Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
масаж.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Масаж області кругового м'яза ока

1. Погладжування. Пацієнту пропонують закрити очі. Прийом виконують подушечками середнього пальця. Палець сковзає над нижнім краєм очниці до внутрішнього кута ока. У цьому місці до нього приєднується вказівний палець. Двома пальцями продовжують погладжування уздовж брови до зовнішнього кута ока. При цьому вказівний палець сковзає над верхнім краєм очниці, а середній - під нижнім її краєм. Усі рухи на цій ділянці повинні виконуватись дуже обережно, ніжно. Не можна під час масажу зачіпати очне яблуко.

2. Легке натиснення. Виконують замість прийому розтирання, що на цій ділянці не застосовується, тому що він сприяє появі дрібних зморшок. Переривчасте натиснення виконують подушечкою середнього пальця.

3. Погладжування.

Масаж місця виходу надочного нерва (верхнього відгалуження трійчастого нерва)

1. Кругове площинне стабільне погладжування. Цей і всі наступні прийоми виконують подушечкою середнього пальця.

2. Кругове стабільне розтирання.

3. Погладжування.

4. Безупинне натиснення.

5. Погладжування.

6. Непряма вібрація чи механічна вібрація малим гумовим кулястим вибратодом.

7. Погладжування.

Масаж місця виходу підочного, підборідного і лицьового нервів виконують аналогічно.

Масаж області носа

1. Погладжування. Прийом виконують по трьох лініях:

уздовж спинки носа знизу нагору від кінчика носа до переносся. Погладжування виконують подушечками середніх пальців обох рук. Пальці роблять роздільно-послідовний рух; по бічній поверхні носа знизу нагору. Погладжування виконують подушечками середніх пальців обох рук. Пальці роблять роздільно-послідовний рівнобіжний рух;від кінчика по крилах носа й уздовж його основи до переносся виконують роздільно-рівнобіжне погладжування.

2. Спиральоподібне розтирання. Прийом виконують тими ж пальцями, по тим же лініям і в тому ж напрямку.

3. Погладжування.

4. Перемежоване натиснення. Прийом виконують тими ж пальцями й у тому ж напрямку. Погладжування.Усі прийоми виконують ніжно, обережно, повільно.

Масаж області щек

1. Погладжування. Прийом виконують обома руками симетрично на правій і лівій половині обличчя. Погладжування обличчя роблять долонною поверхнею кисті і подушечками пальців. Прийом виконують по трьох основних лініях:

від основи носа під нижнім краєм очниці до вушної раковини і дугоподібно вниз до кута нижньої шелепи; від середини підборіддя до кута нижньої щелепи.

2. Спиральоподібне розтирання трьома чи чотирма пальцями по тим же лініям і в тому ж напрямку.

3. Погладжування.

4. Перемежоване натиснення вказівними і середніми пальцями.

5. Погладжування.

6. Пощипування - посмикування. Подушечками великого і вказівного пальців захоплюють поверхневі шари обличчя і м'якими, ніжними, але швидкими рухами вичавлюють її, як вичавлюють кісточку зі зрілої ягоди. Таким прийомом охоплюють усю поверхню щоки. Краще прийом виконувати однією рукою. При цьому не можна сильно стискати шкірну складку, неприпустимо перетворювати прийом до щипання. Це може викликати не тільки біль, але і підшкірні крововиливи.

7. Погладжування. •

8. Пунктування.

9. Погладжування чола, щік і передньої поверхні шиї.

МАСАЖ ОБЛАСТІ КРУГОВОГО М'ЯЗА РОТА І ПІДБОРІДДЯ

1. Погладжування. Прийом виконують подушечками середніх чи вказівних пальців. Починають погладжування навколо підборіддя від середньої лінії 'обличчя з-під нижньої губи в сторони вниз під нижню щелепу. Потім з тієї ж вихідної точки під нижньою губою в сторони нагору до кутів рота. Від кутів рота по верхній частині кругового м'яза рота до середньої лінії під носом.

2. Спиральоподібне розтирання. Виконують по тим же лініям одним чи двома пальцями одночасно.

3. Погладжування.

4. Перемежоване натиснення. Прийом виконують одним чи двома пальцями одночасно по тим же лініям.

5. Погладжування.

Завдання для самостійного (домашнього) опрацювання

Закріплення техніки масажних прийомів на власних моделях з застосуванням анатомічних, фізіологічних та біомеханічних особливостей обраної моделі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]