Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
масаж.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Масаж черевного преса

1. Кругове площинне поверхневе погладжування.

Масажист стоїть по праву руку пацієнта навпроти масуємої частини тіла. Прийом виконується долонями обох рук. Руки рухаються навколо пупка по ходу годинникової стрілки. Необхідно слідкувати щоб руки під час руху завжди знаходилися по кінцях діаметра описуваного кола. Прийом застосовують для адаптації тканин до нового для них подразника і розслаблення м'язів.

2. Попереміне розтирання.

Масажист, не змінюючи робочої пози, ставить руки поперек живота і робить попереміне розтирання, надавлюючи на тканині тільки вагою руки. Потрібно стежити щоб не защемити м'які тканини між великими пальцями, що може викликати біль і рефлекторне скорочення м'язів черевного преса.

3. Глибоке кругове площинне погладжування.

Виконується так само, як поверхневе, але зі значно більшою силою тиску.

4. Пиляння або пиляння з перетиранням.

Пиляння з перетиранням застосовують при наявності великого підшкірножирового шару. Цей прийом виконують у такий спосіб: кисті рук масажиста установлюються вертикально з опорою на їх ліктьовий край на відстані в три поперечних пальці один від одного. Несильно натиснув на тканині ліктьовим краєм кисті, тканини збирають у товсту складку, зближаючи гіпотенари, і роблять рухи, що пиляють. Зробивши кілька пиляючих рухів в одному місці, переставляють руки в інше місце і повторюють всі описані вище рухи

5. Комбіноване погладжування.

Прийом починають від верхнього краю лобка глядінням ("кораблик") і продовжують до мечоподібного відростка, де кисті рук повертаються в сторони і сковзають тильною поверхнею по краях реберних дуг до середньої пахвової лінії. Тут кисті рук пронують і роблять погладжування "заднім" ходом над гребенями підвздошних кісток до пахових лімфатичних вузлів. Гладіння ("кораблик") роблять уздовж прямих м'язів живота.

6. Спиральподібне розтирання чотирма пальцями обох рук у тому ж напрямку, що і комбіноване погладжування.

7. Комбіноване погладжування.

8. Накатування,

9. Кругове площинне погладжування.

10. Поплескування.

11. Кругове площинне поверхневе погладжування.

Масаж ділянки шлунка

Попередньо проводять масаж черевного преса.

1. Погладжування.

Напрямок погладжування зліва зверху вниз праворуч у напрямку руху харчових мас від шлунка до дванадцятипалої кишки. Руки масажиста роблять при цьому роздільно-послідовне погладжування "заднім" ходом.

2. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями в тому ж напрямку.

3. Погладжування.

4. Перемокаюче натискання.

Виконується долонною поверхнею фаланг чотирьох пальців обох рук. Напрямок рухів, як і при погладжуванні.

5. Погладжування.

6. Підштовхування.

Цей прийом відноситься до непереривчастої ручної вібрації. Виконують його в такий спосіб. Кисть зі складеними разом і випрямленими пальцями встановлюють на ділянці проекції шлунка на передній черевній стінці під кутом у 35-40° до поверхні масуємої ділянки. Потім передпліччя і кисть масажиста роблять коливальні рухи зверху вниз, що нагадують рухи руки при грі в м'яч. Кінці пальців у цей час поступово сковзають уздовж массируемого ділянки, не відриваючись від нього.

7. Погладжування.

8. Струс

Пальці правої руки масажиста, широко розставлені, установлюють ліворуч на нижню частину грудної клітки так, щоб великий палець ліг уздовж лівої реберної дуги кінцем до мечоподібного відростка, а основа долоні повинна бути небагато утоплена у черевну порожнину. Кисть робить коливальні рухи праворуч ліворуч і назад.

9. Кругове площинне поверхневе погладжування по всьому животу по ходу годинникової стрілки.

МАСАЖ ОБЛАСТІ ТОНКОГО КИШЕЧНИКА

Попередньо проводять масаж черевного преса.

1. Кругове площинне погладжування навколо пупка долонною поверхнею чотирьох пальців обох рук по ходу годинної стрілки.

2. Кругове чи спиральоподібне розтирання чотирма пальцями.

3. Кругове площинне глибоке погладжування.

4. Перемежаюче натиснення. ;

5. Погладжування.

6. Струс

При цьому великий і вказівний пальці правої руки масажиста встановлюють променевим краєм посередині живота і, роблячи коливальні рухи зі сторони убік, просувають руку знизу нагору і назад. Кисть розташовується під кутом 45° відносно масуємої поверхні. Чим більше наближається до прямого, тим глибше дія вібрації.

МАСАЖ ОБЛАСТІ ТОВСТОГО КИШЕЧНИКА

Попередньо проводять масаж черевного преса.

1. Гладіння І варіант ("кораблик") без обтяження по ходу кишечнику.

Прийом виконують правою рукою. Рух починають від правої пахової складки нагору по ходу висхідної ободочної кишки до печіночної кривизни, потім повертають праворуч по поперечній ободочній кишці до селезінкової кривизни. У цьому випадку переходить у погладжування долонною поверхнею кисті "заднім" ходом уздовж спадної ободочной кишки до лівої пахової складки.

2. Спиральоподібне чи кругове розтирання товстого кишечника чотирма пальцями правої руки в тому ж напрямку.

3. Гладіння І варіант ("кораблик") з обтяженням виконують правою рукою, а ліва її обтяжує. Для цього пальці лівої руки вкладають у напівзігнуті пальці правої руки. Руху роблять у тім же напрямку, що і погладжування без обтяження. На ділянці селезінкової кривизни пальці правої руки вислизають з-під пальців лівої руки і лягають поверх лівої руки, роблячи, таким чином, погладжування з обтяженням "заднім" ходом уздовж спадної ободочної кишки до лівої! пахової складки.

4. Перемежаюче натиснення.

5. Гладіння І варіант ("кораблик") з обтяженням.

6. Струс Установивши кінцеві фаланги 2-го, 3-го, 4-го, 5-го пальців правої руки в правій підвздошній западині під кутом 35 - 40°, роблять коливальні рухи у напрямку товстого кишечника.

7. Гладіння І варіант ("кораблик") без обтяження.

8. "Розгойдування" живота. Для виконання цього прийому долоні обох рук масажист поміщає праворуч і ліворуч на передньобокові стінки живота, як би прагнучи взяти живіт у долоні. Руки роблять коливальні рухи праворуч-ліворуч і вперед-назад.

9. Кругове площинне поверхневе погладжування живота.

Завдання для самостійного (домашнього) опрацювання

Закріплення техніки масажних прийомів на власних моделях з застосуванням анатомічних, фізіологічних та біомеханічних особливостей обраної моделі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]