Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
масаж.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Практичне заняття 1

Тема заняття: Погладжування. Фізіологічний вплив на організм, загальні

методичні вказівки. Техніка виконання.

Мета заняття: Оволодіти методикою та технікою виконання

погладжування, особливості застосування при різних захворюваннях.

Наочність: масажний стіл, модель.

Загальні відомості :

Погладжування - це основний масажний прийом, що полягає в ковзанні руки по шкірі масуємої ділянки, причому вона не зрушується під час виконання прийому.

Фізіолсгічна дія погладжування

Дія погладжування насамперед позначається на шкірі. Шкіра обчищається від рогових лусочок, залишків секрету потових і сальних залоз. При поглажуванні поліпшується шкірне дихання і активізується секреторна функція шкіри. Значно впливає на трофіку шкіри: посилює її обмінну функцію, підвищує шкірно-м'язовий тонус, скорочувальну функцію шкірних м'язів, що робить шкіру гладкою, еластичною. При погладжуванні посилюється капілярний кровообіг за рахунок розкриття резервних капілярів, про що свідчить підвищення місцевої температури шкіри, її почервоніння (гіперемія).

При погладжуванні звільняються шляхи відтоку крові, що сприяє зменшенню набряку, а також швидшому видаленню продуктів обміну.

У залежності від методики застосування (Длощине: 1. поверхневе, 2. глибоке погладжування. Обхоплююче: 1. непереривчасте, 2. переривчасте погладжування), а також від дозування масажних прийомів погладжування може заспокійливо або збудливо діяти на центральну нервову систему, підвищувати або знижувати збуджуваність нервових провідників. Застосовуючи погладжування в області рефлексогенних ділянок (шийно-потилична і верхньогрудна, підложечна тощо), а також рецепторних зон (зони Захарїна - Геда, Мекензі тощо), ми маємо можливість завдавати рефлекторний терапевтичний вплив на патологічно змінену діяльність різноманітних тканин і внутрішніх органів. Погладжування здійснює знеболюючу і виражену розсмоктуючу дію. Застосування погладжування дає можливість активізувати тканинний обмін.

Методичні вказівки

1. При погладжуванні м'язи, а також сусідні частини тіла повинні бути максимально розслаблені. При підвищенні м'язового тонусу зменшується просвіток м'язових судин і, отже, послабляється терапевтичний ефект погладжування. Цей момент набуває особливого значення при наявності судинних розладів.

2. Погладжування можна застосовувати самостійно, наприклад мри свіжій травмі м'яких тканин, при підвищеній чутливості з метою адаптації шкіри хворого до тактильних подразнень, при безсонні, а також у комплексі з різноманітними масажними прийомами, у першу чергу після розтирання і розминання.

3. Поверхневе погладжування є підготовчим до глибокого погладжування.

4. Погладжуванням починається і закінчується кожний сеанс масажу.

5. Площинне поверхневе погладжування можна робити як по ходу, так і проти току лімфи, через те що в поверхневій лімфатичній мережі шкіри клапани відсутні, а в глибокій знаходяться в незначній кількості, тому рух лімфи може здійснюватися в цих мережах в усіх напрямках.

6. У випадку, коли погладжування застосовується з метою посилення лімфотоку, розвантаження лімфатичної і кровоносної мережі, погладжування повинно здійснюватись по ходу лімфатичних і кровоносних судин.

7. При набряках глибоке обхватуюче погладжування повинно починатися із сегмента, що лежить вище, найближчого до групи лімфатичних вузлів, щоб звільнити шлях для руху лімфи і крові із сегментів кінцівки, що знаходяться нижче. Наприклад, при набряку стопи масажують спочатку стегно, потім гомілку і, нарешті, стопу. Починати масаж із дистального сегмента при наявності набряклості тканин -це значить намагатися вилити рідину з закупореної пляшки.

8. Погладжування повинне проводитися повільно і ритмічно, особливо при набряклості тканин. При швидкому і неритмічному погладжуванні утруднюється лимфоток, травмуються лімфатичні судини і збільшується лімфостаз.

9. При масуванні м'язів погладжування проводиться в напрямку ходу м'язових волокон.

