Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRIMER!!! DIPLOMA.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
896 Кб
Скачать
  1. Загальна частина

    1. Теоретичні основи створення комп’ютерних навчальних програм

Теорія автоматизованого навчання почала розвиватися ще до появи і широкого впровадження персональних комп'ютерів. Тому основні теоретичні принципи до дійсного часу вже в основному розроблені. Вони повною мірою застосовні і для проектування комп’ютерних навчальних програм (КHП) на базі персональних комп'ютерів. Могутні образотворчі засоби, реалізовані за допомогою програмного забезпечення дозволяють більш повно та ефективно застосувати на практиці машинного навчання результати теорії[1, 2].

Матеріал викладений у даному розділі отриманий у результаті обробки вітчизняної літератури з питань теорії автоматизованого навчання.

      1. Основні означення

Швидкий розвиток комп'ютерних технологій, деяка роз'єднаність розроблювачів породили масу різних найменувань програмних продуктів, використовуваних у системі освіти. Перш ніж перейти до розгляду питання варто визначитися в поняттях.

Педагогічні програмні засоби являють собою технологічне забезпечення вченого процесу, засноване на використанні комп'ютерних і телекомунікаційних технологій. До педагогічних програмних засобів відносяться:

  • комп'ютерні навчальні середовища;

  • комп'ютерні навчальні програми;

  • автоматизовані навчальні системи (АНС);

  • електронні підручники;

  • експертно-навчальні системи;

  • авторські інструментальні середовища (АІС);

  • контролюючі програми;

  • комп'ютерні імітатори технологічного устаткування;

  • демонстраційні програми;

  • навчальні функції професійних програмних засобів.

Дамо визначення цим складовим.

Комп'ютерне навчальне середовище - це педагогічний програмний засіб, що забезпечує досягнення педагогічних цілей шляхом керування процесом пізнання навколишнього світу.

Під комп'ютерною навчальною програмою розуміється педагогічний програмний засіб, що забезпечує досягнення заданої дидактичної мети при навчанні.

Автоматизована навчальна система (АНС) - це педагогічний програмний засіб, що представляє собою людино-машинний комплекс, призначений для керування пізнавальною діяльністю в процесі навчання.

Електронний підручник являє собою сукупність пропонованих учню з допомогою комп'ютера інформаційних сторінок.

Експертно-навчальна система - це педагогічний програмний засіб, що володіє можливістю "підстроювання" під рівень того, кого навчають, визначення кількості знання, що учень здатний сприйняти, оцінювання рівня отриманих знань.

Авторське інструментальне середовище (АІС) - це педагогічний програмний засіб для створення педагогічних програмних засобів, призначений для моделювання елементів, складних систем, конструкцій, процесів у різних областях знань та забезпечує моделювання і керування об'єктами і процесами на графічному, алгоритмічному і вербальному рівнях.

Під контролюючою програмою розуміють педагогічний програмний засіб, що контролює процес навчання і забезпечує зворотний зв'язок.

Комп'ютерні імітатори технологічного устаткування - це педагогічний програмний засіб, що імітує реальні процеси і ситуації перед користувачем з метою закріплення необхідних умінь і навичок.

Під демонстраційною програмою розуміється педагогічний програмний засіб, візуалізуючий інформацію про процеси і явища навколишнього світу.

У якості педагогічних програмних засобів використовуються навчальні функції професійних програмних засобів, що виражаються, наприклад, у сервісних послугах програмних пакетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]