Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRIMER!!! DIPLOMA.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
896 Кб
Скачать
      1. Огляд засобів створення навчальних програм

В даний час створена досить велика кількість комп’ютерних навчальних систем і засобів їхнього створення. По виду представлення навчального матеріалу їх можна розділити на три основних види - у виді простого, мультимедійного чи гіпертекстового документів.

        1. Системи на основі лінійного тексту

Представлення матеріалу у виді звичайних документів, тобто лінійного тексту, має на увазі наявність деякого текстового матеріалу, розбитого на теми і сторінки, може бути, що містить деякі малюнки. Ознайомлення того, кого навчають, з даним текстом йде в заздалегідь визначеній послідовності, що він не може змінити. У кращому випадку подібна система пропонує повернутися на крок назад чи почати навчання із самого початку.

Системи з подібною організацією даних звичайно не припускають яких-небудь тестових програм, а якщо такі маються, те усі на що вони здатні, це повернути того, якого навчають, до попереднього пройденій темі чи виставити йому оцінку за прочитаний матеріал. Саме прочитаний, а не вивчений.

Як видно з вищевикладеного, системи подібного типу мало підходять для реалізації скільки-небудь серйозних задач навчання.

        1. Мультимедійні навчальні системи

Мультимедійні навчальні системи дозволяють гармонійно об'єднати лекцію з демонстрацією навчального матеріалу, практикум у виді комп'ютерного імітатора, тестуючу систему і всі додаткові матеріали в єдиному інтерактивному комп'ютерному підручнику. Мультимедійний підручник не просто розвантажує викладача від щоденних рутинних функцій, але значно підвищує інтерес тих, кого навчають, до предмета, прискорює навчання і забезпечує краще засвоєння знань. Але мультимедійні системи навчання вимагають відповідної апаратної підтримки, займають великі обсяги пам'яті, що обмежує область їхнього застосування.

        1. Системи на основі гіпертексту

Третім різновидом навчальних систем є гіпертекстові системи навчання.

Гіпертекст як підхід до керування інформацією відрізняється від інших підходів (наприклад, СУБД) тим, що основний вид діяльності користувача при роботі з ним складається не стільки в пошуку потрібної інформації, скільки в ознайомленні з визначеним предметом за допомогою перегляду ряду інформаційних фрагментів, зв'язаних між собою за змістом. Ознайомлення здійснюється у визначеній послідовності, обумовленої цілями користувача. Можливість варіювання послідовності ознайомлення зі змістом гіпертексту, на відміну від лінійного тексту, здійснюється за рахунок розбивки інформації на фрагменти (теми) і встановлення між ними зв'язків, як правило, що дозволяють користувачу перейти від досліджуваної в сучасний момент теми до однієї з декількох зв'язаних з нею тим. Очевидно, що більшою гнучкістю в змісті задоволення різних цілей користувачів володіє гіпертекст із великою кількістю зв'язків між темами.

Як видно з вищевикладеного, найбільш доцільно буде створення довідкової системи за допомогою систем на основі гіпертексту, тобто використовувати засоби HTML [16]. Спочатку HTML створювався для надання можливості гіпертекстових переходів у межах одного документу. В міру його удосконалювання з'явилися можливості вставки малюнків, відео, звуку, малювання таблиць тобто достатній набір засобів забезпечення динаміки і якісне пред'явлення інформації.

Таким чином довідкова система буде зосереджувати у собі переваги WinAPI та HTML.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]