Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
масаж.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Масаж тильної поверхні передпліччя

Пацієнт сидить за масажним столом або столиким для масажу верхніх кінцівок, поклавши передпліччя обох рук на поверхню столу. Масажист сидить напроти пацієнта з боку хворої руки. Якщо масаж передпліччя роблять на масажному кріслі, то передпліччя пацієнта розташовується на підлокітнику, а масажист сидить спереду і збоку з боку хворої руки. Однією рукою масажист виконує масажні прийоми, а іншою рукою фіксує руку пацієнта на ділянці кисті. Якщо масажують тильну поверхню правого передпліччя, то руку фіксують правою рукою, а лівою - масажують.

1. Площинне погладжування. Прийом виконують долонною поверхнею кисті і фаланг пальців. Рука масажиста розташовується на передпліччя пацієнта так, щоб пальці руки масажиста були спрямовані уздовж масусмої частини тіла, а великий палець знаходився на променевому краї передпліччя. Рука масажиста сковзає в проксимальному напрямку від основи пальців до латерального мищелка плеча. У верхній третині передпліччя великий палець руки масажиста лягає в борозну між плечопроменевим і двоголовим м'язом, а наприкінці руху всі пальці зустрічаються разом.

2. Поперемінне розтирання. Виконують обома долонями.

3. Обхоплююче непереривчасте погладжування. Виконують однією рукою.

4. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями.

5. Обхоплююче переривчасте погладжування. Рука масажиста обхоплює передпліччя і ковзним рухом просувається вперед на 6-7 см, потім повертається назад на 2-3 см і знову просувається вперед.

6. Щипцеподібне або поперечне разминание.

7. Обхоплююче непереривчасте погладжування.

8. Поплескування.

9. Площинне погладжування.

Масаж долонної поверхні передплгччя

Масаж долонної поверхні передпліччя виконується так же, як і масаж тильної поверхні передпліччя. При цьому рука пацієнта розташовується так, щоб долонна поверхня передпліччя була звернена догори. У цьому випадку кисть пацієнта фіксується лівою рукою масажиста, а права рука виконує масажні прийоми. При погладжувані, що виконується правою рукою, великий палець сковзає спочатку по плечопроменевому м'язу, а у верхній третині передпліччя він лягає в борозну між двоголовим м'язом і ліктьовим згиначем кисті і пальців.

МАСАЖ ПРМЕІШЮЗЛП'ЯСТНОГО СУГЛОБА

Рука пацієнта в положенні пронації може бути розташована на столі і на валику, але можна масажувати суглоб, тримаючи руку пацієнта у висячому положенні. В усіх випадках масажист фіксує руку пацієнта за пальці, а іншою рукою масажує.

1. Обхоплююче давляче погладжування. Кисть і пальці масажист кладе на тильну сторону кисті пацієнта так, щоб кінець великого пальця знаходився на одному краї кисті, а кінці інших пальців - на іншому краї кисті. Погладжування роблять долонною поверхнею кисті і фаланг пальців. Рука масажиста рухається від основи пальців рук до променевозап'ястного суглоба доти, поки кінець великого пальця не відчує шилоподібний відросток кіст передпліччя. З цього моменту рука масажиста щільніше обхоплює передпліччя пацієнта і робить гвинтоподібний рух так, щоб великий палець сковзав якийсь час по суглобній щілині променевозап'ястного суглоба. Потім уся рука масажиста сковзає нагору до середини передпліччя. Так роблять по черзі то правою, те лівою рукою.

2. Загальне спиральоподібне розтирання чотирма пальцями від основи пальців до середини передпліччя.

3. Обхоплююче давляче погладжування.

4. Поперемінне розтирання великими пальцями поперек суглобної щілини. Великі пальці обох рук масажист розташовує на тильній поверхні променевозап'ястного суглоба пацієнта в подовжньому напрямку один біля іншого і робить поперемінне розтирання, а іншими пальцями підхоплює кисть пацієнта з долонної сторони. Тиск пальцями повиннен бути невеликим. При сильному тиску шкіра масуемої ділянки збирається в складки, ущемляється між пальцями і виникає біль.

