Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
масаж.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
499.71 Кб
Скачать

План масажу

1. Попередній масаж м'яких тканин грудної клітки.

2. Масаж великих грудних м'язів.

3. Масаж переднього зубчастого м'яза.

4 Масаж міжреберних м'язів і місць виходу відгалужень прободних

міжреберних нервів.

Попередній масаж м'яких тканин грудної клітки

1. Погладжування в два тури. Прийом виконують одночасне двома руками.

Перший тур - руки масажиста починають рух від мечоподібного відростка. У вихідному положенні обидві кисті розташовані поруч один з одним і рухаються до ключиць. Пальці проходять ключиці й опускаються на надпліччя. У цей момент тенари обох рук попадають у підключичні ямки. Продовжуючи погладжування, тенари сковзають по підключичних ямках і м'яко зсковзують у пахвову западину. З цього моменту м'язи рук масажиста розслаблюються й обидві руки одночасно дугоподібним рухом встановлюються у вихідному положенні для другого туру.

Другий тур - у вихідному положенні кисті і пальці обох рук масажиста розташовуються на нижній частині передньобокової поверхні грудної клітки так, начебто ми хочемо підняти пацієнта нагору. Великі пальці при цьому знаходяться в положенні максимального відведення, шип поставлені в дещо косому положенні і їхні кінці спрямовані убік пахвовим западин. Звідси руки сковзають дугоподібно до пахвових западин і, коли пальці дотикаються куполу пахвових западин, вони як би застигають на місці, згинаються, а основи долоні продовжують погладжування. Коли пальці зігнуться в кулаках, рух припиняють, руки масажиста розслаблюються і дугоподібним рухом повертаються у вихідне положення для виконання першого туру погладжування.

2. Поперемінне розтирання. Прийом виконують аналогічно виконанню прийому на спині, але у верхній частині грудної клітки руки масажиста рухаються в косому напрямку так, щоб не зачепити кінцями пальців гортані пацієнта. Прийом зручніше виконувати па дальній половині грудної клітки. У чоловіків цей прийом можна виконувати й у поперечному напрямку.

3. Роздільно-послідовне погладжування. Загальний напрямок рухів знизу нагору і віялооподібно до пахвових лімфатичних вузлів.

4. Поплескування. Прийом виконують легко, обережно проходячи над ділянкою серця.

5. Погладжування в два тури.

Масаж великих грудних м'язів

Масаж застосовують тільки у чоловіків, а у жінок - за спеціальними показаннями.

Зручніше масажувати дальний великий грудний м'яз. Для його розслаблення

пацієнт повинний однойменну руку зігнути в лікті майже до прямого кута і кисть

і покласти собі на живіт так, щоб лікоть цієї руки спирався на поверхню масажного столу. При масажі лівого грудного м'яза масажист стоїть праворуч від пацієнта і навпаки.

1. Площинне погладжування. Цей прийом зручніше виконувати обома І руками у виді роздільного погладжування. Руки рухаються уздовж волокон великого | грудного м'яза знизу нагору і дугоподібно убік до плечового суглоба.

2. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями. Прийом виконують у тім же напрямку.

3. Площинне погладжування.

4. Напівкружне разминание однією рукою. Прийом виконують м'яко, безболісно.

5. Площинне погладжування.

6. Щипцеподібнерозминання. Розминають не тільки край великого грудного м'яза, але й окремі м'язові пучки усього великого грудного м'яза.

7. Площинне погладжування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]