Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRIMER!!! DIPLOMA.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
896 Кб
Скачать
      1. Принципи навчання

У плині майже ста років психологи значну частину своїх наукових зусиль витрачали на те, щоб зрозуміти процес навчання. При цьому досліджувалися, головним чином, фактори, що впливають на швидкість засвоєння і втрату отриманих знань. У результаті цих зусиль був установлений ряд надійних принципів, що можуть бути використані для побудови схем навчання.

Принципи навчання мають пряме відношення до розробки комп’ютерних навчальних програм. Розглянемо коротко кожний з цих принципів [9]:

  1. Навчання йде швидше і засвоюється глибше, якщо учень виявляє активну цікавість до досліджуваного предмета.

  2. Навчання є більш ефективним, якщо форми придбання знань і навичок такі, що без праці можуть бути перенесені в умови "реального життя", для чого вони і призначені. Звичайно це означає, що учню важливіше навчитися знаходити правильні відповіді на питання, чим просто дізнаватися їх.

  3. Навчання йде швидше, якщо учень "довідається результат" кожної своєї відповіді негайно. Якщо відповідь правильна, то учень повинний негайно одержати підтвердження цього, якщо неправильний - він настільки ж швидко повинний довідатися про це. Навіть незначна затримка різко гальмує навчання.

  4. Навчання йде швидше, якщо програма по предмету побудована за принципом послідовного ускладнення матеріалу. Заняття варто починати з найпростіших завдань, для виконання яких учень уже володіє необхідними навичками і знаннями. Постійно рівень складності матеріалу підвищується. Це продовжується доти, поки не буде досягнутий бажаний ступінь досвідченості й уміння.

  5. Знання результатів своєї роботи стимулюють виконання чергового завдання. Труднощі, що учню необхідно переборювати, повинні виникати перед ним послідовно одна за іншою, а успішне їхнє подолання розвиває високий рівень активності.

  6. Оскільки навчання саме по собі індивідуально, процес навчання варто організувати так, щоб кожен учень міг проходити програму відповідно своїм індивідуальним особливостям. З ряду причин одні засвоюють матеріал швидше інших, тому навчання тих і інших в одній групі важко.

Рішення багатьох з цих проблем можливо тільки з використанням навчальних програм, враховуючи їх педагогічні можливості.

      1. Педагогічні можливості комп’ютерних навчальних програм

При розробці, а потім використанні КНП необхідно пам'ятати ті переваги, що допомагають у викладанні і у вивченні того чи іншого предмета. Під перевагами розуміється наступне: швидке проведення розрахунків, наочне відображення і збереження результатів, занесення і швидка видача інформації, активізація візуального мислення і візуальної пам'яті учня, можливість нетрадиційної постановки завдань і оперативного їхнього виконання [9].

Однак цими перевагами не обмежується застосування комп'ютера в навчальному процесі. Становлять інтерес дидактичні навчальні середовища, проектно-орієнтовані моделі освіти.

Комп'ютери можуть бути з успіхом використані на всіх стадіях навчального заняття: вони значно впливають на контрольно-оцінні функції, додають йому ігровий характер, сприяють активізації учбово-пізнавальної діяльності учнів. Комп'ютерні технології дозволяють домогтися якісно більш високого рівня наочності пропонованого матеріалу, значно розширюють можливості включення різноманітних вправ у процес навчання, а безупинний зворотний зв'язок, підкріплений ретельно продуманими стимулами навчання, оживляє навчальний процес, сприяє підвищенню його динамізму, що в кінцевому рахунку веде до досягнення навряд чи не головної мети власне процесуальної сторони навчання - формуванню позитивного відношення учнів до досліджуваного матеріалу, інтересу до нього, задоволення результатами кожного локального етапу в навчанні. Комп'ютерне навчання в даний час, не змінюючи традиційної структури учбово-пізнавальної діяльності, наповняє її зміст новими елементами.

Поки застосування КНП у традиційний навчальний процес вносить деякі особливості. А саме:

  • КНП можна швидко адаптувати до змін, що відбувають у тій предметній області, для якої вона призначається;

  • КНП дозволяє зробити опис об'єктів чи процесів найвищою мірою наочними. Практично усі інструментальні засоби, призначені для створення КНП, дозволяють використовувати для ілюстрації опису об'єктів чи процесів статичні кольорові зображення, елементи анімації і т.ін.;

  • застосування КНП дозволяє звільнити викладача від рутинної роботи: багаторазового пояснення матеріалу, проведення контролю знань тих, кого навчають;

  • розробка КНП дозволяє налагодити тиражування найбільш ефективних методів проведення занять і подачі матеріалу, КНП набагато простіше тиражуються і швидше поширюються в порівнянні з паперовими носіями інформації, КНП можна передавати по системах телекомунікацій;

  • для учнів КНП дає можливість багаторазово й у тім темпі, що їм доступний, освоювати навчальний матеріал у сприятливій психологічній атмосфері.

Слід також зазначити обмеженість КНП у порівнянні з творчо працюючим викладачем. Функція педагога полягає в тім, щоб будоражити думку учня, торкатися його почуття, змушувати мозок вишукувати свої шляхи рішення, розвивати його в напрямку вічних пошуків, відкриттів і удосконалювання колишніх способів і методів.

У того, кого навчають, обов'язково повинна виникати потреба поставити запитання, поділитися своїм розумінням з співрозмовником. Технічні можливості дозволяють безпосереднє спілкування учнів між собою, з викладачем під час роботи з КНП.

Процес спілкування дозволить учню перебудовувати матеріал під свої індивідуальні потреби. І тут уже буде елемент співтворчості з викладачем, у учня виникне почуття самостійного "приходу" до шуканої інформації і, отже, знанню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]