Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готовые шпоры - микро.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
1.16 Mб
Скачать

25.Ринкова поведінка підп в короткостроков пер.Пропозиції фірми і галузі у короткостроковому пер.Рин досконалої конкуренції в достроковому пер.Ефективність рин досконалої конкуренції.

Виробники тов пропонують свою прод на рин,де вони взаємодіють з ін вир-ми,спож-ми та ін суб-ми ринкових відносин.Умови взаємодії учасників і ціноутворення на ринках залеж від типу ринк структури. Мал.1__.

Досконала конк-це тип рин стр,якій притаманні такі риси:1дуже вел кіл продавців і покуп,кожний з яких має незначну частку в загальному обсязі продажів чи споживання прод,вони не можуть вплинути на ціну;2однорідність блага та вподобань(кожна один блага є однаковою,немає різниці у транспортних витратах, немає збиткових посл та особистих зв,язків між пост-ми та пок-ми);3.прозорість рин відносин і повна доступність інфор про рин процеси; 4.відсутність вхідних і вихідних бар,єрів до рин.Отже на рин є баг продавців і покупців,інтереси яких представленні рин поп і пропоз. МАЛ.2.

Рин рівновага-коли наміри покуп і продавців на рин повністю збігаються так,що за певної ціни тов обсяг пропоз =поп. Вихід рин зі рівноваги відб під впливом чинників,що змін поп чи пропоз.,і теж одно- чи різноспрямовану їх зміну.При цьому змін їх рівноважна ціна,рівнов кіл тов.

Мал.1Теорія ринк.стр-р.Ринок досконалої конкур.

MC

TR

ATC

MC=P=ATC

D=MR

Мал.2Рівновага конкур.підпр в довгостроковому пер.

Q

Q

27 R монопол конкурент – тип R на якому діє вел кільк невел постачал, що конкурують між собою за продаж диференційов товару. Ознаки: 1на R існ відносно вел кільк продавц, кожен з яких задовільн новел част ринкового попиту.2 товар кожного п-ва є недосконал замінником то-ру, що реал ін учасн R, т-р диференційов.3 продавці при визначені цін іобсягів своїх т-рів не враховують реакцію конкуре.4 R має відносно невис вхідні та вихідні бар`єри. Попит на продукцію не є абсолютно еластичним, як за умов досконалої конкуренції, але його еластичність вища, ніж за умов монополії. Для визнач обсягів випуску прод, що максиміз прибут або мінім збитки п-во повин провести такий самий сукупн аналіз як і за ін ринк структур. Обсяг оптим випуску та відпов ціна визнач за правил: MC=MR. Якщо монопол конкур п-во отрим ек прибут. То не спонук нові п-ва вступати в галузь. Це зменш попит на прод окрем п-ва і обмеж його граничний виторг.тому галузь не млже знаходитися у стані рівноваги поки п-ва мож встанов ціни на то-р більші ATC при випуску,що максимізує прибуток. За довгострок рівнов крива попиту на товар є дотичною до кривої сер витрат. Вільний доступ до ринку веде до того, що кожне п-во одерж лише ек прибут. Чи є ринк механ монопол конкур ефективним? Щодо викорис ресур – ні, бо в-во здійснюєт не з мін витрат. Але якщо оцінювати ефективність стосовно задоволення потреб споживачів, то різноман то-рів, яка відпов потребам людей є для них більш прийнятною, ніж одноманітна про за нижчими цін і в значному обсязі. мета реклами в ум моноп конкур, проста, фірма надіється збільш свою ринкову долю і підсилити лояльність споживачів по віднош саме до її диференційов т-ру. Реклама перемістить криву попиту направо і одночасно зменш її цінову еластичність.