5. Відгладжування двома великими пальцями уздовж суглобної щілини. Руки масажиста розташовуються, як при виконанні попереднього прийому. Великі пальці укладаються поперек подовжньої осі передпліччя уздовж суглобної щілини так, щоб кінці їх стикалися. Спираючись чотирма пальцями на долонну поверхню кисті, масажист великими пальцями відгладжує суглоб, просуваючи пальці в сторони зовні.

6. Кільцеве розтирання. Руку пацієнта масажист фіксує за пальці, іншою рукою обхоплює великим і вказівним пальцями променевозап'ястний суглоб і променевим краєм кисті виконує кільцеве розтирання, рухаючи свою руку зліва-направо і зправа-наліво. При виконанні цього прийому не можна допускати сильний тиск на суглоб.

7. Відгладжування двома великими пальцями.

8. Спиральоподібне розтирання двома великими пальцями уздовж суглобної щілини. Руки масажиста і його великі пальці розташовуються, як при відгладжуванні великими пальцями. Розтирають спочатку подушечкою одного, а потім іншого пальця. 9. Відгладжування двома великими пальцями.

10.1 Іасивні або активні рухи в променевозап'ясному суглобі. .

МАСАЖ ТИЛЬНОЇ ПОВЕРХНІ КИСТІ

Кисть пацієнта розташовується на долоні у масажиста в положенні пронації. Іншою рукою масажист виконує масаж.

1. Загальне площинне погладжування роблять долонною1 поверхнею кисті і фаланг пальців. Починають з тильної поверхні пальців і закінчують у середній третині передпліччя.

2. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями. Починають від пястно-фаланговых суглобів і закінчують у середній третині передпліччя.

3. Обхоплююче давляче погладжування.

4. Попереміне розтирання великими пальцями. При виконанні цього прийому сильно надавлювати не можна, тому що при цьому шкіра легко збирається в складки і защемляється між великими пальцями, заподіюючи біль. і

5. Відгладжування міжкістних м'язів подушечками великих пальців. При цьому кожен палець працює в окремому міжкістному проміжку. Рухи виконуються в проксимальному напрямку від п'ястно-фалангових суглобів до п'ястно-запя'стного зчленування. і

6. Спиральоподібне розтирання великим пальцем міжкістних м'язів, і

7. Відгладжування великими пальцями.

8. Переривчасте натиснення великим пальцем. Прийом виконується м'яко, безболісно.

9. Відгладжування великими пальцями.

10. Загальне погладжування кисті і передпліччя.

МАСАЖ ДОЛОННОЇ ПОВЕРХНІ КИСТІ

Кисть пацієнта в положенні супінації лежить на долоні масажиста.

1. Загальне погладжування починають з пальців і закінчують на середині передпліччя. Прийом виконують долонною поверхнею кисті і фаланг пальців

2. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями тієї ж області.

3. Відгладжування долоні двома великими пальцями.

4. Поперемінне розтирання долоні двома великими пальцями.

5. Відгладжування великими пальцями міжкістних м'язів.

6. Спиральоподібне розтирання великим пальцем міжкістних м'язів.

7. Відгладжування міжкістних м'язів великими пальцями.

8. Переривчасте натиснення великим пальцем.

9. Загальне погладжування долоні і передпліччя.

МАСАЖ ТЕНАРА (УЗВИШШЯ М'ЯЗГО ВЕЛИКОГО ПАЛЬЦЯ)

1. Щипцеподібне погладжування

2. Спиральоподібне розтирання великим пальцем.

3. Щипцеподібне погладжупання.

4. Щипцеподібне розтирання.

5. Щипцеподібне погладжування.

МАСАЖ ГИПОТЕНАРА (УЗВИШШЯ М'ЯЗІВ МІЗИНЦЯ)

Застосовують ті ж масажні прийоми, що і при масажі тенара. При необхідності на долоні можна застосовувати гребньоподібне погладжування і гребньоподібне розтирання, пиляння.

