Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готовые шпоры - микро.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
1.16 Mб
Скачать

10.Модель ринку досконалої конкур. Та її хар-ки. Ознаки та умови доскон конкур. Поліполістичний образ поведінки суб’єктів ринку. Ринковий попит в умовах досконалої конкур.

Досконала конкур.- це тип ринк.стр-ри якій притаманні такі риси:дуже вел.кіл-ть продавців та покупців, кожний з яких має незначну частку в заг.обсязі продажів чи спожив.прод=ї, внаслідок чого жоден з них не може вплинути на ціну; однорідність блага та вподобань-просторова,речова та осбиста однорідність.; прозорість ринк.відносин та дост-ть до інфо; відс-ть вх. та вих.бар’єрів.За умов дос.конрук.кореммий продавець виступ.як”price-taker” , тому крива поп.на прод-ю досконало еласт.Це означ,що обсяг тов.який споживачі мають намір придбати може бути як завгодно великим чи малим за певного рівня ціни на товар.Фірми які виробляють схожу прод-ю є конкур.фір-ми. Особлив ринку є те, що жодна з фірм н може відхил від рівнов ціни.

Попит на конкур. ринку.

Ціна попиту на продукцію окремої конкурентної фірми є сталою для різних обсягів (при інших рівних умовах). Т.т D на продукцію конку-ї фірми є аб­с. еластичним, а відповідна крива попиту .е горизонтальною лінією, що відповідає ціні РE Фірма в результаті продажу своєї продукції на ринку отримує певну ви­ручку. Розглянемо показники виручки, які використовуються в економічному аналізі.

Сук.вир(TR) — сума гр, яку отримає фірма після продажу своєї продукції на ринку, вона дорівнює добутку обсягу проданого товару ТR = P*Q Середня виручка (АR) — це виручка від реалізації одиниці продукції:

АR = TR/Q Гранична виручка (МR) — це зміна загальної виручки (TR) внаслідок продажу дод. одиниці продукції

МR= dTR/dQ

TR

D

P

D=MR

Q

Умова безбитк.фірми досяг.:Р=мін АС В кор-му пер. Фірма може зал-сь в галузі якщо навіть має певні збитки . Умова закриття фірми в кор-му пер.: РмінAVC,P=minAVC, точк закриття.Умова при якій фірма буде продовж. вигот дод.прод-юP≥AC

Досконала конкур. вимагає фірмивигот прод-ю з мін АС та продавати її за ціню ,що відпов цим витр-м

Виник певний парадокс: в умовах рівноваги на всіх фіомах вирт-ти пов.бути однак.Досконала крнкур. має ряд недоліків .Вона врах лише ті витр-ти ,що можливо окупити. Доск. конкур не передбач вир-во сусп.благ , які хоч і приносять задов.,але не можуть бути чітко виокремленими, лцінені т подані кожному споживачу окремо(протипож безпека, охорна).Доскон.конкур. не завжди хдатна забезпеч.концентрацію рес-в , необх.для прискорення НТП.Доскон.конкур.сприяє уніфік та стаднарт.прод-ї.Вона в повній мірі не врах.широкий дііпазон спожив.вибору. Число під-в велике ,близьке до неск.Вид тов-ру стандартизов.відсутній конторль за ціноутвор.,Умови вх.і вих легкі,відсутня нецінова конкур.Н-Д,С/Г.