового утворення для реалізації конкретної підприємницької ідеї.

Підприємницький договір відображає згоду сторін (партнерів) стосовно безпосереднього здійснення вибраної підприємницької (бізнесової) діяльності в певній організаційно-правовій формі.

Суб’єктами договору можуть виступати будь-які учасники цивільних відносин у межах встановленої дієздатності, тобто:

  1. фізичні особи;

  2. юридичні особи;

  3. держава Україна;

  4. Автономна Республіка Крим;

  5. територіальні громади;

  6. іноземні держави та інші суб’єкти цивільного права.

Визначення: Торговий патент – це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності чи його структурного (відокремленого) підрозділу займатися зазначеними у цьому Законі видами підприємницької діяльності. Торговий патент не засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності на інтелектуальну власність.

Перевід боргу – це перевід боржником свого боргу на іншу особу, що допускається лише за згодою кредитора. Новий боржник вправі висувати проти вимоги кредитора всі заперечення, основані на відносинах між кредитором і первісним боржником. Порука і встановлена третьою особою застава припиняються з переводом боргу, якщо поручитель або заставодавець не виявив згоди відповідати за нового боржника.

Санація – це система заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, здійснюваних власником боржника, інвестор, з метою запобігати його ліквідації, вдавшись до реорганізаційних, організаційно-господарських, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних, правових заходів у межах чинного законодавства до початку порушення справи про банкрутство.

30

Виробництво лікарських засобів, оптова та роздрібна торгівля ними підлягає обов’язковому ліцензуванню. Але за провадження господарської д-ті без ліцензії накладаються штрафні санкції у вигляді штрафів. Ліквідація не передбачена.

2 ні не має