МАСАЖ ПАЛЬЦІВ

При масажі пальців рука пацієнта розташовується на масажному столі, столику для масажу верхніх кінцівок або підлокітнику масажного крісла. Бажано під променевозап'ястний суглоб підкладати м'який валик. Попередньо масажують кисть і передпліччя, застосовуючи загальні прийоми погладжування і розтирання, потім масажують пальці. При масажі пальців необхідно час від часу робити загальні погладжування кисті і передпліччя. Це роблять для поліпшення кровообігу в кисті і пальцях, особливо при застійних явищах і набряку.

1. Щипцеподібне погладжування пальців. Масажист підкладає під кисть пацієнта свою руку так, щоб кисть масажиста лягла на стіл тильною поверхнею. Пальці його напівзігнуті, а середній палець руки масажиста стоїть вертикально, і на нього укладають ногтьову фалангу пальця пацієнта. Така фіксація найбільш зручна. Фіксувати палець пацієнта, тримаючи його за кінчик і стискаючи двома пальцями, неправильно, тому при цьому здавлюються капіляри і дрібні судини, перешкоджаючи нормальному руху крові.

Погладжування роблять подушечками великого і вказівного пальців. Погладжуванню піддають тільки бічні поверхні пальців пацієнта, тому що основні відвідні судини пальців, йдуть по бічних його сторонах.

2. Загальне спиральоподібне розтирання пальців. Прийом виконують подушечкою великого пальця, У цьому випадку додаткова фіксація пальця пацієнта не потрібна, тому що масусмий палець розташовується на напівзігнутих вказівному і середньому пальцях руки масажиста. Палець необхідно розтирати з усіх боків, але головну увагу приділяють розтиранню тильних і бічних поверхонь.

3; Щипцеподібне погладжування.

4. Поперемінне розтирання. Для виконання цього прийому масажист стискає пальці в кулак так, щоб тильні поверхні середніх фаланг пальців стикалися. Кінцеві фаланги великих пальців щільно притиснуті до середніх фаланг вказівних пальців. Палець пацієнта поміщають між кулаком масажиста в борозну між великими і вказівними пальцями. Кулак масажиста рухається у взаємнопротилежних напрямках, розтираючи палець з усіх боків.

6. Кругове стабільне розтирання міжфалангопих і п'ястно-фалангових суглобів виконують подушечкою великого пальця. Розтиранню піддаються вд| поверхні кожного суглоба.

7. Щипцелодібне погладжування.

8. Щипцеподібне розминання.

9. Щипцеподібне погладжування.

Масаж нижніх кінцівок Загальні відомості

МАСАЖ ПОПЕРЕКОВО-КРИЖОВОЇ ОБЛАСТІ І НИЖНЬОЇ КІНЦІВКИ

Показання: при попереково-крижовому радикуліті, остеохондрозі поперекового відділу, деформуючому спондильозі і спондилартозі, при сколіозі, міозиті поперекових м'язів, незрощені дужок поперекових хребців, після переломів хребта, парезах і паралічах різного походження, після перенесеного поліомієліту, при хворобі Литтля, плоскостопості, клишоногості, при варикозному розширенні вен нижніх кінцівок, облітеруючому, ендартериїті, хвороби Рота, вібраційній хворобі, обмороженні, розтяганні зв'язок, сухожилок і м'язів, після іммобілізації, забитих місць м'яких тканин, вправлянні вивихів суглобів нижньої кінцівки, при підготовці ампутаційної кукси до протезування, тугорухливості суглобів, контрактурах, хронічних захворюваннях суглобів різного походження, невриті стегнового нерва, при закритих переломах кісток, п'яткових шпорах.

План масажу попереково-крижової області і нижньої кінцівки

1. Масаж попереково-крижової області:

- масаж шкіри і підшкірної клітковини;

- масаж поверхневого шару м'язів;

- масаж глибоких м'язів;

- масаж місць виходу спинномозкових нервів;

- масаж крижово-підвздошного зчленування.

2. Масаж ділянок сідниці.

3. Масаж тазостегнового суглоба.

4. Масаж задньої поверхні стегна.

5. Масаж передньої поверхні стегна.

6. Масаж колінного суглоба.

7. Масаж задньої поверхні гомілки.

8. Масаж передньолатеральної групи м'язів гомілки.

9. Масаж ахилового сухожилля.

