Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готовые шпоры - микро.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
1.16 Mб
Скачать

11. Модельчистої монополії.Її характеристика.Монополія і монопольна влада.Різновиди монополій.Діагностика монопольної влади.Монополістичний спосіб

Порушення хоч однієї з умов повної конкуренції,веде до виникнення неповної (недосконалої) конкуренції це сукупність типів ринкових структур, у яких не діють умови повної конкуренції.

Монополія — це такий тип ринкової стр-ри, де:1) весь гал-й випуск постач одна фірма, частка кожного споживача (яких на ринку дуже багато) в заг. обсязі рин-ї прод-ї незначна;2) прод-я однорідна і не має близьких замінників;3) вх-ня на ринок нових фірм блоковано;4) споживачі не взаємодіють між собою;5) існує повна поінфор-ть щодо рин-х цін, обсягів та попиту покупців.

Відпов, фірма в умовах монополії зветься монополістом, а ринок, на якому діє монополіст - монопольним ринком. монополією звуться також ринки із порушеннями деяких із вищезазначених умов. Н-д, монополіст може виробляти лише 80% галузевого обсягу, а 20% постачатимуть дрібні виробники; також може бути послаблена умова щодо відсутності замінників.

Ринок, де суворо вик-ся всі зазначені умови, зветься чистою монополією — ідеальна модель ринку, як і повна конкуренція.

Умови моноп.:одна фірма; унікальний вид товару,як4ий не має близьких замінників; значний конторль за ціноктвор.фірма є формув.ціни4заблоковано умови вх.в галузь;нецінова конкур існ.у вигляді реклами, зв-в з держ.та сусп.орг-ми;Н-Д,місц під-ва сусп.корист-ня, під-ва в рамках держ.прир.моноп-й.

Бар'єри може ст-ти Д. влада у вигляді патентів, ліцензій, авторських прав, привілеїв на здійснення певної діяльності ли­ше однією фірмою; інколи сама дер­жавна влада є монополістом (н-д, у сфері Д. упр-ня). Ринки, закриті для вход­ження конкурентів юридичними бар'єрами, звуться закритими мо­нополіями.

Монополія, яка існує за раху­нок економії на масштабі, зветься природною монополією.

В умовах чист моноп. Поняття галузь і під-во є тотожними. Крива попиту на пр-т чистого моноп.є одночасно кривою ринк. попиту.Моноп-т є шукачем ціни „price-maker”, сам встан.ціну бо має дуже сильну ринк.владу.Моноп-т мах-є приб., випусктаку к-ть прод-ї , за якої MR=Mcцін моноп-та Р›МСЕласт попиту на пр-т вплив на ціну моноп-та Можна обчисл.ціну прод-ї за форм-юР=МС/(1+ЕD-1)

Монополісти з метою зб свого прибутку досить широко використовують цінову дискри­мінацію пр-п, ціноутворення, коли той самий товар або послуга прод-ся різним катег-м покуп­ців за різними цінами. Для впров-ня цінової диск-ї необ­хідно виконання двох умов:1) існ. формальна ознака, за якою можна розр-ти категорії споживачів; ;2) благо не можна перепродава­ти

Роз-ся три види цінової дискримінації.

Цінова дискр. першого ступеня, або абсолютна цінова дискри­мінація існує тоді, коли кожному спожив. встан.індив.ціну на рівні його готовності пла­тити за благо.

запро­в. абс-.ї дискр. дає мож-ть моноп. отримати дод. приб,Порівняно з доск конкур. моноп.намаг.вир-ти менший обсяг прод-їі встан.вищу ціну на свій тов.Шкоду від моноп.склад.чисті втрати сусп.від того,що моноп.не досягає еф-го обсягу випуску.Крім того,моноп.перерозпод-є на свою користь частину дох спожив-в.

Моноп. влада явл. вел-ю оберн.до еласт-ті попиту(1/Е).Осн показником моноп.влади-Індекс Лернера:ІL=(Рm-MC)/Pm =1/E. Цей показник розгляд високі приб.,як ознака моноп. але не завжди .бівають випадки коли, великі розбіжності міжбухг.та ек. приб,т.то якщо не врах. Витрати на власн.КА Для хар-ки моноп.влади також використ.показник,що визнач ступіню концентр.ринку.:Індекс Херфіндаля-Хіршмана:IHH=S21+S22+S23+…+S2n ,де S1-питома вага найб. під-ва,Sn- найм-го; високомонополізованоює галузь,для якої ІHH›1800

Якщо в галузі фук-є лише одн фірма ( чиста моноп.),тоS1=100%,IHH=10000/якщо в газузі100 однакових фірм,тоS1=1%,IHH=100 Види моноп.:Природна моноп-моноп.,за якої встан.одн.ціни на той самий товар.для всіх пок-в.Дискримін.моноп.-монпо,за якої встан.різні ціни на той самий тов-р для різних пок-в, причому різниця в цінах не обумовл. різницей у витр.Закрита моноп.-моноп,захищена від конкур.через юрид. обмеж. Відкрита моноп.-моноп.,за якої одне під-во не деякий час стає єдиним вир-м прод-ї, але не має спец-го захисту від конкур.Адмін моноп-монпо,яка виник в умовах адмін-ком.сис-ми; баз-ся на держ.вл-ті , діє в умовах значно обмеж. ринку , для неї хар-й прямий розподіл рес-в