Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRIMER!!! DIPLOMA.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
896 Кб
Скачать
      1. Етани розвитку комп’ютерних технологій навчання

Комп'ютерна технологія навчання - це сукупність методів, форм і засобів впливу на людину в процесі його розвитку.

Навчальна технологія будується на фундаменті визначеного змісту і повинна відповідати йому. Вона припускає використання адекватних способів представлення і засвоєння різних видів знань за допомогою сучасної комп'ютерної техніки.

Термін "покоління" безпосередньо зв'язаний з тимчасовою складовою нашого буття: відбувається зміна поколінь студентів і викладачів, змінюється комп'ютерна техніка.

Розглянемо, як змінюються комп'ютерні технології навчання в умовах переходу від одного суспільства до іншого [1, 3 – 5].

        1. Комп'ютерні технології навчання першого покоління (дисциплінарно-орієнтована модель)

Комп'ютерна технологія навчання першого покоління - це цілісний навчальний процес, заснований на традиційному змісті, формах і методах навчання. Він підтримується класичними підручниками, задачниками і методичними посібниками. Для поліпшення способу представлення готових знань і посилення контролю над їхнім засвоєнням тут використовується комп'ютер.

Комп'ютерна технологія навчання першого покоління призначена тільки для дисциплінарно-орієнтованої системи навчання.

Комп'ютерні програми першого покоління призначені для підтримки традиційного навчального процесу. Комп'ютер не змінює його, а лише виконує допоміжну функцію, підкоряючись логіці класичного підручника, чи задачника.

Це відбулося тому, що поява комп'ютера в освіті виявилась досить раптовою. Підручники, написані педагогами, не передбачали використання комп'ютера в навчальному процесі. Тому на першому етапі численні і різноманітні функції комп'ютера не були використані повною мірою через невідповідність потреб старого навчального процесу можливостями цього нового засобу. Спочатку застосовувалися тільки дві його функції: репетиторська (навчальна і контролююча) і тренажерна, а такі можливості комп'ютера, як ілюстрування, збереження й обробка великих обсягів інформації, моделювання, конструювання, дослідження і багато чого іншого, залишалися практично незатребуваними [6].

Таким чином, комп'ютерні технології навчання першого покоління виявилися нестійкими системами через існуючу в них протиріч між вимогами традиційної системи навчання з невикористаними можливостями комп'ютера.

        1. Комп'ютерні технології навчання нового покоління (перехідна модель)

Комп'ютерні технології навчання другого покоління [6] є перехідними і розвиваються в двох основних напрямках:

1.Удосконалювання якості комп'ютерних програм, призначених для дисциплінарно-орієнтованої системи освіти.

2.Створення принципово нових інтелектуальних комп'ютерних середовищ, що відповідають якійсь, поки недостатньо чітко визначеної, системі освіти інформаційного суспільства, що народжується.

Реалізація другого з зазначених напрямків приводить до виникнення комп'ютерних технологій другого покоління.

Комп'ютерна технологія навчання другого покоління - це суперечлива освітня композиція, заснована на традиційному змісті, у якій, однак, використовується несистематизована комбінація з класичних і модернізованих форм і методів навчання. Вона підтримується традиційними підручниками, задачниками й освітніми засобами, в основному зорієнтованими на процеси всебічного дослідження моделей реального світу.

Комп'ютерна технологія навчання другого покоління - нестійка система, тому що по своїй основі вона призначена для дисциплінарно-орієнтованої системи, а по своїй надбудові тяжіє до міждисциплінарної об’єктно-орієнтованої системи навчання.

Головною причиною нестабільності комп'ютерних технологій навчання другого покоління є те, що в них сховане серйозне протиріччя між істотою традиційного змісту навчальних предметів і міждисциплінарним характером використовуваних комп'ютерних середовищ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]