10. Масаж задньої поверхні гомілковостопного суглоба.

11. Масаж передньої поверхні гомілковостопного суглоба.

12. Масаж підошви

13. Масаж м'язів узвишшя великого пальця і мізинця стопи. 14. Масаж тилу стопи.

15. Масаж пальців стопи.

Техніка масажу попереково-крижової області

Вихідне положення пацієнта: лежачи на животі, як при масажі спини. Вихідне положення масажиста: стоячи праворуч або ліворуч від пацієнта.

1. Поверхневе площинне погладжування можна робити у формі спиральоподібного погладжування, починаючи із сідничної області. Сила тиску рук масажиста при цьому повільно зростає.

2. Поперемінне розтирання зручніше робити в косому напрямку.

3. Глибоке площинне погладжування виконується долонною поверхнею кисті і фалангами пальців обох рук. Руки встановлюються одна біля одної на ділянці хрестця і просуваються знизу нагору паралельно хребту, одна рука праворуч, а інша ліворуч від хребта. Коли основи долонь досягнуть нижніх ребер, тиск послаблюється й обидві руки дугоподібним рухом повертаються в первинне вихідне положення. Друга лінія рухів пройде латеральніше першої знизу нагору й у сторони між нижніми ребрами і гребенем підвздошної кістки до міжреберних і пахвових лімфатичних вузлів. Третя лінія погладжування пройде латеральніше другої, до пахових лімфатичних вузлів.

4. Пиляння можна робити поперечно або в косому напрямку.

5. Площинне глибоке погладжування.

6. Стругання роблять у косому напрямку. При. наявності вираженої хворобливості цей прийом не застосовують.

7. Гладіння І варіант ("кораблик").

8. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями однією або обома руками по тим же лініям, що і площинне глибоке погладжування.

9. Роздільно-послідовне погладжування.

10. Поперечне розминання.

11. Погладжування з обтяженням по тим же лініям, що і глибоке площинне погладжування.

12. Напівкружне розминання.

13. Відгладжування великими пальцями уздовж паравертебральних ліній, над гребенем підвздошної кістки й уздовж хрестцово-підвздошного зчленування.

14. Спиральоподібне розтирання подушечкою великого пальця по тим же лініям, що й відгладжування.

15. Відгладжування великими пальцями.

16. Перемежоване натиснення двома великими пальцями уздовж паравертебральних ліній.

17. Відгладжування.

18. Пунктування.

19. Обхоплююче погладжування. При цьому обидві руки масажист встановлює в області хрестця так, щоб великі пальці були рівнобіжні середній лінії спини, а інші пальці і кисті розташовані в косому напрямку, як би прагнучи охопити поперек. З вихідного положення обидві руки одночасно просуваються знизу нагору і злегка латерально.

20. Поплескування.

21. Площинне поверхневе погладжування.

Методичні вказівки до техніки масажу

1. Під час масажу попереково-крижової області не обов'язково застосовувати всі прийоми, особливо на перших процедурах, а потрібно вибрати тільки ті з них, що найбільш доцільні в даному випадку з урахуванням вихідного стану тканин масуємої ділянки і її анатомо-топографічних особливостей. У цьому зв'язку необхідно зрозуміти, яка ділянка масуємої поверхні мас потребу в максимальному проробленні під час масажу.

2. Масажуючи попереково-крижову область, необхідно особливу увагу приділяти куту між хребтом і гребенем підвздошної кістки. На цій ділянці (корисно застосовувати глибоке відгладжування, кругове розтирання великим пальцем і стабільною вібрацією гумовим вибратодом. Глибоке відгладжування краше проводити знизу нагору і назовні. Якщо ці прийоми викликають біль, необхідно зменшити силу тиску рук масажиста. і

3. Якщо є захворювання нирок при застосуванні переривчастої ручної вібрації необхідно бути обережним.

4. Прийоми кругового або спиральоподібного розтирання, перемежаюче натиснення не можна застосовувати з великою силою тиску, тому що це може викликати біль і рефлекторну напругу м'язів.

5. При різкій хворобливості і вираженій напруженості м'язів у даній області обмежуються легким погладжуванням і розтиранням.

