Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavne_pravo_zar_kr (1).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
976.38 Кб
Скачать

3. Форма державного устрою. Місцеве самоврядування і управління

Франція - унітарна держава. Країна поділена на регіони, департаменти і комуни.

У регіонах (22 - в метрополії і 4 заморських), що об'єдну­ють 3-5 департаментів, обирається регіональна рада, яка формує ряд органів управління і обирає голову, наділеного повноважен­нями виконавчого органу. Представником держави є комісар республіки - регіональний префект.

У департаментах (96 - у Франції і 3 заморських) діють органи самоврядування - генеральні ради, що обираються на­селенням строком на 6 років з оновленням їх складу на поло­вину кожні 3 роки. Виконавчим органом є обираний радою голова. Центральна влада представлена в особі префектів (ко­місарів республіки), що призначаються президентом.

У комунах (їх понад 37 тис.) місцеве управління здійснюється муніципальними радами, що обираються населенням на строк 6 років. Муніципальні ради обирають строком на 6 років мера і його заступників, що відають управлінням. Мер одночасно за посадою є представником державної влади в комуні. Рада приймає бюджет, встановлює місцеві податки, розпоряджається майном комуни, затверджує на посади службовців, приймає програми розвитку, регулює ринки, вирішує інші місцеві питання.

Разом з перерахованими вище, існують історико-географічні одиниці - кантони, які не мають власних органів самовряду­вання і управління, а використовуються як виборчі округи для виборів в ради департаментів.

Острів Корсика наділений політичною автономією. Там обирається місцевий парламент з обмеженою компетенцією і обраний їм вужчий колегіальний орган - рада. Виконавчу владу одноособово здійснює обираний радою голова.

Колишня колонія - Нова Каледонія нині має статус "асо­ційованої держави". У ній діє власний парламент.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]