Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ТВРК_2011.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

Тема 15: Особливості використання луків за багатоукісного використання різних типів травостоїв

При стійловому утриманні сільськогосподарських тварин, особливо жуйних, сіно відіграє істотну роль в їхньому раціоні. Воно забезпечує білками, вітамінами, мінеральними речовинами і може замінювати концентровані корми.

Для одержання високоякісного сіна необхідно ретельно дотримуватися технології його заготівлі, тобто проводити вчасне скошування, згрібання та висушування, а також зберігання.

Вчасне скошування сприяє підвищенню врожайності, продовженню продуктивного використання сіножаті. Від строків скошування залежить не тільки рівень врожайності, а також і якість сіна, вміст у ньому поживних речовин. Краще скошувати траву на сіно в більш молодому віці, тому що при пізньому скошуванні втрачається якість сіна, стебла рослин грубіють, стають ламкими.

Збільшити виробництво кормів і підвищити їх якість на луках можна за рахунок більш раннього і частого скошування трав у поєднанні з внесенням підвищених норм мінеральних добрив і зрошенням. При інтенсивному багатоукісному використанні трав можна одержати не лише високі врожаї, але і сухий трав'яний корм близький за поживністю до концентратів, а за вмістом білка і вітамінів значно переважають їх. Для одержання високопоживної сировини і переробки її на вітамінне борошно, брикети та ін. корми в умовах інтенсивного удобрення і зрошення застосовують 3-и разове використання травостоїв з вмістом стоколосу безостого, тимофіївки лучної, костриці очеретяної та інших верхових і напівверхових злаків. При трьохукісному використанні перший укіс доцільно проводити на початку колосіння, другий ‑ в фазі виходу в грубку, третій ‑ при відростанні трав до 18-20 см.

При чотирьохукісному використанні травостою перший укіс слід проводити в фазі виходу в трубку, другий, третій і четвертий ‑ в період, коли висота травостою досягне 20-25 см.

Основна умова одержання високого врожаю при багатоукісному використанні злакових травостоїв ‑ це внесення азотних добрив не менше 90 кг поживних речовин під кожний укіс, а при недостатньому зволоженні і проведення зрошення.

Багатоукісне використання доцільно проводити перш за все на мо­лодих травостоях, які відзначаються більш інтенсивним ростом і краще використовують добрива і воду.

Для збереження продуктивного довголіття багатоукісних травостоїв і зменшення негативного впливу частого скошування на сіяні трави не­обхідно запроваджувати сінокосозміну, в якій передбачено чергування частоти та строків збирання трав по роках (табл. 7).

Таблиця 9

Орієнтовні схеми сінокосозмін

Сіно-косо-зміна

Рік використання

Укіс у фазі розвитку трав і міжукісний інтервал, днів

перший

другий

третій

четвертий

1

перший

вихід у трубку

30-35

35-40

45-55

другий

початок колосіння

40-45

55-60

-

третій

початок плодоношення

80-85

-

-

четвертий

вихід у трубку

30-35

35-40

45-55

2

перший

початок колосіння

40-45

55-60

-

другий

початок цвітіння

45-50

45-50

-

третій

початок плодоношення

80-85

-

-

четвертий

вихід у трубку

30-35

35-40

45-55

Позитивно впливає на продуктивність сіяних лук також комбіноване укісно-пасовищне їх використання. При цьому після скошування трав і відростання їх до висоти 25-30 см проводять помірне загінне випасання за допомогою електропастухів. Випасати худобу на скошених луках при задовільному зволоженні можна не більше двох разів з інтервалами в 30-35 днів. Комбіноване використання чергують по роках.