Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ТВРК_2011.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

Тема 33: Види та класи трав’яного борошна. Стабілізація каротину

Трав'яне борошно та різку використовують у раціонах сільськогосподарських тварин і птиці в якості добавок, що покривають дефіцит у тих чи інших поживних речовинах і вітамінах. Тому якість цих кормів повинна відповідати вимогам ДСТУ 18691-73 (табл. 12). Залежно від складу і поживності трав'яне борошно ділять на п'ять класів.

Таблиця 12

Основні вимоги до якості трав’яного борошна (дсту 18691-73)

Клас

Вміст в 1 кг

Вологість борошна і гранул не більше, %

каротину не менше, мг

сирого протеїну, г

сирої клітковини не більше, %

І

230

20

22

борошна –

8-12

гранул –

8-13

ІІ

180

16

24

ІІІ

150

15

27

ІV

120

14

30

V

80

12

35

Якість трав'яного борошна визначають за зовнішнім виглядом, звертаючи увагу на колір, запах, помел, діаметр і довжину гранул. Крім того, у трав'яному борошні визначають вміст каротину, протеїну, клітковини і вологи.

Стабілізація каротину. Основним завданням правильного зберігання трав'яного борошна і різки є зниження втрат поживних речовин і перш за все каротину.

Швидкість окислення каротину в кормах штучного сушіння в значній мірі залежить від фізичного стану і вологості корму, доступу кисню повітря, сонячних променів, температури навколишнього середовища та інших чинників. Розпад каротину в трав’яному борошні і різці можна значною мірою зменшити, регулюючи вплив цих чинників.

Трав’яне борошно при виході з циклону сушильного агрегату має температуру близько 40-50°С, а при гранулюванні або брикетуванні різки температура готового корму піднімається до 75-80°С. Якщо ці корми не піддати активному охолодженню, то остигання гранул в мішках, покладених у штабелі на складі, буде йти довго і швидкість руйнування каротину буде високою. Склад для постійного зберігання кормів штучного сушіння повинен бути сухим і темним, а відносна вологість повітря не повинна перевищувати 70-75 %. У пересушеному трав’яному борошні руйнування каротину протікає значно швидше, ніж у борошні з вологістю близько 10-12%.

Трав'яна різка, брикети та гранули добре зберігаються у звичайних сінних сараях та інших складських приміщеннях. При зберіганні протягом 5 місяців вміст протеїну майже не змінюється або зменшується дуже незначно. Найбільш схильні до руйнування моносахара і каротин. Зберігання трав’яного борошна у вигляді гранул і брикетів порівняно з розсипним кормом забезпечує більш високий вміст у ньому каротину.

З усіх відомих способів підвищення збереження каротину у трав'яному борошні і різкі найбільш ефективним є обробка корму антиокислювачами. Найбільш ефективними антиокислювачами є сантохін і ділудін, а також бутилокситолуол і оутілоксіанізол (їх вносять в нормі 0,2 % від ваги борошна спеціальними розпилювачами). Антиоксиданти вносять до трав'яного борошна та різки при гранулюванні та брикетуванні.

На вагах відважують 0,8 кг сантохіна і розчиняють у 1,6 кг ізопропилового спирту. Отриманий розчин у кількості 2,4 кг змішують із 12 кг меляси, попередньо розбавленої у воді (на 2 частини меляси 1 частина води) і ретельно перемішують. Суміш вводять у кількості 10 % від ваги трав’яного борошна. За 190 днів зберігання без стабілізаторів втрати каротину складають 42 %, з додаванням сантохіну – 3,7 %.

Для того щоб отримати борошно високої якості, необхідно не тільки мати відповідний зелений конвеєр і своєчасно скошувати трави, але і дотримуватись технологічних умов сушіння і зберігання. Зелена маса повинна перероблятись упродовж двох годин з часу постачання до агрегату для запобігання втратам каротину, протеїну, цукрі, що можуть бути значними.

За середньої вологості зеленої маси 72-75 % температура теплоносія агрегатів АВМ-1,5 або СБ-1,5 повинна піддержуватись у межах 400-600°С. Більш висока вологість маси потребує підвищення температури на 150-200°С, а на вході до барабану – не більше 950°С. Вологість борошна, що виходить із агрегату, не повинна перевищувати 10-12 %, більш низька вологість (порушення теплового режиму) призводить до руйнування протеїну та каротину. Для зберігання вітамінно-трав’яного борошна зручно використовувати герметичні металеві цистерни, бетоновані секційні траншеї та елеватори.

Борошно (гранули), що знаходяться у сховищах, вкривають 20-сантиметровим шаром (5-7 % від маси борошна) зеленої різки та герметизують плівкою. Упродовж 2-3 діб зелена маса за рахунок процесів дихання поглинає у сховищі увесь вільний кисень і створює нейтральне середовище, що складається із азоту та вуглекислого газу. За такого способу зберігання втрати каротину становлять 7-15 %.