Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
масаж.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
499.71 Кб
Скачать

8. Струс.

9. Площинне погладжування.

Масаж передніх зубчастих мязів боці.

1. Роздільно-послідовне погладжування.

Руки 'рухаються знизу нагору, спереду назад до нижнього кута і внутрішнього краю лопатки у напрямку м'язових волокон. При цьому захоплюється площа від 2-го до 9-го ребра.

2. Поперемінне розтирання.

3. Роздільно-послідовне погладжування.

4. Пиляння.

5. Роздільно-послідовне погладжування.

6. Спиральоподібнерозтирання чотирма пальцями.

7. Роздільно-послідовне погладжування.

8. Щипцеподібне розминання або перемокаюче натиснення.

Щипцеподібне розминання кожного зубця цього м'яза застосовують, коли м'яз добре розвитий і його можна захопити пальцями. В інших випадках застосовують перемежаюче натиснення. Його виконують долонною поверхнею всіх пальців обох рук.

9. Роздільно-послідовне погладжування.

10. Поплескування або рубління.

11. Роздільно-послідовне погладжування.

Масаж міжреберних м'язів і місць виходу відгалужень прободних міжреберних нервів

Масаж міжреберних м'язів роблять у тім же вихідному положенні пацієнта.

1. Погладжування. Прийом виконують подушечкою великого чи середнього пальця. Рух спрямовують спереду назад від грудини до хребта.

2. Спиральоодібне або подовжнє розтирання. Виконують подушечкою середнього пальця.

3. Погладжування.

4. Перемежаюче натиснення виконують подушечками вказівного і середнього пальців.

5. Погладжування.

6. Механічна вібрація малим кулястим гумовим вибратодом. Вібрація впливає не тільки на міжреберні м'язи, але і на міжреберні нерви.

7. Погладжування.

Крім цього, при враженні міжреберних нервів роблять масаж місць виходу відгалужень міжреберних нервів. Ці місця розташовуються по паравертебральним лініям, по середній пахвовій лінії і по парастернальній лінії. У місцях виходу цих нервів виконують масаж по тій же методиці, як і при масажі місць виходу відгалужень трійничного нерва.

МАСАЖ ПЕРЕДНЬОЇ І БІЧНОІ ПОВЕРХОНЬ ГРУДНОЇ КЛІТКИ В ЖІНОК

Анатомо-топографічні особливості передньої і бічної поверхонь грудної клітки в жінок відкладають свій відбиток і на техніку виконання масажних прийомів. Наявність молочних залоз не дозволяє виконувати прийом погладжування і деяких прийомів розтирання широкими пасами, як це робиться у чоловіків. Масажисту необхідно акуратно робити погладжування і розтирання між молочними залозами, а також над і під ними, не торкаючись до сосків молочних залоз.

Показання до масажу великого грудного м'яза: при плечовому плекситі, плексалгії, плечелопаточному періартриті, розтягненні сумки плечового суглоба, парезах і паралічах верхніх кінцівок, забитих місцях і вивихах плеча, після хірургічного втручання в межі плечового суглоба і відповідної області грудної клітки.

Однак у всіх перерахованих випадках масажні прийоми на великому грудному м'язі не поширюються далі молочної залози.

Масаж міжреберних м'язів і нервів, масаж переднього зубчастого м'яза у жінок виконують за тими ж правилам, що й у чоловіків.

Вихідне положення пацієнта при масажі груди сидячи або лежачи. Пацієнт повинен бути оголений до пояса.

Методичні вказівки до техніки масажу

При виконанні прийомів рубління чи поплескування на лівій половині грудної клітки на ділянці серця необхідно бути обережним.

Протипоказання до масажу: при гострих запальних захворюваннях системи органів дихання, чи наявності підозри на пухлину, активній формі туберкульозу, гострому інфаркті міокарду, відкритих ранах грудної клітки, гнійній поразці шкіри при всіх гострих інфекційних захворюваннях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]