Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
масаж.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Масаж області нижньошийньіх іверхньогрудньіх спинномозкових сегментів

1. Відглажування двома великими пальцями. Поверхневе погладжування можна виконувати знизу нагору, а глибоке - зверху вниз уздовж паравертебральних ліній.

2. Спиральоподібне розтирання одним чи двома великими пальцями.

3. Відглажування.

4. Перемежаюче натиснення двома великими пальцями.

5. Відглажування.

6. Механічна вібрація плоским чи кулястим гумової вибратодом.

7. Відглажування.

Масаж надпліччя масаж лопатки

1. Погладжування долонною поверхнею кисті і пальців однієї руки від плечового суглоба до хребта по ходу м'язових волокон надвістного і підвістного м'язів.

2. Поперемінне розтирання двома руками.

3. Погладжування. 4. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями в тому ж напрямку..

5. Погладжування.

6. Пиляння.

7. Погладжування.

МАСАЖ ВЕЛИКОГО ГРУДНОГО М'ЯЗА (див. Масаж грудної клітки)

МАСАЖ ДЕЛЬТОПОДІБНОГО М'ЯЗА

1. Площинне погладжування двома руками. Руки розташовуються поруч одна з одною на однаковому рівні у верхній третині плеча і рухаються до ключично-акроміального зчленування. Потім руки масажиста дугоподібними рухами повертаються у вихідне положення.

2. Поперемінне розтирання.

3. Обхоплююче роздільно-послідовне погладжування. Його виконують двома руками, які рухаються по одній лінії одна за одною.

4. Пиляння.

5. Обхоплююче роздільно-послідовне погладжування.

6. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями однієї руки. При цьому інша рука фіксує з протилежної сторони, Рука масажиста, яка виконує розтирання, рухається знизу нагору і небагато заходить за ключично-акроміальне зчленування. Особливо ретельно розтирають місця початку і прикріплення дельтоподібного м'яза.

7. Обхоплююче роздільно-послідовне погладжування.

8. Спиральоподібне розтирання великим пальцем. Цей прийом більш глибокий, ніж попереднє розтирання. Застосовуючи його, необхідно ретельно розтирати місця прикріплення дельтоподібного м'яза до плечової кісти, борозну між переднім і заднім пучком дельтоподібного м'яза, під ключично-акромиальним зчленуванням, а також уздовж переднього і заднього краю цього м'яза. У хворобливих місцях потрібно акуратно, але наполегливо виконувати розтирання, поступово збільшуючи силу тиску, але не викликаючи посилення хворобливості. Розтирання болючих ділянок необхідно продовжувати до зменшення зникнення болі.

9. Погладжування.

10. Щипцеподібне розминання виконують роздільно спочатку на передньому, а потім на задньому м'язовому пучку. Руки рухаються при цьому знизу нагору.

11. Погладжування.

12. Напівкружне розминання однією рукою.

13. Погладжування.

14. Поплескування або рубління.

15. Погладжування.

Масаж дельтоподібної області виконується і як самостійний масаж, і як попередня й обов'язкова підготовка до масажу плечового суглоба

Масаж плечового суглоба

Плечовий суглоб можна масажувати в звичайному положенні, коли плече опущене вертикально вниз. У такому положенні масажують суглоб у тому випадку, коли пацієнт не в змозі прийняти іншого положення руки, наприклад через біль. Але якщо стан пацієнта дозволяє приймати різні положення руки, то суглоб масажують у наступних вихідних положеннях:

а) для зручності масажу передньої стінки капсули плечового суглоба пацієнт згинає руку в лікті і заводить кисть і передпліччя за поперек так, щоб лікоть був відведений убік. У такому положенні голівка плечової кісти випинає назовні середню стінку капсули плечового суглоба;

б) для зручності масажу задньої стінки капсули плечового суглоба пацієнт згинає руку в ліктьовому суглобі і кладе кисть собі на протилежне надпліччя. При цьому здоровою рукою він підтримує хвору руку під лікоть так, щоб хвора рука знаходилася в горизонтальному положенні. У цьому випадку голівка плечової кісти випинає назад задню стінку капсули плечового суглоба;

в) для зручності масажу нижньої стінкк капсули плечового суглоба пацієнт згинає хвору руку в ліктьовому суглобі і розташовує її кисть у себе на потилиці. Лікоть пацієнта руки повинен бути сильно відведений убік. На цій ділянці розташовуються пахвові лімфатичні вузли і підкрильцьовий судинно-нервовий пучок, тому масажувати потрібно обережно.

1. Кругове площинне стабільне погладжування подушечкою великого пальця або 2-м, 3-м і 4-м пальцями.

2. Кругове стабільне розтирання тими ж пальцями.

3. Погладжування. Масаж суглоба закінчують обережними активними або пасивними (рухами загальним погладжуванням дельтоподібного м'яза.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]