Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.рек., прз, 2008, денна.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
830.46 Кб
Скачать

Завдання для практичних занять

1. До судді, який провадив прийом громадян звернулась Літуновська з письмовою заявою про те, що її колишній чоловік постійно знущався над нею, а два тижні тому так побив її, що в неї сталися дострокові пологи і вона народила мертву дитину. До заяви додала виписку з історії хвороби і свідоцтво про смерть дитини. Літуновська вимагала притягнути свого колишнього чоловіка до кримінальної відповідальності.

Яке рішення має прийняти суддя за такою заявою? Чи має у даному випадку суддя порушити кримінальну справу?

2. Колосов, що відбував покарання у колонії-поселені для осіб, які скоїли умисні злочини, на ім’я начальника колонії написав заяву, у який розповів про те, що у колонії створена злочинна група з метою тероризувати засуджених, які стали на шлях виправлення. Крім того, у заяві Колосов вказав, що був одним з організаторів цього угрупування, але потім відмовився приймати участь у злочинних намірах.

Оцініть наявність приводів і достатніх підстав до порушення кримінальної справи. Хто у цій ситуації має право прийняти рішення про порушення кримінальної справи?

3. Слідчому зателефонував директор науково-дослідного інституту і повідомив, що з його кабінету викрадений персональний комп’ютер.

Як повинен повестися слідчий? Що являється у даному випадку приводом до порушення кримінальної справи?

4. У постанові про порушення кримінальної справи слідчий виклав описову частину таким чином: “Мироненко протягом кількох років систематично привласнювала грошові кошти та інші цінності, які перебували у її віданні на заводі, тобто скоїла злочин, передбачений ст. 191 КК”. В резолютивній частині постанови слідчий написав: “Порушити кримінальну справу відносно Мироненко і прийняти її до свого провадження”.

Чи правильно складені описова і результативна частини постанови про порушення кримінальної справи?

5. 10 листопада у чергову частину райвідділу поступило повідомлення про те, що невідома особа вночі розбила вітрину продовольчої крамниці і таємно викрала різні продовольчі товари. Перевіркою було встановлено, що крадіжку скоїв 12-ти річний хлопчик. 22 листопада слідчий склав постанову про відмову в порушенні кримінальної справи по п. 2 ч. 1 ст. 6 КПК посилаючись на те, що відсутній такий елемент складу злочину, як суб’єкт, тобто особа не досягла 14-ти річного віку.

Дайте оцінку діям слідчого.

6. Прокурор району провів перевірку заяви вчителя середньої школи Соколова про зловживання своїм службовим становищем з боку завідуючого райвідділу освіти і прийняв рішення про відмову в порушенні кримінальної справи у зв’язку з відсутністю складу злочину. Примірник постанови прокурор у триденний строк надіслав заявнику. Соколов не погодився з таким рішенням прокурора і вирішив оскаржити його.

Які строки і порядок оскарження рішення про відмову в порушенні кримінальної справи?

7. Кузьменко отримала від слідчого постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом крадіжки з її домоволодіння двох десятків курей та кози. Слідчий вклав в постанові, що кури і коза розбіглись з подвір’я. Кузьменко оскаржила до суду постанову про відмову в порушенні кримінальної справи. Суддя не прийняв скаргу і запропонував Кузьменко звернутись з цього приводу до прокурора.

Визнайте правомірність дій судді. Який порядок оскарження постанови про відмову в порушенні кримінальної справи.

8. Слідчий порушив кримінальну справу відносно Набойка, який скоїв розбійний напад. На 10 день розслідування Набойко, якому вже було обрано запобіжний захід – взяття під варту, оскаржив до суду постанову про порушення кримінальної справи.

Чи може суд прийняти до розгляду скаргу Набойка? Який порядок оскарження постанови про порушення кримінальної справи передбачено діючим КПК?

9. До прокурора району звернулась Борук з письмовою заявою про те, що її 18-ти річну доньку зґвалтував невідомий чоловік.

Яке рішення може бути прийнято по заяві?