Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ТВРК_2011.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

3. Способи сівби та садіння сільськогосподарських культур

Розрізняють такі рядкові способи сівби: звичайний рядковий, вузькорядний, широкорядний, стрічковий, смуговий, пунктирний, гніздовий, квадратно-гніздовий.

Звичайний рядковий спосіб сівби – це висівання насіння з міжряддям від 10 до 25 см.

Вузькорядний спосіб сівби - з шириною міжрядь менше 10 см. (7,5 см).

Перехресний спосіб сівби – це висівання насіння рядковим способом на одному полі і двох взаємо перпендикулярних напрямах половинними нормами висіву.

Ці три способи сівби використовують при вирощуванні зернових крім кукурудзи і проса, зернобобових, багаторічних трав.

Широкорядний спосіб сівби при ширині міжрядь більше 30 см. (45 см буряки, 70 см – картоплю, соняшник, кукурудзу, рицину, овочеві культури – до 90 см). на таких посівах під час вегетації проводять боротьбу з бур’янами (розпушують міжряддя).

Стрічковий спосіб сівби – застосовують при вирощуванні проса, гречки, столових буряків, цибулі, моркви та інших культур. Насіння розміщують стрічками по 2-3 рядки з відстанню між рядками в стрічці 7,5-15 см, а між стрічками – 45-60 см. Для сівби використовують звичайні рядкові сівалки, у яких перекривають певні висівні апарати.

Смуговий спосіб сівби – це рядкова сівба з розміщенням насіння смугами завширшки не менше 10 см .Застосовують для вирощування овочевих і зернових культур.

Пунктирний спосіб сівби – це різновид широкорядного з поодиноким розміщенням насіння в рядку на певній відстані одне від одного. На пунктирних посівах створюються сприятливіші умови ґрунтового і повітряного живлення для кожної рослини. Застосовують при вирощуванні кукурудзи, соняшнику, цукрових буряків, картоплі.

При гніздовому способі сівби насіння висівають групами в окремих гніздах. Різновидом гніздових посівів є квадратно-гніздові, в яких насіння групами по кілька насінин розміщується по кутах квадратів. (кукурудза, сорго, соняшник, бавовник, рицина).

4. Строки сівби, норми висіву, глибина загортання насіння

Своєчасна сівба одна з основних умов вирощування високих урожаїв. Озимі сіють у такі строки, щоб вони встигли до зими укоренитися, утворити по 3-4 пагони і нагромадити в тканинах захисні сполуки.

Ярі культури висівають в агротехнічні строки, коли настає фізична стиглість грунт, температура стійко перейде через мінімальний поріг температур для проростання насіння і розвитку рослин.

За строком сівби ярі культури поділяють на:

  • Ранні (при температурі 1-5ºС);

  • Середні (при температурі 7-10ºС на глибині загортання насіння);

  • Пізні (при температурі 10-14ºС на глибині загортання насіння).

При запізненні із сівбою знижується врожайність.

Глибина загортання більшості культур не перевищує 10 см (частіше 3-5 см). Велике значення має рівномірність глибини загортання насіння. нерівномірне загортання насіння призводить до неодночасної появи сходів, розвитку рослин і дозрівання.

Тема 6: Догляд за посівами

План:1. Догляд за посівами озимих культур.

2. Догляд за посівами ярих культур.

3. Догляд за посівами просапних культур.