і 6. При значній хворобливості окремих ділянок болезаспокійливий результат спостерігається від застосування механічної стабільної вібрації воронкоподібним гумовим вибратодом.

7. Крім зазначених вище масажних прийомів на попереково-крижовій області можна застосовувати штрихования, зрушування, накочування.

8. Тривалість масажу попереково-крижової області, сідниці і нижньої кінцівки складає в середньому 15 хвилин.

9. Масаж окремих ділянок нижньої кінцівки починають з попереднього масажу вищележачої ділянки. Особливо це важливо при набряках і при судинних захворюваннях нижніх кінцівок.

10. При загальному масажі нижньої кінцівки пальці, суглоби, окремі непвові стовбури і стопу не масажують без особливих указівок.

11. Масаж нижньої кінцівки звичайно починають з її задньої поверхні.

12. При масажі м'язів гомілки обов'язково масажують довгі сухожилля.

13. При масажі на ділянці підколінної ямки масажні прийоми потрібно виконувати обережно, тому що там проходить судинно-нервовий пучок. Особливу увагу при масажі цієї області приділяють зовнішньому і внутрішньому краям підколінної ямки, де проходять сухожилля напівперетинчастого, напівсухожильного, двоголового м'яза стегна і голівки ікроножного м'яза.

Протипоказання до масажу: при гострих запальних захворюваннях нирок, новоутвореннях у черевній порожнині, у порожнині малого таза, у кістках кінцівок і м'яких тканин, під час менструації, при вагітності або підозрі на позаматкову вагітність, порушенні цілості шкірних покривів, гнійних і інфекційних захворюваннях, відкритих переломах хребта, кісток таза і нижніх кінцівок, при вираженому варикозному розширенні вен нижніх кінцівок, особливо при наявності трофічних виразок, гострому тромбофлебіті, облітеруючому ендартериїті в 3-й стадії, активній стадії кістково-суглобного туберкульозу, аневризмах судин нижніх кінцівок, остеомієліті з наявністю гострого попереково-крижового радикуліту й остеохондрозі, гострому невриті нервів нижньої кінцівки.

МАСАЖ ОБЛАСТІ СІДНИЦІ

Вихідне положення пацієнта: лежачи на животі. Вихідне положення масажиста: стоячі. Зручніше масажувати дальню сідницю

1 Кругове площинне поверхневе погладжування.

2. Поперемінне розтирання в поперечному напрямку.

3. Глибоке площинне погладжування. У вихідному положенні кисть і пальці і однієї руки розташовуються так, щоб основа долоні була звернена убік стегнової

кістки, а кінці пальців - убік хрестця. Рух відбувається дугоподібно знизу нагору, { спочатку убік хрестця, а потім знизу нагору і латерально до пахових лімфатичних | вузлів. Сила тиску рук масажиста при цьому залежить від товщини м'яких тканин

сідниці.

4. Пиляння в поперечному напрямку.

5. Роздільно-послідовне погладжування двома руками в тому ж напрямку, що і глибоке площинне погладжування.

6. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями однією рукою в тому ж напрямку.

7. Гладіння II варіант ("дамський кулак").

8. Гребньоподібне розтирання. Якщо є виражена хворобливість у даній області, то цей прийом не застосовують.

9. Глибоке площинне погладжування.

10. Поперечне розминання.

11. Гребьоподібне погладжування по ходу м'язових волокон великого 12. Напівкружие розминання.

13. Глибоке площинне погладжування.

14. Струс або ручна переривчаста вібрація. !

15. Кругове площинне поверхневе погладжування.

МАСАЖ ТАЗОСТЕГНОВОГО СУГЛОБА

Вихідне положення пацієнта: лежачи на животі. Для максимального

розслаблення м'язів хворої ноги, нога повинна бути зігнута у всіх суглобах, а коліно

потрібно розташувати на м'якому валику.

Вихідне положення масажиста: стоячи позаду, збоку або спереду пацієнта.

1. Глибоке кругове погладжування подушечками чотирьох пальців. Можна цей прийом виконувати з обтяженням, якщо є велика товщина м'яких тканин і немає вираженої хворобливості.

