Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
209.41 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Чернігівський Національний педагогічний університет ім. Т.Г. Шевченка

Інститут історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського

Кафедра педагогіки та методики викладання історії та суспільних дисциплін

Лабораторно-практичні роботи з історії

Курсова робота

Студента 44 групи

Бєлки Віталія Юрійовича

Науковий керівник –

Кандидат педагогічних наук,доцент

Кулик Ірина Олександрівна

Чернігів

2011

Зміст

Вступ

Розділ І Сучасні підходи щодо навчання історії в школі.

    1. Лабораторно-практичні роботи як метод викладання історії

    2. Структура лабораторно-практичних занять

    3. Зміст лабораторно-практичної роботи

Розділ ІІ Особливості організації і проведення лабораторно-практичних робіт з історії в 9-х класах

2.1 Психолого-педагогічна характеристика учнів 9-х класів

2.2 Методика проведення лабораторно-практичних занять з історії в 9-х класах.

Висновки

Методичні додатки

Література

Вступ

Як зазначено в національній доктрині розвитку освіти України, освіта – основа розвитку особистості, суспільства, нації, запорука майбутнього України. Вона є визначальним чинником політичної, соціально-економічної, культурної та наукової життєдіяльності суспільства. Освіта відтворює і нарощує інтелектуальний, духовний та економічний потенціал суспільства.

Згідно з Державною національною програмою «Освіта» («Україна ХХІ століття») шляхом реформування освіти є її розвиток на основі запровадження у НВП сучасних педагогічних технологій та науково-методичних досягнень, відхід від засад авторитарної педагогіки, що утвердилась у тоталітарній державі, проведення науково-дослідницької та експериментальної роботи щодо впровадження педагогічних інновацій.

Значне місце в програмі займає блок «Зміст освіти» де сформульовані стратегічні завдання і одним з них є формування у дітей практичних умінь і навичок, необхідних для оволодіння певною професією.

Динамізм, притаманний сучасній цивілізації, зростання соціальної ролі особистості, гуманізація та демократизація суспільства, інтелектуалізація праці в усьому світі – все це потребує створення таких умов, за яких народ України став би нацією, що постійно навчається.

Загальна середня освіта має забезпечити продовження всебічного розвитку дитини як цілісної особистості, її здібностей і обдарувань, збагачення на цій основі інтелектуального потенціалу народу, його духовності і культури.

Для свідомого засвоєння знань і вмінь необхідно постійно активізувати пізнавальну діяльність учнів, яка розвиває творчі здібності дитини. Це допоможе їй в майбутньому житті знаходити нові способи вирішення проблем і завдань.

Швидкий технічний та інформаційний розвиток суспільства вимагає від освіти вдосконалення підготовки учнів до практичної діяльності, яка буде складати основу їх професійного життя.

Мета дослідження полягає у вивченні методики проведення лабораторно-практичних робіт з історії.

Завдання дослідження:

  • визначити сучасні підходи щодо навчання історії в школі;

  • схарактеризувати зміст і структуру лабораторно-практичних занять;

  • виявити особливості проведення лабораторно-практичних робіт в 9-х класах.

Об’єктом дослідження виступає процес навчання історії в школі.

Предмет дослідження особливості підготовки проведення лабораторно-практичних робіт з історії.

Теоретичною розробкою підходів до проведення лабораторно-практичних робіт займалося чимало як вітчизняних, так і західних педагогів. Цей процес набув великого розмаху з початком ХХ століття.

Обґрунтуванням необхідності практичного закріплення вивченого матеріалу займалися Д. Кірюшкін, В. Оніщук. М. Махмутов вводив лабораторно-практичну роботу в різні види уроків. Важливий внесок був зроблений Ф. Фарфаровським, який запропонував поєднати лабораторно-практичний метод навчання з використанням підручника.

К.О. Баханов розкрив значення проведення лабораторно-практичних робіт з історії, провів аналіз досягнень західної і вітчизняної шкіл, обґрунтував структуру, розкрив зміст уроку і визначив його критерії, розробив методику проведення лабораторно-практичних робіт, охарактеризував особливості оцінювання навчальних досягнень учнів.

В. Угланов розкрив суттєві ознаки методу документації. Т. Ладиченко охарактеризувала значення формування історичного критичного мислення на уроках історії.

Розділ І Сучасні підходи щодо навчання історії в школі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]