Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
масаж.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Техніка виконання

Поперечне

Кисті кладуть так, щоб великі пальці розташовувались на одній стороні, а інші на протилежному боці м'язового вала. М'яз спочатку захвачують однією рукою, а потім не випускаючи підхвачують іншою рукою, повільно просуваючись в проксимальному напрямку.

Полукружне

Великий палець стоїть на місці, а інші описують напівколо, захвачуючи тканини, притягують до великого і плавно відпускають.

Накатування

Пальці ближньої руки стиснуті в кулак, а дальня захвачує овально-круговими рухами тканини спереду кулака і накатують на нього. При ожирінні - з перетиранням.

Помилки: Якщо захопити багато тканини - ефект буде невисокий, якщо мало -виникне больовий синдром і можуть утворитись гематоми.

Варіанти накатування: на великий палець, мізинець, вказівний палець.

Валяння

Прийом виконується тільки на кінцівках. Для виконання цього прийому масажист повинний скласти кисті і пальці обох рук "човником".

Пальці повинні бути випрямлені і щільно стиснуті. Помістивши одну руку з однієї, а іншу з іншої сторони м'язового вала так, щоб пальці були б рівнобіжні подовжньої осі плеча, починають перевалювати м'яз з руки в руку і м'яко перетирати її між долонями, одночасно повільно просуваючи руки в проксимальному напрямку.

Це самий ніжний вид разминания. Його доцільно застосовувати, коли інші прийоми разминания хворобливі. Такий прийом виконують тільки на тих м'язах, які легко можна захопити руками. Валяння можна робити поставивши кисті і пальці обох рух поперек м'язових пучків.

Щипиеподібне

Виконується великим і вказівним пальцями. Тканини захвачують двома пальцями, відтягують, віджимають і відпускають. Використовують на невеликих м'язах (тенар, гіпотенар, пальці, вал трапецієподібного м'яза).

Перемежоване натискання

Виконується кінцями великих пальців. Пальці пересуваються щільно один за одним і вижимають з глибоколежачих тканин патологічні відкладення. Виконується повільно і глибоко в основному по паравертебралям.

Посмикування (пощипування)

Тканини захоплюють великим і вказівним пальцями однієї чи обох рук і ритмічно рухаючись відтягають нагору. Масажні рухи при виконанні цього прийому нагадують посмикування струн арфи.

Завдання для самостійного (домашнього) опрацювання

Закріплення техніки масажних прийомів на власних моделях з застосуванням анатомічних, фізіологічних та біомеханічних особливостей обраної моделі.

Контрольні питання

1. Дати характеристику фізіологічної дії розминання на організм людини в залежності від статі та віку.

2. Як відрізняються прийоми розминання від розтирання та погладжування?

3. Обгрунтувати характер дії різних видів розминання.

4. Залежність ефективності виконання прийомів розминання від їх інтенсивності.

5. Напрямок виконання різних прийомів розминання.

6. Перерахувати поверхневі та глибокі прийоми розминання.

7. Які прийоми необхідно виконувати після розминання?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]