Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRIMER!!! DIPLOMA.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
896 Кб
Скачать
    1. Структура довідкової системи

При розробці структури програми, що розроблювалась, враховувалися висунуті до програми вимоги, що сформульовані у постановці задачі, а також можливості майбутньої програми, описані вище.

Отже структура програми має наступний вигляд (рисунок 2.1).

Рис. 2.1 Структура довідкової системи

    1. Опис головної віконної процедури

      1. Основні функції головної процедури

Головна віконна процедура повинна містити реакцію на усі повідомлення, які можуть надходити вікну. Якщо реакція має бути стандартною, головна віконна процедура має викликати головну віконну процедуру за замовчуванням (DefWindowProc), яку надає Windows API. Усі нестандартні дії мають бути реалізованими саме у власній віконній процедурі. У даній програмі вона повинна виконувати наступні функції:

  • Забезпечувати автоматичне завантаження самих HTML-документів та програмних середовищ, пов’язаних з типом цих документів при натисканні певних кнопок;

  • Дозволяє обирати необхідний для розгляду пункт;

  • При виборі пункту “Сведения о установке и смене пароля”, автоматично завантажує програму NetTerm.

      1. Інструментальні засоби, застосовані при виконанні головної віконної процедури

Головне вікно довідкової системи створено засобами Windows Application Programming Interface (WinAPI). Програма використовує 32-розрядну частину інтерфейсу і містить такі елементи, як статичні надписи та кнопки. Для роботи з повідомленнями використовувались системні виклики PostMessage і SendMessage. Програма має власну іконку, створену за допомогою редактора ресурсів Image Editor. Для відкиття HTML-документів використовувався виклик ShellExecute, який знаходиться у модулі ShellAPI. Цей виклик дозволяє відкрити документ за допомогою тієї програми, яка пов’язана з типом цього файлу, бо наперед невідомо який Internet-оглядач використовується на комп’ютері.

        1. Стандартні віконні класи Windows

Вікно є тим структурним елементом, який використовується у Windows для побудови інтерфейсу будь-якої складності. Стандартний спосіб створення вікон — використання системних викликів CreateWindow або CreateWindowEx. Статичні надписи, кнопки, списки і т. ін. теж являються вікнами. Програма може створювати декілька подібних вікон. Тому при створенні вікна найважливішим параметром, який визначає поведінку вікна є віконний клас. Інші параметри визначають харектеристики екземпляру вікна цього віконного класу, їх призначення може змінюватись.

Усі віконні класи поділяються на дві групи:

  • стандартні класи Windows;

  • класи, які визначаються програмою.

Звичайно програма створює головне вікно власного класу, якому належать декілька вікон стандартних класів. У складніших випадках програма може використовувати декілька власних віконних класів.

        1. Повідомлення Windows

Загальноприйнятий спосіб обміну інформацією між процесами у середовищі Windows — це механізм повідомлень.

Джерелом повідомлення може бути будь-який фрагмент програми. Одержувач повідомлення — це завжди вікно. Обробку повідомлення здійснює головна віконна процедура того віконного класу, до якого належить вікно, що отримало повідомлення.

До повідомлення входять наступні параметри:

  • дескриптор (handle) вікна, якому надсилається повідомлення;

  • ідентифікатор повідомлення, що визначає подію, на яку повинне зреагувати вікно;

  • параметр-слово;

  • параметр-подвійне слово.

Слід звернути увагу на використання двох системних викликів, що посилають повідомлення. PostMessage розташовує повідомлення у черзі повідомлень і одразу ж повертає управління програмі. Результатом є успішність розташування повідомлення у черзі. Перевагою цього виклику є те, що він не порушує черги повідомлень, він виконується дуже швидко, а час виконання не залежить від стану вікна, якому передається повідомлення. Недоліком є те, що програма, використавши цей виклик, нічого не взнає про результат його обробки. На протилежність цьому, SendMessage безпосередньо викликає головну віконну процедуру вікна, якому передається повідомлення, а результат, повернений головною віконною процедурою, передається до програми, що здійснила виклик. Таким чином з’являється можливість зворотної передачі даних, а також реалізується коректна робота з параметрами-вказівниками. Недоліком є те, що цей виклик порушує черговість повідомлень, а його обробка може зайняти багато часу [13].

Ініціалізація об’єктів виконується також за допомогою повідомлень, що встановлюють початковий стан. Це набуває особливого значення для таких об’єктів як списки, комбіновані списки, кнопки RadioButton.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]