Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRIMER!!! DIPLOMA.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
896 Кб
Скачать
      1. Методи автоматизованого навчання

Різні напрямки автоматизованого навчання на базі ЕОМ можуть бути класифіковані з погляду специфіки керуючих впливів системи навчання на того, кого навчають, і способів організації навчального матеріалу.

Система навчання на базі ЕОМ є специфічною системою керування пізнавальною діяльністю того, кого навчають, орієнтованою на визначену схему процесу засвоєння знань. Ця схема конкретизується наступною послідовністю етапів [10]:

  1. Визначення початкового рівня знань того, якого навчають.

  2. Попереднє ознайомлення того, кого навчають, із предметною областю і загальним планом навчальної діяльності.

  3. Придбання і закріплення знань.

  4. Узагальнення придбаних знань.

  5. Визначення підсумкової якості знань і ухвалення рішення про подальший напрямок навчання.

Різні етапи процесу засвоєння знань характеризуються використанням різних методів автоматизованого навчання в залежності від припустимого ступеня активності того, кого навчають, у процесі керування власним навчанням і кінцевої мети етапу. Класифікація методів автоматизованого навчання приводиться в наступній таблиці 1.3.

Таблиця 1.3

Методи автоматизованого навчання

Активність того, кого навчають, при керуванні навчанням

Метод навчання

Відсутня

Програмування навчальної діяльності

Допускається тільки при виборі навчального завдання

Моделювання навчального середовища

Допускається як при виборі навчального завдання, так і при виконанні завдання

Вільне навчання

При програмуванні навчальної діяльності керуючі впливи на того, кого навчають, цілком визначаються системою навчання. Незалежно від способу організації навчального матеріалу (і отже, від зовнішнього вигляду навчального діалогу) КНП, що реалізують цей метод навчання, цілком визначають послідовність навчальних чи контрольних завдань, пропонованих конкретному учню, і потребуючих від нього підтвердження досягнення якогось заданого рівня знань чи навичок. При визначенні цієї послідовності, а також при організації навчального діалогу в рамках навчального (контрольного) завдання система може використовувати різноманітні фактори керування (правильність відповіді того, якого навчають,, час відповіді, передісторію роботи того, якого навчають, над навчальним матеріалом, складність навчального завдання і т.п.).

У рамках моделювання навчального середовища КНП надає навчальні засоби моделювання на ЕОМ об'єктів і явищ реального світу, за допомогою яких він пізнає конкретні властивості досліджуваних об'єктів і явищ. Роль навчального завдання в цьому методі навчання виконує завдання на моделювання, формоване тим, кого навчають, при активному впливі системи. Вибір послідовності завдань на моделювання може цілком здійснюватися тим, якого навчають.

При вільному навчанні система пред'являє навчальний матеріал (незалежно від способу його організації) відповідно до вказівок того, кого навчають, про тематику цього матеріалу і про спосіб роботи з ним. Тому, кого навчають, надаються доступ до формалізованої структури навчального матеріалу і засобу керування роботою з цим матеріалом (зокрема, засоби вибору ступеня складності навчальних завдань). КНП має можливість уточнювати дії того, якого навчають, і вказувати йому оптимальний спосіб роботи з навчальним матеріалом виходячи з необхідності досягнення тим, якого навчають, кінцевої мети навчання.

Існують також два допоміжних методи автоматизованого навчання, що можуть використовуватися як у кожнім з основних методів, так і самостійно. Цими методами є тестування, що виявляє індивідуальні і психологічні і професійні характеристики того, кого навчають, а також досягнутий ним рівень знань, і інформування, що дозволяє тому, кого навчають, звертатися до інформаційно-довідкових даних (інформаційної бази) системи з метою одержання відомостей по навчальному матеріалі, засобам спілкування із системою і т.п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]