Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готовые шпоры - микро.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
1.16 Mб
Скачать

1.Бюджетне обмеження і можливості споживача. Бюдж. Лінія. Рівновага споживача.

Бюджетна лінія – пряма, кожна точка якої означає набір благ, який обходиться споживачеві в суму грошей, що дорівнює його бюджету.

B = PxX+ PyY. Чим далі бюджетна лінія розміщена від початку координат, тим більші бюджетні можливості споживача вона ілюструє. Бюджетна лінія ділить координатну площину на дві частини: праву, де набори є недосяжними, і ліву, де набори є досяжними, але такими, що не вичерпують бюджет. Зміна бюдж. лінії: за зростання доходу та зростання ціни одного з товарів. Рівновага споживача – стан, у якому досягається оптимальна структура покупок, будь – яка зміна в структурі покупок знижує рівень задоволення споживача. Споживач керується принципом раціональності, а саме: маючи обмежені кошти і бажаючи максим ізувати сукупну корисність від споживання благ, він розподіляє свій бюджет так, щоб корисність, отримана від останньої грош. одиниці, витраченої на те чи інше благо, стала однаковою:

Mux / Px = Muy / Py.

Це рівняння означає досягнення споживачем стану рівноваги. Споживач керується певними вподобаннями, що формують систему переваг. Споживач у стані рівноваги розподіляє свій бюджет таким чином, щоб остання грошова одиниця, витрачена на кожне благо, давала таку саму граничну корисність. Це еквімарженальний принцип рівності зважених граничних корисностей.

23. Пропорційна варіація факторів виробництва. Збільшення випуску за рахунок пропорційного нарощування обсягів ресурсів. Постійна (стала), спадна та зротаюча віддача від масштабу виробництва. Позитивний та негативний ефект від масштабу виробництва.

Ефект масштабу – зміна обсягу випуску внаслідок зміни обсягу всіх виробничих ресурсів в однаковій пропорції. Тобто фірма змінює масштаб виробництва, коли всі фактори, що використовуються, змінюються в однаковій пропорції.

Постійний ефект віддачі від масштабу виробництва – такий ефект масштабу, за яким обсяг випуску продукції та обсяг використання ресурсів змінюються в однаковій пропорції. Збільшення витрат вдвічі викликає подвоєння випуску продукції.

Спадний ефект віддачі від масштабу виробництва – такий ефект масштабу, за яким обсяг випуску продукції збільшується у меншій пропорції, ніж зростає обсяг ресурсів. Цей ефект масштабу виробництва існує, як правило, при умові, що економія, яка обумовлювалась його зростанням, нівелюється додатковими витратами на управління координацію проміжних ланок, обмін інформацією і т.і.

Зростаючий ефект – такий ефект масштабу, за яким обсяг випуску збільшується у більшій пропорції, ніж зростає обсяг ресурсів. Наприклад, коли обсяг випуску продукції збільшується більш, ніж у два рази, при подвоєнні виробничих факторів. Якщо діє цей ефект, то виробляти продукцію вигідніше на одній великій фірмі, ніж на декількох малих. Цей ефект виробництва базується і на тому, що збільшення масштабу виробництва здебільшого не потребує пропорційного збільшення всіх ресурсів. Наприклад, при збільшенні присадибної ділянки вдвічі периметр огорожі не збільшується у два рази.