Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
масаж.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Масаж задньої поверхні шиї

Вихідне положення пацієнта: сидячи на стільці. Пацієнт повинен бути оголений до середини грудей.

Вихідне положення масажиста: сидячи або стоячи за пацієнтом.

1. Обхоплююче погладжування. Прийом виконують одночасно обома руками. Руки масажиста розташовуються на ділянці шиї так, щоб вказівні пальці знаходились під кутом нижньої щелепи, а великі - під зовнішнім потиличним горбком. Звідси обидві руки одночасно сковзають по надпліччям до плечових суглобів.

2. Поперемінне розтирання.

3. Погладжування "заднім" ходом від верхньої вийної лінії до плечових суглобів.

4. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями.

5. Щипцеподібне погладжування виконують подушечками великого і вказівного пальців обох рук одночасно.

6. Спиральоподібне розтирання одним великим пальцем. Виконують у куті між поперечними й остистими відростками шийних хребців.

7. Глибоке погладжування "переднім" ходом. Прийом виконують однією рукою, а інша рука масажиста підтримує пацієнта за плече ближче до плечового суглоба. Рука, що масажує, розташовується так, щоб основа долоні знаходилась поблизу потиличної кісти, а кінці пальців були звернені зовні і розташовувались паралельно м'язовим волокнам верхньої частини трапецієподібного м'яза. Рука при погладжуванні сковзає зверху вниз до кистьового суглоба. При цьому на початку руху основний тиск приходиться на долонну поверхню фаланг пальців, а в другій половині руху тиск поступово переноситься на основу долоні.

8. Щипцеподібне розминання. Виконують великими і вказівними пальцями обох рук. Пальці захоплюють м'язовий валик, відтягають, віджимають його і захоплюють нову ділянку м'язового валика. Так, перехоплюючи м'яз то однією то іншою рукою, просуваються зверху униз від потиличної кістки до плечового

9. Погладжування "заднім" ходом.

10. Поплескування.

11. Обхоплююче погладжування.

Завдання для самостійного (домашнього) опрацювання

Закріплення техніки масажних прийомів на власних моделях з застосуванням анатомічних, фізіологічних та біомеханічних особливостей обраної моделі.

Контрольні питання

1.Які зони входять в поняття "коміркова зона".

2.Особливості використання масажних прийомів в залежності від статі,

віку та перебігу хвороби.

3.Вихідні положення пацієнта при виконанні масажу коміркової зони,

передньої і задньої поверхні шиї.

4.План масажу коміркової зони, передньої і задньої поверхні шиї.

5.Напрямок рухів при виконанні масажу різних зон.

Практичне заняття № 8

Тема заняття: Масаж волосистої частини голови, обличчя. Особливості

застосування та техніка масажних прийомів.

Мета заняття: Оволодіти методикою масажу волосистої частини голови та

обличчя, особливості при різних захворюваннях.

Наочність: масажний стіл, модель, анатомічний атлас.

Масаж волосистої частини голови

Загальні відомості і

Показання: при головних болях, мігрені, порушенні сну, шумі в голові й у вухах, гіпертонічній хворобі, неврастенії, залишкових явищах церебрального арахноідиту, після перенесеного менінгіту, енцефаліту, після перенесених травм черепа без крововиливу в головний мозок, при невралгії трійничного і потиличних нервів, захворюваннях шкіри голови, шийно-грудному остеохондрозі.

Протипоказання до масажу: нещодавні випадки порушення мозкового кровообігу (не раніш 4-5 тижнів з моменту виникнення), відкриті рані на ділянці волосистої частини голови, гнійні захворювання шкіри, інфекційні шкірні захворювання, наявність підозри на пухлину головного мозку; гострі запальні захворювання головного мозку і його оболонок, атеросклероз мозкових судин з явищами частих спазм.

План масажу

1. Масаж волосистої частини голови.

2. Заключний масаж передньої і задньої поверхонь шиї.

