Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
масаж.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Масаж задньої поверхні плеча

Масажують головним чином, триглавий м'яз плеча. Для зручності масажу пацієнт повинней зігнути руку в ліктьовому суглобі і покласти кисть собі ні стегно, з плече відвести від тулуба на 45°. Масажист однією рукою підтримує руку пацієнта за передпліччя ближче до ліктя, а іншою рукою робить масаж сидячи збоку і спереду від пацієнта.

1. Площинне погладжування. Починається з третини передпліччя закінчується на ділянці дельтоподібного м'яза.

2. Поперемінне розтирання. Прийом можна виконувати обома руками, при цьому рука пацієнта знаходиться між руками масажиста. Спеціальна її фіксація не потрібна.

3. Обхоплююче непереривчасте погладжування. Обхопивши плече хворої руки, долонною поверхнею кисті і фаланг пальців при відведеному великому пальці, приймаючого участь у виконанні цього прийому, продвигають руку уздовж задньої поверхні плеча і закінчують рух на ділянці ключично-акроміального зчленування.

4. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями.

5. Обхоплююче виборче поілплжування. У вихідному положенні рука масажиста розташовується так само, як і при виконанні попереднього погладжування, але рухаючись вище масажист розташовує палец так, щоб великий палець його руки сковзав по зовнішній борозні плеча, а кінці інших пальців - по внутрішній борозні плеча. У верхній третині плеча великий палець лягає в борозну між заднім краєм дельтоподібного м'яза і триглавим м'язом плеча, а кінці інших пальців продовжували рух по внутрішній борозні плеча. Наприкінці руху великий і інші пальці, злегка віджимаючи триглавий м'яз, зустрічаються разом.

6. Щипцеподібне розминання. Застосовують для виборчого масажу кожної з трьох голівок триглавого м'яза плеча. Прийом виконують одночасно обома руками. Руки пересуваються знизу нагору.

7. Погладжування.

8. Напівкружне розминання. Виконують однією рукою.

9. Погладжування.

10. Поперечне розминання.

11. Погладжування.

12. Валяння.

13. Погладжування.

14. Струс.

15. Погладжування.

Масаж передньої поверхні плеча

Масаж передньої поверхні плеча виконується так само, як і масаж задньої поверхні плеча. При масажі плеча необхідно бути обережним на ділянці внутрішньої борозни плеча, де проходить судинно-нервовий пучок.

Масаж ліктьового суглоба

Вихідне положення руки пацієнта і робоча поза масажиста залишаються. Масаж ділянки ліктьового суглоба частіше роблять однією рукою, інша рука фіксує руку пацієнта за передпліччя.

1. Загальне погладжування. Прийом виконують однією рукою. Обхопивши руку пацієнта у верхній третині передпліччя, сковзають знизу нагору через ліктьовий суглоб до середини плеча.

2. Поперемінне розтирання. Надавши долоням жолобоподібну форму, обхоплюють ними передпліччя по обидва боки і роблять загальне поперемінне розтирання до середини плеча. Руку пацієнта фіксувати не слід, адже вона знаходиться між долонями масажиста.

3. Кругове погладжування роблять долонею однієї руки. Іншою рукою масажист фіксує руку пацієнта за верхню третину передпліччя.

4. Спиральоподібне розтирання чотирма пальцями. Цей прийом роблять на верхній третині передпліччя, ліктьовому суглобі і нижній третині плеча.

5. Відгладжування великими гіальцями навколо клювоподібного відростка 6. Спиральоподібне розтирання одним або двома великими пальцями в тому ж напрямку і за тими ж лініями. і

7. Відгладжування великими пальцями.

8. Активний чи пасивний рух у ліктьовому суглобі.

9. Загальне обхоплююче погладжування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]