Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
масаж.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Масаж обличчя

Загальні відомості

Показання: гіпер- або гіпофункція шкірних залоз, млявість шкіри і зморшки, неврит лицьового нерва, невралгія трійчастого нерва. Парези і паралічі мімічної і жувальної мускулатури, контрактури різної етіології, наявність рубців.

Протипоказання: при гнійних процесах на шкірі обличчя, порушенні цілісності шкіри обличчя, у гострій стадії неврита лицьового і невралгії трійчастого нервів.

План масажу обличчя

1. Масаж ділянки чола.

2. Масаж ділянки кругового м'яза окя

3. Масаж місця виходу надомного нерва (верхнього відгалуження трійчастого нерва).

4. Масаж ділянки носа.

5. Масаж ділянки щік.

6. Масаж ділянки кругового м'яза рота і підборіддя.

На закінчення проводиться масаж передньої і задньої поверхонь шиї.

Вихідне положення пацієнта: сидячи на стільці або масажному кріслі. Голова повинна зручно розташовуватись на підголівнику.

Пацієнт повинен бути оголений до середини грудей, тому що масажу обличчя обов'язково передує масаж шиї. М'язи обличчя пацієнта повинні бути цілком розслаблені, рот напіввідкритий, а віка опущені.

Вихідне положення масажиста: стоячі за пацієнтом.

Методичні вказівки до техніки масажу

1. Масаж обличчя роблять одночасно обома руками, тому масажист зобов'язаний стежити, щоб руху його рук були суворо симетричні.

2. Масажні прийоми на обличчі повинні бути ніжними, м'якими, повільними, ритмічними і зовсім безболісними.

3. Особливо обережно необхідно масажувати обличчя в людей похилого віку, тому що грубі прийоми на обличчі ведуть до утворення або посилення зморшок.

4. Перед масажем шкіру обличчя необхідно очистити від поту, секрету сальних залоз. Найкраще це зробити за допомогою гарячого компресу або водно-спиртового розчину.

5. Тальк і вазелін при масажі обличчя не застосовують.

6. Середня тривалість масажу обличчя 5-12 хвилин без попереднього масажу шиї.

Масаж ділянки чола

1. Площинне погладжування. Прийом виконують долонною поверхнею кистей і пальців обох рук одночасно. Рух починають від середньої лінії чола, далі руки рухаються до скронь, де дугоподібно спускаються вниз до кута нижньої щелепи. Виконуючи прийом, стежать за тим, щоб шкіра чола не розтягувалася сильно, не збиралася під пальцями в складки. Рух рук масажиста повинні бути плавними, обережними й обов'язково симетричними.

2. Зиґзаґоподібне розтирання. Виконують однією рукою подушечками чотирьох пальців. Масажист однією рукою фіксує голову пацієнта на ділянці тімені, а інша робить зиґзаґоподібне розтирання в напрямку від скроні до скроні горизонтально. Пальці не повинні сильно зміщати шкіру чола. Сила тиску незначна. Бічні рухи неширокі, розмахи дрібні.

3. Хвилеподібне погладжування. Прийом виконують долонною поверхнею кисті і пальців однієї руки. Ковзаючи, легкі, хвилеподібні рухи виконують від скроні

бути ритмічними, плавними і повільними.

4. Поперемінне розтирання. Для виконання цього прийому масажист кладе руки на волосисту частину голови пацієнта так, щоб вони спиралися об неї основою долонь. Пальці при цьому залишаються вільними. Прийом виконують подушечками двох вказівних або двох середніх пальців, розташованих паралельно один до одного. Пальці виконують взаємопротилежні рухи вниз і вгору, розтираючи шкіру чола в поперечному напрямку. При цьому обидва пальці поступово переміщаються від скроні до скроні. Прийом необхідно виконувати легко, не зміщаючи шкіру.

5. Площинне погладжування уздовж волокон лобових м'язів. Руки масажиста розташовані так само, як при виконанні поперемінного розтирання. Погладжування виконують подушечками чотирьох пальців обома руками одночасно. Основи долонь при цьому не зміщаються. Пальці рухаються від брів до передньої межи волосистої частини голови. При виконанні цього прийому необхідно стежити, щоб під пальцями не збиралася шкірна складка.

6. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями. Вільна рука масажиста фіксує голову пацієнта на ділянці тімені. Інша рука робить розтирання від середньої лінії чола до скроні. При цьому права рука рухається від середньої лінії чола до лівої скроні, а ліва рука - до правої скроні пацієнта.

7. Погладжування від середньої лінії чола до скронь одночасно обома руками.

8. Перемежаюче натиснення. Прийом виконують подушечками двох або трьох пальців у напрямку від середньої лінії чола до скроні. У вихідному положенні пальці працюючої руки розташовуються, так як при спиральоподібному розтиранні. Прийом повинен виконуватись м'яко, безболісно, з невеликою швидкістю. Пальці при цьому високо не піднімають.

9. Погладжування від середньої лінії чола до скронь.

10. Пунктування. Виконують, як на волосистій частині голови.

11. Довге переднє погладжування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]