Масаж волосистої частини голови.

Техніка масажу

Вихідне положення пацієнта: сидячи на стільці, руки вільно опущені. Пацієнт оголений до середини грудей.

Вихідне положення масажиста: передньобокове.

1. Поверхневе погладжування волосистої частини голови. Закінчивши черговий тур попереднього погладжування, масажист, стоячи за пацієнтом, встановлює руки на чолі пацієнта і погладжує волосисту частину голови так, як при причісуванні волосся. Руки рухаються послідовно спереду назад у сагитальному напрямку.

2. Зиґзаґоподібне розтирання шкіри волосистої частини голови. Прийом виконують однією рукою, друга рука фіксує голову пацієнта на ділянці потилиці з протилежної сторони. Цей прийом виконують подушечками напівзігнутих і злегка розведених чотирьох пальців. Пальці зміщають шкіру голови в бічних напрямках і просуваються до потилиці. При виконанні прийому потрібно стежити за тим, щоб не тягти волосся. Сила тиску повинна бути невеликою і шкіра волосистої частини голови повинна зміщатись разом з пальцями.

3. Погладжування волосистої частини голови.

4. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями. Прийом виконують подушечками напівзігнутих і злегка розведених чотирьох пальців у сагітальному напрямку, а вільна рука фіксує голову пацієнта в тім'яно-потиличній області з протилежної сторони.

5. Погладжування

6. Спиральоподібне розтирання великим пальцем. При виконанні прийому палець масажиста проходить кілька ліній, поки не охопить усю половину волосистої частину голови. Кожна рука масажує свою половину голови.

7. Погладжування.

8. Зрушування. Прийом виконують подушечками чотирьох пальців. Рука масажиста при цьому спирається основою долоні на голову пацієнта. Щільно пригорнувши пальці до шкіри голови, зрушують її на себе. Рука масажиста при цьому просувається в сагітальному напрямку спереду назад.

9. Погладжування.

10. Перемежаюче натискання. Прийом виконують однією або обома руками, подушечками 2-го і 3-го пальців. Кисть і пальці розташовані як при виконанні прийому зрушування. Натискання виконують послідовно то одним, то іншим пальцем.

11. Погладжування.

12.3дашловання-стчск голови. Обидві долоні розташовують у передньо-задньому напрямку або на бічні поверхні голови і, розсунувши лікті в сторони, повільно і м'яко здавлюють голову пацієнта по обидва боки. Руки при цьому не повинні сковзати по шкірі. 13. Погладжування.

Н.Пунктування. Прийом виконують кінцями напівзігнутих пальців, частіше двома руками. Пальці при цьому легко постукують, як би вистукуючи барабанний дріб.

15. Погладжування волосистої частини голови. Довге переднє погладжування і довге заднє погладжування.

Методичні вказівки до техніки масажу

1. Під час масажу волосистої частини голови необхідно уважно стежити за станом пацієнта, задавати короткі питання з приводу його самопочуття.

2. Усі масажні прийоми до ділянки волосистої частини голови необхідно робити м'яко, ритмічно і безболісно, не застосовуючи великої сили тиску.

3. Необхідно дотримувати обережність при масажі голови ув осіб, що страждають частими запамороченнями, і в хворих на гіпертонічну хворобу.

4. Середня тривалість масажу волосистої частини голови без підготовчого масажу шиї 8-10 хвилин.

5. Кожен масажний прийом повторюють 4-5 разів.

6. При визначеному захворюванні масажист вибирає з описаних прийомів найбільш ефективні.

7. Часто масажу волосистої частини голови передує не тільки масаж задньої і передньої поверхні шиї, але і масаж чола.

8. Недопустимо, щоб при виконанні масажних прийомів голова пацієнта коливалась з боку убік.

9. Бажано, щоб під час масажу голови пацієнт закривав очі, а! і повинен намагатися під час виконання масажних прийомів не торкі ггись очей пацієнта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]