2. Кругове розтирання подушечкою великого пальця. Палець установлюють посередині між великим вертелом і бугром сідничної кістки на сідниці. При цьому прагнуть наскільки можливо проникнути всередину тканин ближче до вертлужної западини.

3. Кругове погладжування.

МАСАЖ ЗАДНЬОЇ ПОВЕРХНІ СТЕГНА

Вихідне положення пацієнта: лежачи на животі. Під згин стопи підкладається валик. Ноги розведені. '

Вихідне положення масажиста: стоячи з боку хворої ноги.

1. Обхоплююче непереривчасте погладжування. Прийом виконують обома руками. Руки встановлюють у верхній третині гомілки так, щоб обидві долоні були розташовані одна біля одної і кінці середніх пальців знаходилися на одному рівні. Пальці повинні бути щільно стиснуті. Погладжування виконують до підсідничної складки.

2. Поперемінне розтирання. Руки масажиста при цьому можуть рухатися як у подовжньому, так і в поперечному напрямках.

3. Обхоплююче непереривчасте погладжування з віджиманням кулаками. Кисті і пальці обох рук складені жолобоподібно і по обидва боки обхоплюють стегно. Погладжування починають з верхньої третини гомілки, рухаючись до підсідничної складки. Коли кінці пальців відчують підсідничну складку, вони застигають на місці і складаються в кулак, а основи долонь продовжують погладжування. Коли пальці повністю стиснулись в кулак, погладжування продовжують тенаром обох рук убік пахових лімфатичних вузлів, і

4. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями однієї або обох рук.

5. Гладіння ІІ-й варіант.

6. Подовжнє непереривчастого розминання. Прийом виконують двома руками. Стегно охоплюють по обидва боки так, щоб пальці були спрямовані уздовж стегна. Одна рука розташована перед іншою на дві фаланги великого пальця. М'яз захоплюють, відтягають і віджимають тенаром і іншими пальцями. При захоплюванні і віджиманні м'язів 2-й, 3-й, 4-й, 5-й пальці згинаються тільки в п'ястно-фалангових зчленуваннях. І'уки посуваються по черзі.

7. Площинне роздільно-послідопне погладжування.

8. Напівкружне розминання. Прийом краще виконувати спочатку однією, а потім іншою рукою.

9. Обхоплююче переривчасте погладжування. У вихідному положенні руки масажиста розташовуються так само, як при виконанні непереривчастого погладжування, але просуваються вони короткими переривчастими рухами вперед, потім відступають назад і знову просуваються вперед. При ковзному просуванні вперед, долоні масажиста повинні досить сильно стискати м'язовий вал.

10. Поперечне розминання.

11. Обхоплююче непереривчасте погладжування. 13. Загальне погладжування.

МАСАЖ ПЕРЕДНЬОЇ ПОВЕРХНІ СТЕГНА

Вихідне положення пацієнта: лежачи на спині. Валик підкладений під ногу в області підколінної ямки. Ноги пацієнта розведені.

Вихідне положення масажиста: стоячи з боку хворої ноги.

На передній поверхні стегна застосовують такі ж масажні прийоми, як і на задній поверхні. Напрямок глибокого погладжування - уздовж волокон чотириглавого м'яза стегна в бік пахових лімфатичних вузлів.

МАСАЖ КОЛІННОГО СУГЛОБА

Вихідне положення пацієнта і масажиста, як при масажі передньої поверхні стегна.

1. Загальне обхоплююче непереривчасте погладжування. Прийом починають у верхній третині гомілки і закінчують у нижній третині стегна.

2. Поперемінне розтирання.

3. Погладжування з віджиманням тенарами. Обидві руки масажиста встановлюються у вихідному положенні, як при виконанні загального обхоплюючого погладжування, і одночасно просуваються знизу нагору так, щоб тенари встановлювались в западині нижче нижнього краю надколінка. Звідси тенари роблять ковзний рух до підколінних лімфатичних вузлів. Після цього руки повертаються у вихідне положення і рухаються нагору, але тенари встановлюються на надколінку, відкіль вони сковзають до підколінної ямки. Третій хід, коли тенари встановлюють над верхнім краєм надколінка і звідси погладжують також убік підколінної ямки. Цей прийом особливо рекомендують для прискорення розсмоктування випотів у порожнині колінного суглоба.

4. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями однієї або обох рук. Розтирають латеральну, передню і медіальну поверхню даної області.

5. Обхоплююче непереривчасте погладжування. 6. Відгладжування двома великими пальцями уздовж краю надколінка і по суглобних щілинах.

7. Спиральоподібне розтирання одним чи двома великими пальцями по тим же лініям і в тому ж напрямку.

8. Відгладжування великими пальцями навколо надколінка і по суглобній щілині.

9. Відгладжування надколінка двома великими пальцями.

10. Поперемінне розтирання надколінка двома великими пальцями.

11. Відгладжування надколінка двома великими пальцями.

12. Спиральоподібне розтирання надколінка одним великим пальцем.

13. Відгладжування надколінка.

14. Активні чи пасивні рухи в колінному суглобі;

15. Загальне обхоплююче непереривчасте погладжування.

МАСАЖ ЗАДНЬОЇ ПОВЕРХНІ ГОМІЛКИ

Вихідне положення пацієнта: лежачи на животі. Вихідне положення масажиста: стоячи з боку хворої ноги.

1. Поверхневе площинне погладжування обома руками починають від п'яти і закінчують у нижній третині стегна.

2. Поперемінне розтирання.

3. Площинне глибоке погладжування. При виконанні цього Іприйому необхідно бути обережним на ділянці підколінної ямки.

4. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями.

5. Обхоплююче непереривчасте погладжування двома руками.

6. Подовжнє непереривчасте разминание.

7. Обхоплююче непереривчасте погладжування.

8. Поперечне розминання.

9. Обхоплююче непереривчасте погладжування.

10. Валяння. 1 і. Обхоплююче роздільно-послідовне погладжування.

12. Струс або поплескування.

13. Загальне погладжування.

МАСАЖ ПЕРЕДНЬОЛАТЕРАЛЬНОЇ ГРУПИ МЯЗІВ ГОМІЛКИ

Вихідне положення пацієнта: лежачи на спині. Валик підкладаєігься під ділянку підколінної ямки.

Вихідне положення масажиста: з боку хворої ноги.

1. Загальне обхоплююче непереривчасте погладжування від основи пальців до нижньої третини стегна. Прийом виконують двома руками.

2. Поперемінне розтирання.

3. Відгладжування передньолатеральної групи м'язів гомілки двома великими пальцями.

4. СпираЛЬОПОЛІбне ппттапяния млигии ятям 5. . Відгладжування великими пальцями.

6. Щипцеподібне разминания двома руками. Для виконання цього прийому масажист повинен перейти на іншу сторону масажного столу.

7. Загальне обхоплююче непереривчасте погладжування.

МАСАЖ АХИЛЛОВОГО СУХОЖИЛЛЯ

Вихідне положення пацієнта: лежачи на животі. Валик підкладений під згин стопи.

Вихідне положення масажиста: стоячи з боку хворої ноги.

1. Щипцеподібне погладжування однією або двома руками.

2. Спиральоподібне розтирання подушечкою одного великого пальця. При цьому великий палець іншої руки служить опорою і розташовується на іншій стороні ахиллова сухожилля. Необхідно стежити, щоб обидва пальці завжди знаходились один проти одного.

3. Щипцеподібне погладжування.

4. Щипцеподібне разминание двома руками. Прийом необхідно виконувати м'яко і безболісно, не застосовуючи великої сили.

5. Щипцеподібне погладжування.

МАСАЖ ЗАДНЬОЇ ПОВЕРХНІ ГОМІЛКОВОСТОПНОГО СУГЛОБА

Вихідне положення масажиста: стоячи з ножного кінця масажного столу навпроти хворої ноги пацієнта.

1. Погладжування подушечками великих пальців з-під щиколоток. При цьому стопу пацієнта беруть в обох рук так, щоб великі пальці лягли в поглиблення по сторонах ахиллова сухожилля паралельно йому, а інші пальці підхоплюють стопу з тильної сторони "гамачком". Впливу піддається задня стінка капсули гомілковостопного суглоба.

