Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MYeTODIChKA_Yekonomika_pratsi_metodichni_vkaziv....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
2 Mб
Скачать

Теми рефератів

  1. Значення і роль продуктивності праці в умовах ринкової економіки.

  2. Вплив науково-технічного прогресу на зростання продуктивності праці.

  3. Оцінка резервів підвищення продуктивності праці.

  4. Продуктивність праці в Україні.

  5. Управління продуктивністю праці.

  6. Фактори і резерви підвищення продуктивності праці.

  7. Психофізіологія в організації праці.

  8. Атестація та паспортизація робочих місць.

  9. Сучасні вимоги до організації робочих місць.

  10. Сутність міри і норми праці в умовах ринкової економіки.

Модуль 3 Оплата праці

Тема 1. Зміст заробітної плати та її функції

В темі розглядаються питання:

1. Сутність, функції і принципи організації заробітної плати.

2. Структура заробітної плати. Елементи організації оплати праці.

Основні терміни і поняття:

Безтарифна модель оплати праці, державне регулювання оплати праці, додаткова заробітна плата, доплати до тарифних ставок, елементи організації оплати праці, заохочувальні та компенсаційні виплати, заробітна плата, колективно – договірне регулювання оплати праці, мінімальна заробітна плата, надбавки до тарифних ставок, основна заробітна плата, принципи організації заробітної плати: проста почасова; почасова-преміальна; за місячними окладами; проста відрядна; відрядно-преміальна; акордна; акордно-преміальна; відсоткова, структура заробітної плати, тарифна система оплати праці, тарифна сітка, тарифна ставка, тарифно-кваліфікаційні довідники, форми заробітної плати: відрядна; почасова, функції заробітної плати: відтворювальна; регулююча; соціальна; стимулююча; формування платоспроможного попиту населення

Робоча сила потребує суспільно необхідних витрат на своє відтворення в певних суспільних умовах. Купівля-продаж робочої сили виступає у формі купівлі-продажу праці, таким чином ціна робочої сили перетворюється на заробітну плату. До складу вартості робочої сили можна віднести такі елементи витрат: прямі витрати середньої сім’ї на народження й виховання дитини до 18 річного віку; втрачений матір’ю заробіток через виховання дитини; оцінку праці вчителів, батьків (в неробочі дні); витрати на професійну підготовку працівника і т. ін.

Оплата праці – це будь який заробіток, обчислений в грошовому виразі, який за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану роботу або надані послуги. На розмір заробітної плати впливають і такі економічні закони, як зростання продуктивності праці й потреб населення.

Оплата праці складається з основної і додаткової заробітної плати. Основна заробітна плата працівника залежить від результатів його праці і визначається тарифними ставками, відрядними розцінками, посадовими окладами, а також надбавками і доплатами у розмірах, не вище встановлених чинним законодавством. Рівень додаткової оплати праці встановлюється переважно залежно від кінцевих результатів діяльності підприємства.

Запитання та завдання для індивідуальної роботи

  1. Назвіть і охарактеризуйте основні функції заробітної плати. Чому, на Вашу думку, в сучасних умовах України заробітна плата не повністю виконує свої функції?

  2. Яких принципів слід дотримуватися при організації заробітної плати?

  3. Чому, на Вашу думку, сучасна структура заробітної плати в Україні є одним з виявів кризи в організації праці?

  4. Які Ви знаєте форми і системи заробітної плати?

  5. Подумайте, в яких виробничих умовах і яку доцільніше застосовувати систему заробітної плати?

  6. Охарактеризуйте складові тарифної системи оплати праці. Які переваги роблять тарифну систему життєстійкою і незамінною при організації оплати праці у великих трудових колективах?

  7. В яких економічних умовах доцільніше застосовувати безтарифну модель організації оплати праці?

  8. Чому, на Вашу думку, держава втручається в питання регулювання оплати праці навіть в країнах з розвинутою ринковою економікою? Які напрямки цього втручання в Україні?

  9. Яка роль мінімальної заробітної плати в соціально–трудових відносинах? Чим небезпечне невиправдане заниження або, навпаки, завищення мінімальної заробітної плати?

  10. Які Ви могли б дати обґрунтовані пропозиції щодо покращення організації заробітної плати в Україні в сучасних умовах?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]