Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готовые шпоры - микро.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
1.16 Mб
Скачать

22.Похідний попит.Попит на продукт та фактори вир-ва.Взаємозв’язок ринків продукту та факторів вир-ва.Витрати вир-ва та попит на фактори вир-ва.

Похідний попит- попит на ресурс,який залежить від попиту на кінцевий продукт.

Різниця в цінах ресурсівбуває:динамічна(окремі галузі виходять з рівноваги та починають розшир-сь або скорочуватись.)рівноважна(сутнісні ознаки ресурсів,відмінності у витратах,пов’язані з використанням більш продуктивного фактору,наявність негрошових переваг у використанні)За визначення додаткового обсягу споживання кожного з факторів вир-ва тпотрібно зіставляти їх результативність та витрати на придбання .Дод.к-ть виробл.продукту в рез-ті викор-ня дод.од.дод.фактора наз. виторгом від гран.продукту(MRPL=(MPL)*(MR)). MRPL-гран продукт праці, MPL-гран.продукт праці,нат.од.; MR-гран.виторг від продажу продукту.Зміна витрат,виклкикана залученням дод.од.фактора вир-ва ,наз.гран.факторними витратами(MRСL=(MPL)*(MС)),МС-гран.витрати вир-ва продукту із залученням дод.од.фактора.Умовою максимізації прибутку товаровиробником MRСL=MRPL,; Р= MRPL

Правило залучення факторів вир-ва безпосередньо веде доф-ії похідного попиту на кожен з факторівВизначення ф-ної залежності иіж к-тю од.факторв тв його ціною за ін.однакових умов здійснюється знаходженням відповідності між ціною ресурсу та йогго виторгом від гран.продукту..Попит на ресурс визн-ся не лише його ціною,але й ін.чинниками:попитом на продукцію під-ва;ціною та обсягом ресурсів-замінників- доповнюючих ресурсів;технологічними змінами,що впливають на гран.продукт ресрсу.Чутливість виробників до зміни на ресурс анал-ся за допомогою к-та еластичності(відношення проц.зміни попиту на ресурс до проц.зміни його ціни.

24.Реакція споживача на зміну його дох.Лінія дох- споживання”.Повноцінні та неповн блага.Крива Енгеля.Функції Торнквіста.Реакція споживача на зміну цін тов.

Графічний анал споживчого вибору між двома благами за допомогою кривих байдужості та бюд лін можна значно наблизити до реальності,якщо розглядати вибір між окремим благом і іншими.Формула бюдж обмеження .Реакція спожив на зміну дох. Мал.1.___.Лін (дох-споживання)-вона проходить через всі тов спожив рівноваги зв,язані з різними дох.Якщо лін виходить з початку коор під кутом 45,то спож в одинаковій пропорції збільшує спож обох благ.З лін отрим криву Енгеля Мал.2.__. Вона показує,як реагує спож на зміну ціни одного із бдаг.Різновид цей залежить від пов,язаності благ у споживанні.Для благ-замінників лін”дох-сп”від,ємний нахил,а для доповнюючих-додатній. Залежно від зміни дох може змінитися ставлення спож до блага Х,як до благаз нормальною споживчою цінністю (повноцінного) або ж блага з низькою спож цін (неповн).Спож повноц благ при збіл дох зростає,що зумовлює додатній нахил лін “дох-спож”.І навпаки.

Лін”ціна-спож” може бути викор для побуд лін індивід поп шляхом встановлення графічної відповідності певних оптимальних кількостей даного блага і цін цього блага. Реакція спож на зміну цін ділиться:Зміна відносних цін спожив змін блага на ті ,що подешевше – ефект заміни.На зміну реального дох спож змінює обсяг благ залежно від різновиду(повноцінні і неповн)-ефект дох.Мал 3.лин “ціна-спож”__.