Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готовые шпоры - микро.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
1.16 Mб
Скачать

7.Капітал як фактор виробництва. Рух кпіталу та капітальні фонди. Попит та пропозиція капіталу. Вплив часу на капітал. Дискнтований капітал. Рівень доходность капіталу. Види процентних ставок.

К-л є ресурсом тривалого використання, що створюється з метою виробництва бі льшої кількост товарів і послуг. Сутнісна риса капітального блага полягає в тому, що воно водночас є фактором виробництва ,і продуктом. Коли йдетьяс про капітал як про об’єкт купівлі-продажу на ринку ресурсів,то мається на увазі не весь запас капітальних благ, наявних в економіці, а потік нового капіталу,що з’являэться в даний перыод у вироб-ві. Під-ва пред’явлють попит не просто на якесь матеріальні блага, а на тимчасово вільні грошов засоби, які можна витрачати на зазначен блага і повернути, віддавши частину прибутку від їх використання у майбутньому. Таким чином, якщо мова йде про ринок капіталу, то має ться на увазі ринок грошового капіталу. На ньому об’єкт купівл-продажу переходить із рук в руки тимчасово, а тому всі кономічні форми угод тісно переплі таються з системою прав власності і дуже різноманітні. Інсрументами ринку капі талу можуть бути безпосередньо кредитні рес-и,ЦП, різні похідні контракти. К-л:1.власний,заємний,залучений 2.фізичний, людський 3.інвестиції: валові, чисті. Рух к-у в дбувається, коли гошов засоби акумулюються шляхом заощадж. або отримання від поточного споживача. Домог-ва спрямовують кошти на к-ні бага шляхом заощадження грошей у вигляді різних фінасових активів: акц., обл., а також вкладення грошей на різні заощаджувальні р-ки.Власники фінансових актив в чи заощаджень спод ваються отримати деякий дохід. Його рівень

характ-є %ставка. Розрізняють номін. та реал.% ставки.Номін.ставка показу , на яку величину сума, що позичальник поверта кредитору, перевищу величину отриманого кредиту. Реал.ставка виражає ться в грошових одницях пстійної спожив.спроможності і визначається як номін. ставка, скоригована на рівень інфл.

Номін. та реал. ставка дохоност :

R= r-α/1+α модель Фішера

r= R+α + R*α інфляційна премія

Отже, домог-ва або інш.ринкові суб-ти забезпечують фін. рес-ми або кап-ми тих, хто хоче купити реальні кап-ні блага. Норма процента є ціною, яку банк платить позикодавцю за використання грошей протягом деякого періоду часу. Процентну ставку виражають як деякий % дохід за рік у %.К-ні вкладення під длягають впливу часу.У зв язку з цим, з’явилося таке поняття як дисконтування , тобто приведення грош-го потоку майбутнsх років до сьогоднішньої(поточної) вартості. Таким чином, поточна (дисконтована ) вар-ть-величина позикових фондів, які необхідно було б позичити за поточної процентної ставки, щоб забезпечити регулярне отримання заданого чистого доходу. Поточна (диск.) вар-ть довгострокового активу обчисл. так: визначається скільки потрібно вкласти гршей сьогодні за наявної %ставки, щоб отримати майбутній дохід від цього акиву. У більш. випадків поточна вар-ть будь-якого активу, який приносить дохід, що з часом змінюється, обчислюється як диск-на вар-ть кожної частини потоку доходів. Це виража ться сумою окремих складових поточної вар-ті за формулою:

PV=N1/(1+i)+ N2/(1+i)2+ N3/(1+i)3+…+Nn/(1+i)n

Де: N1, N2, N3... Nn щорічний дохsд, грош. од.

1,2,3,...n роки, протягом яких оч ку ться в дпов дн суми доходів,i-ринкова ставка,%.Якщо сума майбутнього доходу FV через n років відома, то величина коштів, які потрібно вкласти сьогодні, розраховується за формулою: PV=FVn/(1+i)n У цьому випадку i є ставкою дисконту, величина якої може бути прийнята як % банківська ставка. Попит на к-л є похідним і виводиться з граничної продукивності к-лу.