Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнар.вал-кред. відн..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
7.9 Mб
Скачать

§ 6.2.2. Кредитування на основі документарного акредитива

Документарні акредитиви в міжнародній торгівлі використовуються не лише як ефективна та безпечна форма розрахунків, що здатна захистити інтереси учасників угоди, а й як інструмент короткострокового кредитування для експортера та імпортера.

Використання документарного акредитива при розрахунках з наданням середньострокового та довгострокового комерційного кредиту незначне. У таких випадках акредитив, як правило, вико­ристовується у поєднанні з іншими формами міжнародних розра­хунків. При цьому він покриває лише ту частку вартості товару, яка буде оплачуватися проти пред'явлення в банк комерційних до­кументів. Варіанти кредитування на основі акредитива можна сформулювати виходячи з Уніфікованих правил і звичаїв для до­кументарних акредитивів. На рис. 6.5 відображені види акредити­вів, які є засобом короткострокового кредитування імпортера.

Акцептний акредитив використовується для кредитування імпортера, але у разі наступного врахування векселя він стає за­собом отримання експортером негайного платежу. Акцептний акредитив передбачає, що експортер у пакет документів, перед­бачених в акредитиві, включає строкову тратту (строк тратти, як правило, становить від 60 до 90 днів), виставлену на акцептуючий банк. Акцентуючи тратту, банк дає зобов'язання оплатити номінальну вартість векселя при настанні строку погашення. Ак­цептована тратта може бути врахована чи придбана акцептуючим банком або повернена пред'явнику. Враховуючи тратту, банк за­безпечує бенефіціара коштами на строк акцепту, стягуючи при цьому комісію за врахування. Розмір комісії залежить від валюти, в якій виписано вексель, суми та строку векселя.

Акредитив з відстрочкою за своїм економічним змістом по­дібний до акцептного акредитива. Імпортер отримує документи раніше, ніж він здійснить платіж продавцеві. Для забезпечення інтересів експортера уповноважений банк дає йому проти виста­влених документів письмову згоду здійснити платіж у визначе­ний термін. Кредитування акредитива з відстрочкою платежу ба­нки здійснюють лише для клієнтів з бездоганною репутацією.

Компенсаційний акредитив. Механізм здійснення компенса­ційного акредитива полягає в тому, що клієнт (який є посередни­ком чи генеральним підрядником) хоче перевести виробнику то­вару або субпостачальнику свою вимогу за відкритим на його користь оригіналом акредитива. У такому разі банк, що підтвер­див цей оригінал, відкриває компенсаційний акредитив на ко­ристь виробника на основі оригіналу акредитива.

Функція кредитування компенсаційного акредитива полягає в тому, що, коли клієнт банку є посередником і має потребу у кре­дитних коштах на придбання товару для перепродажу, банк може надати кредит на основі відкритого на ім'я клієнта компенсаційного акредитива. У цьому разі компенсаційний акредитив з його платіжним зобов'язанням слугуватиме для банку забезпеченням.

Рис. 6.6. Процес отримання позики під продукцію

Відкриття акредитива передбачає для банку, який його від­крив, надання абстрактного боргового зобов'язання. За умови, що банк не вимагає від імпортера негайної виплати суми акреди­тива, він кредитує відкриття акредитива імпортерові. При цьому кошти банку зазвичай не залучаються. І при надходженні доку­ментів, указаних в акредитиві, вони оплачуються здебільшого через поточний рахунок імпортера.

До прийняття документів від експортера банк, що відкрив ак­редитив, бере на себе кредитний ризик. При цьому він повинен бути впевнений у тому, що зможе отримати виконані за акреди­тивом платежі за рахунок імпортера. Такий кредит звичайно на­дається під забезпечення товарів, які будуть імпортуватися на умовах акредитивної форми платежу. Ця схема отримання креди­ту використовується тоді. коли імпортер є посередником. Процес здійснення операції показано на рис. 6.6.

Банк погоджується надати кредит під забезпечення товарів за таких умов:

  • клієнти-позичальники мають бездоганну репутацію;

  • клієнти-позичальники мають досвід роботи у торгівлі;

  • товари високої якості і швидко реалізуються;

  • ринкові ціни на товари стабільні;

  • хороший фінансовий стан постачальника та кінцевого по­купця.

Тривалість позики під продукцію — від семи до 90 днів.