28 суть ек рівновагих ресур Частк рівнов-встановл на окрем R. Заг рівнов-виникла в резул взаємод всіх ринків, коли зміна попиту чи пропоз на одному R вплив на рівноваж стан усіх інших ринків. Поняття заг ринк рівнов тісно пов`яз з ефектив розміщен ресурс в ек с-мі на стадіях ви-ва, обміну, спожив. Базові елем Парето-ефективного розпад ресур-такий розподіл благ, за яким не можливо збільш ви-во б-я то-ру без втрат для ви-ва ін то-ру. Для дослідження ефктивнос як обміну так і ви-ва може бути застосов діаграма Еджворта – модель, що дозволяє уточнити зміни розміщення обмежених ресурсів між двома то-ми(при ви-ві) або двома благами при споживан і досягнення ефективного розподілу цих ресур. Побудова та аналіз діаграми Еджворта дає змогу визначити параметри кривої виробничих можливостей, яка показує максим можливий обсяг ви-ва певного то-ру за даного ви-ва ін благ, фіксованого ресур забезпечення та рівня технології. Ви-во буде ефект тоді коли воно максимізув корисність для споживачів і водночас не виходитиме за межі наявних ресур. Отже, для ефектив функціонуван екон в цілому розміщення ресур між ви-вом різних то-рів має бути таким щоб структ цього ви-ва за ефектив використ збігалась із структ споживан. Наявність низки причин обмеженої спроможності ринк регулюв (зовн фактори, існування громадських благ,неринков механізми регулюв) обумовлює неможливість досягнен макс ефективності в ек си-мі. За цих умов заг рівновага досягається на нов рівні – квазіоптимуму. Теорія квазіоптимуму стверджує, що у випадку, коли в одній галузі викривлення не може бути усунене, краще відмовитися від досягнення макс ефективності в ін галузі щоб збалансувати економіку в цілому. Теорія заг рівнов має широке застосуван, але найб роль вона відіграє при визнач наук основ політики в галузі економіки добробуту. Існ певні критерії добробуту: Хікса – добробут підвищ, якщо ті хто виграють оцін свої дох вище збитків потерпілих; Роулса – найб справедлив розподіл максимізує корисність для найменш забезпеч членів суспіль.;добре відомий принцип зрівнялівки теж може викорис як критерій оцінки добробуту.

29 Характеристика ринку праці Конкуренція на ринку праці та її види. Формування індивідуального, галузевого та ринкового попиту на працю. Серед усіх ек ресур, використованих у ви-ві то-вів і посл, найваж є праця. Бо: суб R праці є практично кожен працездатний член суспіль, винагород є осн складовою дох більшості сімей і т.д. для R праці є характер те, що на мобільність цього ресур вплив неук фактори, але в мікроек моделюван виходять з їх незмінності хоча б певний час. Єдиним чинник який вплив на попит і пропоз працц –з/п. Під з/п в мікроек розуміють реальну а не номін, що відображує рівень цін на R то-в посл; рів подат є незмін. Реал з/п – купівельна спроможність з/п , виражене кількостями товарів і послуг, які можна придбати за отриману суму. За умов досконалої конкур існ вел кільк працівн одн професії, фірми конкурують за право найму працівн, ціна праці формуєт як ціна всякого то-ру, тобто всі працівн отримую однак з/п, яка не зал від того на якому пі-ві вони працюють. Тому пропоз праці для окре п-ва є абсолют еластич. П-во наймає працівн до тих пір поки збільшення виторгу перев збільш витрати MRP=MRC=W. Типовою ситуацією на R праці є монопсонія, коли п-во у новел місті є голов покупцем, а тому має можливість вплив на рівень з/п. Це досяг шляхом змен чисел найманих працівн. У результ посилення конкурент між працівн їх з/п зниж нижче рівноважного рівня. Двостор моноп –виник коли на R праці за умов, коли між профспілкою і спілкою підприємців укладено угоду, на такому ринку ціна однозначно не встанов.

30 варіація факторів в-ва У мікроек процес ви-ва розгляд суто функціонально, тобто як процес перетворен вхідного потоку факторів на вихідний потік- готову продукцію з викорис певної технології ви-ва та описуєт за допом виробничої функції. Так одно факторна вироб функція (ВФ)-обсяги використан всіх факторів ви-ва, крім одн є фіксов, її ще назив ВФ коротко строк період або частинною варіацією факторів ви-ва. Основ показниками тут є динаміка сукупн, сер,граничн продукту змінного фактору ви-ва. Сукупний продукт збільш разом із збільш змінного фактора Х і досягає в певній точці найб знач потім збільш припиняється. Сер продукт збільшуєт, досягає найб знач в певній точці потім спадає, аналог гранич продукт. Закономірність, що спостерігається в аналогіч ситуаціях, відома в теоретик ек як закон спадної продуктивності (віддачі) змінного фактора ви-ва. Згідно з цим закон залучен до процесу ви-ва все більшої додотков кількості певного фактора за незмін обсягів ін факторів призводить до того, що віддача кожної наступної одиниці цього ресур, отбто гранична продуктивн спадає.