10. Сила тиску, із яким виконується погладжування, змінюється в залежності від анатомо-топографічних особливостей масажуємої ділянки, а також від функціонального стану тканин. Тиск посилюється в місцях проходження значних судин, а також у місцях, вкритих достатнім прошарком жирової клітковини і м'язів, і зменшується на ділянках кісткових виступів, при наявності хворобливості і підвищеної чутливості тканин.

Види погладжування:

Плошине:

Поверхневе:

1. кругове площинне погладжування;

2. граблеподібне погладжування;

3. гладіння І варіант ("Кораблик").

Глибоке:

1. роздільно-послідовне погладжування;

2. гребньоподібне погладжування;

3. гладіння II варіант ("Дамський кулак");

4. відгладжування двома великими пальцями (В2В).

Обхоплююче:

Непереривчасте: І. комбіноване погладжування в три тури.

Переривчасте погладжування: 1. Щипцеподібне погладжування.

Техніка виконання

Кругове площинне погладжування

Методичні вказівки

Виконується дуже повільно, ледь торкаючись масуємої поверхні. Прийом використовується для заспокоєння нервової системи, розслаблення напружених м'язів

Прийом виконується повільно в чотири тури:

I тур - на сідницях. Вихідне положення: руки ледь торкаються поверхні сідниць пальцями. Руки повільно розходяться в сторони і повертаються у вихідне положення;

II тур - на попереку. Вихідне положення: руки ледь торкаються поверхні попереку пальцями. Руки повільно розходяться в сторони і повертаються у вихідне положення;

Ш тур - на грудній поверхні спини. Вихідне положення: руки ледь торкаються поверхні пальцями на ділянці останнього грудного хребця. Руки повільно розходяться в сторони і повертаються у вихідне положення;

IV тур- по надпліччю до плечових суглобів. Руки повільно розходяться в сторони і повертаються у вихідне положення. І

Роздільно-послідовне погладжування

Виконання прийому вимагає візуального поділу поверхні спини)на дві половини: дальню і ближню. Орієнтиром поділу є хребет. Дальня половика - за хребтом, ближня - до хребта. Прийом виконується на дальній половині по трьом лініям: паравертебральній, лопаточній, пахвовій.

Долоні обох рук рухаються одна за одною паралельно хребту по трьом лініям. Пальці разом, розслаблені.

Граблеподібне погладжування

Виконується на дальній половині спини. Пальці обох рук розведені. Кисті рук знаходяться під кутом до 45°. Руки рухаються поперемінно одна за одною. Можна виконувати заднім ходом.

Гладіння І варіант ("Кораблик ")

Виконується тильною поверхнею фаланг чотирьох пальців. При цьому пальці випрямлені, а кисть знаходиться під кутом 90°.

Гладіння II варіант ("Дамський кулик")

Виконується тильною поверхнею п'яти пальців, тенаром, гіпотенаром. При цьому рука стиснута в кулак. Руки рухаються повільно і тільки у направленні м'язевих волокон.

Гребньоподібне погладжування

Пальці стиснуті в кулак. Виконується дистальними кінцями пальцьових фаланг.

Відгладжування двома великими пальцями (В2В)

Вихідне положення: великі пальці знаходяться по обидві сторони від останнього поперекового хребця, інші - перехрещенні. Відстань між великими пальцями- 1-1,5 см.

Руки повільно рухаються по паравертебральним лініям до 7 шийного хребця.

Комбіноване погладжування в три тури

І тур - Вихідне положення: великі пальці лежать по обидва боки від останнього поперекового хребця, інші - відведені і лежать на поверхні шкіри пацієнта в положенні супінації. Руки повільно рухаються до 7 шийного хребця.

// тур - Вихідне положення - теж саме. Руки повільно рухаються вниз до підпахвової лінії і рухаються уздовж неї до пахв.

/// тур - Вихідне положення: руки в положенні супінації розташовані на сідницях так, щоб середні пальці стикалися. При цьому пальці разом, великі аідведені в бік і прилягають до масуємої поверхні.

Руки, глибоко притискаючись до масуємої поверхні виконують обертання на j 180° і вижимають тканини великим пальцем і тенаром у пах.

Щипцеподібне погладжування

Виконується долонною поверхнею великого і вказівного пальців. Пальці обхвачують м'язовий вал і сковзають уздовж нього.

Завдання для самостійного (домашнього) опрацювання

Закріплення техніки масажних прийомів на власних моделях з застосуванням анатомічних, фізіологічних та біомеханічних особливостей обраної моделі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]