Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRIMER!!! DIPLOMA.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
896 Кб
Скачать
    1. Аналіз проблеми і формулювання вимог до програми

      1. Підстава для розробки

На сьогоднішній день велике розповсюдження набули комп’ютерні технології. Комп'ютер з інструмента для наукових досліджень і інженерних розрахунків став не тільки необхідним атрибутом практично будь-якої комерційної діяльності, але і невід’ємним елементом сучасної культури. Мережні технології надали зовсім нові можливості в сфері утворення, а Internet відкрила доступ до неозорих обсягів інформації.

У результаті такого впровадження комп'ютерних технологій у діяльність людей, виникає необхідність у кваліфікованих комп'ютерних фахівцях. Останнім часом з'явилася маса спеціальностей даного профілю діяльності, зокрема і на кафедрі “Інформаційних технологій і кібернетики” Українського державного хіміко-технологічного університету. Однак проблема полягає в тому, що багато хто зі студентів не має елементарних знань в області інформатики, що робить досить скрутним навчання студентів на початковому етапі. Незважаючи на всі зусилля викладачів допомогти студентам освоїти елементарну роботу на комп'ютері свою роль грає “людський фактор” - багато хто просто соромиться задати питання, які їх зацікавили. На кафедрі також навчаються і студенти некомп'ютерних спеціальностей, багатьом з який буває складно освоїти роботу з комп'ютером на професійному рівні.

Спостерігається істотне збільшення обсягів і складності навчальних матеріалів. Великі труднощі часто виникають при оперативній підготовці, виготовленні і поширенні навчальних посібників різних видів. Зазначені фактори негативно позначаються на якості підготовки студентів.

На кафедрі “Інформаційних технологій і кібернетики” використовується мережна багатокористувальницька операційна система, яка забезпечує високий рівень захисту. Вона підтримує одночасну роботу кількох користувачів на одному комп’ютері. Нормальна робота в системі можлива тільки для зареєстрованих користувачів після введення паролю. Реєстрація користувачів відбувається в програмі NetTerm. З цієї реєстрації починається робота усіх студентів, які навчаються на кафедрі. Але багато учнів не мають елементарних знань о роботі на комп’ютері, тому постає проблема роботи з програмою установки паролю і присвоєння системного ім’я.

Враховуючи усі вище перераховані проблеми, буде доцільно зробити навчальну програму, яка б допомогла студентам навчитися реєструватися в системі і освоїти елементарні навички роботи на комп’ютері на початковому етапі навчання. Така програма полегшить працю вчителя та надасть більше можливостей для виконання задач, що під силу тільки людині-вчителю й у виконанні яких ніяка машина не може його замінити. Навчальна система дозволить учням, в залежності від рівня їх знань, обирати оптимальний шлях навчання і контролювати засвоєні знання. Усе це в цілому дозволить удосконалити цикл навчання і зменшити тимчасові витрати, необхідні на вивчення.

      1. Огляд операційної системи Windows

Тенденція в розвитку операційних систем полягає в створенні систем з природнім представленням інформації. Інформація повинна представлятись в такій формі, яка забезпечує найбільш ефективне засвоєння цієї інформації. Реалізація цього принципу закладена в основу оболонки Windows [11].

Найширше розповсюдження Windows призвело до того, що в останній час практично усі нові програми розробляються саме для їх експлуатації в середовищі Windows.

Windows не тільки забезпечує зручний та наочний інтерфейс для операцій з файлами, дисками і т.д., але і надає нові можливості для програм, що запускаються в середовищі Windows. Для використання цих можливостей програми повинні бути спроектовані по вимогам Windows. Також Windows може виконувати програми розроблені під DOS, але при цьому такі програми не використовують ніяких переваг Windows і працюють повільніше, ніж при безпосередньому визові із DOS.

Найбільш важливими відмітними рисами Windows являються наступні:

Windows становить замкнуте робоче середовище. Практично усі операції доступні на рівні операційної системи, можуть бути виконані без виходу із Windows. Запуск прикладної програми, форматування дискет, друк текстів – все це можливо викликати із Windows і повернутися в Windows по завершені операцій;

Основними поняттями користувальницького інтерфейсу в середовищі Windows є вікно і піктограма. Усе, що відбувається в межах оболонки Windows, в певному розумінні представляє собою або операцію з піктограмою, або операцію з вікном (або у вікні). Стандартизована у середовищі Windows і структура вікон і розташування елементів керування їми. Стандартизовані набори операцій і структура меню для сервісних і прикладних програм;

Windows має графічну оболонку. Від користувача не вимагається введення директив з клавіатури у вигляді текстових строк. Необхідно тільки уважно дивитись на екран і вибирати з пропонованого набору потрібну операцію з допомогою Миші. В межах Windows користувач може запускати кілька програм для паралельного (незалежного) виконання. Кожна з виконуваних програм має своє власне вікно [11].

Широке застосування Windows та забезпечення комфортних умов праці в цьому середовищі призвело до того, що Windows фактично стала стандартом при виборі операційної системи.

В результаті такого впровадження середовища Windows буде доцільним розробити довідкову систему для навчання студентів перших курсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]