2. Спиральоподібне розтирання великими пальцями. Прийом виконується по черзі то одним, то іншим великим пальцем. Вихідне положення рук масажиста таке ж, як при погладжуванні.

3. Погладжування двома великими пальцями.

МАСАЖ ПЕРЕДНЬОЇ ПОВЕРХНІ ГОМІЛКОВОСТОПНОГО СУГЛОБА

Вихідне положення пацієнта: лежачи на спині. Валик підкладають під

ахилове сухожилля.

Вихідне положення масажиста: стоячи з ножного кінця масажного столу

навпроти хворої ноги пацієнта.

1. Обхоплюче давляче погладжування.

2. Поперемінне розтирання двома руками від основи пальців до середини гомілки.

3. Погладжування великими пальцями з-під щиколоток знизу нагору. Руки j масажист розташовує так, що великі пальці встановлюються на тильній поверхні 4. Спиральоподібне розтирання великим пальцем. Руки масажиста знаходяться у тому ж вихідному положенні. Великий палець обережно розсовує, сухожилля розгиначів, проникаючи всередину суставної щілини з боку передньої стінки капсули гомілковостопного суглоба.

5. Загальне обхоплююче непереривчасте погладжування. Масаж гомілковостопного суглоба закінчується в багатьох випадках активними або пасивними рухами.

МАСАЖ ПІДОШВИ

Вихідне положення пацієнта: лежачи на животі. Валик підкладається під згин стопи.

Вихідне положення масажиста: стоячи з боку хворої ноги у ножного кінця масажного столу.

1. Площинне погладжування однією рукою. Правою рукою масажист бере праву стопу пацієнта за тил стопи так, щоб великий палець ліг у борозну між зовнішньою щиколоткою й ахилловим сухожиллям, а долонею лівої руки робить погладжування від основи пальців до п'яти.

2. Пиляння однією рукою. Вихідне положення рук масажиста таке ж, як при погладжуванні.

3. Гребньоподібне погладжування. При масажі правої стопи права рука масажиста фіксує стопу як при погладжуванні, а ліва рука виконує прийом.

4. Гребньоподібне розтирання. Положення рук масажиста не змінюється.

5. Відгладжування міжкостних м'язів великим пальцем. Прийом виковується так само, як і на кисті.

6. Спиральоподібне розтирання міжкостних м'язів великим пальцем.

7. Відгладжування великим пальцем міжкостних м'язів.

8. Натиснення подушечкою великого пальця.

9. Загальне площинне погладжування.

МАСАЖ М'ЯЗІВ УЗВИШШЯ ВЕЛИКОГО ПАЛЬЦЯ І МІЗИНЦЯ СТОПИ Масаж м'язів узвишшя великого пальця і мізинця стопи виконується так само, як масаж тенара і гипотенара на кисті.

МАСАЖ ТИЛУ СТОПИ

Вихідне положення пацієнта: лежачи на спині. Валик підкладений під ділянку підколінної ямки. Масажист працює стоячи з боку хворої ноги з ножного кінця масажного столу і робить наступні масажні прийоми:

1. Обхоплюче непереривчасте погладжування двома руками від основи пальців до середини гомілки.

2. Поперемінне розтирання на тій же поверхні.

3. Обхоплюче давляче погладжування. 4. Спиральоподібне розтирання міжкостних м'язів великим пальцем. Прийом виконують однією або обома руками.

5. Відгладжування міжкостних м'язів великим пальцем.

6. Спиральоподібне розтирання міжкостних м'язів великим пальцем.

7. Відгладжування міжкостних м'язів великим пальцем.

8. Натиснення.

9. Загальне погладжування.

МАСАЖ ПАЛЬЦІВ СТОПИ

Масаж пальців стопи роблять так само, як на руці. Пальці на нозі масажують тільки за спеціальними показаннями. Особлива увагу приділяється масажу першого плюснофалангового суглоба.

Завдання для самостійного (домашнього) опрацювання Закріплення техніки масажних прийомів на власних моделях з застосуванням анатомічних, фізіологічних та біомеханічних особливостей обраної моделі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]