Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ТВРК_2011.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

1. Догляд за посівами озимих культур

Догляд за посівами включає комплекс агротехнічних, біологічних, екологічних, агрофізіологічних та інших заходів спрямованих на оптимізацію водного і поживного режимів ґрунту, фотосинтезу, зведення до мінімуму забур’яненості посіву та пошкодження рослин хворобами і шкідниками.

До агротехнічних заходів догляду за посівами належать:

    • коткування;

    • суцільні досходові шарування;

    • до- і післясходове боронування;

    • міжрядні обробітки, підкошування травостоїв одно- і багаторічних трав.

Догляд за озимими. Осінній догляд за озимими культурами полягає у коткуванні поля (посушливі роки). Це підвищує польову схожість, покращує укорінення і кущіння, сприяє кращій перезимівлі рослин.

Якщо під основний обробіток ґрунту внесено недостатньо фосфорних і калійних добрив, їх можна розкинути по поверхні ґрунту, хоч ефективність такого внесення значно нижча.

Весняний догляд за озимими включає: весняне боронування, підживлення азотними добривами; внесення засобів захисту рослин від бур'янів, хвороб, вилягання, шкідників.

2. Догляд за посівами ярих культур

Догляд за ярими включає:

    • післяпосівне коткування;

    • досходове боронування, яке проводять через 4-6 днів після сівби, коли бур'яни знаходяться у фазі білої ниточки, а проростки культурних рослин не пошкоджуються зубами борін.

    • післясходове боронування здійснюють при достатній густоті рослин на добре вкорінених посівах. При проведенні двох боронувань зникає потреба у внесенні гербіцидів. З допомогою боронувань знищують ґрунтову кірку, покращують аерацію верхнього насіннєвмісного шару грунту.

    • При потребі посіви підживлюють, захищають від шкодочинних організмів.

3. Догляд за посівами просапних культур

Догляд за просапними включає:

    • коткування, одразу ж після сівби або одночасно з сівбою.

    • досходове боронування - сприяє знищенню ґрунтової кірки і сходів бур'янів. Не можна боронувати посіви, якщо грунт дуже вологий. Проводять його через 4-6 днів після сівби, впоперек до напрямку рядків (коли довжина проростків культурних рослин не більше 1 см).

Картоплю до з'явлення сходів боронують (або розпушують міжряддя) 2-3 рази. Перше боронування проводять на 5-6-й день після садіння, а наступні - в міру з'явлення сходів бур'янів.

    • післясходове боронування (кукурудза, соняшник, картопля, цукровий буряк).

Необхідно своєчасно сформувати оптимальну густоту стояння рослин на одиниці площі. Для цього використовують боронування, механічне прорідження, ручну працю, сівбу на кінцеву густоту.

    • міжрядні обробітки (2-3). Під час одного з міжрядних обробітків при потребі посіви підживлюють азотними добривами. Ефективним заходом боротьби з бур'янами в рядках є підгортання картоплі чи кукурудзи.

    • при потребі проводяться операції по внесенню отрутохімікатів для захисту від шкідливих організмів і регулювання росту.

Тема 7: Збирання врожаю сільськогосподарських культур

Зернові і зернобобові культури збирають самохідними комбайнами двома способами:

  • двофазне (роздільне),

  • однофазне (пряме комбайнування).

Роздільним способом починають збирати на 5-7 днів раніше. Оптимальні строки роздільного збирання настають у середині воскової фази стиглості, коли вологість зерна зменшується до 28-30%. Обмолот валків проводять на 4-5-й день при вологості рослинної маси не більше 18%.

Роздільним способом доцільно збирати посіви забур'янені, різноярусні, з підсівом трав, високорослі, схильні до осипання та нерівномірного достигання. Для рівномірного і швидкого просихання валків рекомендується скошувати зернові культури на висоті 15-20 см, високорослі сорти ‑ 20-25 см, але не вище 30 см. Подальше збільшення висоти зрізу недопустиме, тому що під масою валка, особливо в дощову погоду, можливе вилягання стерні та опускання його на землю.

Збирання прямим комбайнуванням треба починати при достиганні більше 90% зерна у масиві і зменшенні його вологості до 16-18%.

Всю посівну площу зернових культур необхідно зібрати в оптимальні строки впродовж 10-12 днів.

Основні причини втрат врожаю зерна такі: самоосипання, проростання у валках, неправильне поєднання однофазного і двофазного способу збирання, порушення строків збирання, неправильна наладка робочих органів зернозбиральних комбайнів, недостатня герметизація комбайнів і транспортних засобів.

Насінники кормових трав (люцерни, конюшини, еспарцету, злакових трав) збирають роздільно.

При збиранні коренеплодів і бульбоплодів спочатку скошують гичку, бадилля, а потім збирають корені і бульби. Цукрові і кормові буряки збирають комбайнами потоковим способом. При потоково-перевалочному способі виключають тривале перебування коренів на полі, бо вони в’януть, погано зберігаються, що призводить до втрат цукрової сировини та кормів.