Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.рек., прз, 2008, денна.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
830.46 Кб
Скачать

Тема № 14. Прокурорський нагляд за додержанням законів у досудових стадіях кримінального процесу Питання для обговорення

  1. Поняття прокурорського нагляду і система органів прокуратури України.

  2. Предмет і задачі прокурорського нагляду за додержанням законів органами, що здійснюють боротьбу зі злочинністю.

  3. Повноваження прокурора і форми прокурорського реагування на порушення законів органами дізнання і досудового слідства, які були допущені ними під час розслідування кримінальних справ.

  4. Прокурорський нагляд і процесуальна самостійність слідчого.

Нормативний матеріал і літератури

  1. Даев В.Г. Основы теории прокурорского надзора. Л., 1990.

  2. Зеленецкий В.С. Возбуждение государственного обвинения в советском уголовном процессе. – Харьков, 1979.

  3. Зеленецкий В.С. Прокурорский надзор за всестороннем, полном и объективном исследовании обстоятельств уголовного дела в стадии предварительного расследования: учебное пособие. Х., 1990.

  4. Марочкін І.Є., Грошевий Ю.М., Черв’якова О.Б. Прокурорський нагляд в Україні. Донецьк, 1994.

  5. Михайлов А.И. Прокурорский надзор за соблюдением законов при раскрытии преступлений: методическое пособие. М., 1988.

  6. Наказ Генерального Прокурора України від 4 жовтня 2002 року № 4 "Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство".

  7. Прокурорский надзор за расследованием преступлений органами внутренних дел (Под. ред. С.И. Гусева). М., 1977.

  8. Прокурорський нагляд в Україні. К., 1994.

  9. Шумський П.В. Прокуратура України. К., 1998.

Методичні рекомендації до підготовки к практичному заняттю

Конституція України покладає на Генерального прокурора України та підлеглих йому прокурорів, разом з іншими наглядовими повноваженнями, і нагляд за додержанням законів органами, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство. Нагляд – особливий вид державної діяльності і, як видно із змісту Закону України “Про прокуратуру”, він направлений на забезпечення дотримання і правильного застосування нормативних актів, які приймає Верховна Рада України – законів. Під час підготовки до семінарського заняття необхідно уяснити, чому прокурорський нагляд у Законі України “Про прокуратуру” називається вищий, що означає додержання і правильне застосування законів, які правові підстави організації і діяльності прокуратури, її задачі і основні функції.

Розповідаючи про систему органів прокуратури, необхідно засвоїти, що прокуратура представляє собою єдину централізовану систему органів, пов’язаних загальними задачами і функціями. Ця система будується в залежності з державним устроєм та адміністративно-територіальними розподілом України. Необхідно назвати складові частини органів прокуратури, у тому числі і спеціальні прокуратури у порядку їх підпорядкування.

Предмет і задачі нагляду за додержанням законності у діяльності органів, що ведуть боротьбу зі злочинністю, викладені у ст. 29 Закону України “Про прокуратуру”. Слід мати на увазі, що предметом прокурорського нагляду є ті правовідносини, на перевірку, вивчення законності яких і направлений прокурорський нагляд. З цієї позиції необхідно розглянути предмет нагляду на стадії досудового слідства і дізнання. З предмету нагляду виходять його задачі, що викладені у ч. 2 ст. 29 Закону України “Про прокуратуру”. Важливо під час заняття звернути увагу на таку специфічну функцію прокуратури, як застосування заходів до узгодженої діяльності правоохоронних органів у боротьбі зі злочинністю (ч. 3 ст. 29 Закону).

Здійснюючи нагляд за додержанням законів органами дізнання і досудового слідства, прокурор застосовує заходи відносно того, щоб на всіх етапах розслідування кримінальних справ виконувались вимоги кримінально-процесуального закону (див. ч. 1 ст. 30 Закону України “Про прокуратуру”). Разом з тим, повноваженням прокурора передбачені не тільки у Законі України “Про прокуратуру” але і Кримінально-процесуальним кодексом. Під час підготовки до заняття доцільно зробити виписки з КПК тих статей, що містять (визначають) повноваження прокурора на стадії порушення кримінальної справи, під час дізнання і досудового слідства. Зверніть увагу на обов’язковість вказівок Генерального прокурора України та підлеглих йому прокурорів з питань розслідування органами дізнання передбаченими КПК та досудового слідства (ч. 2 ст. 15 та ст. 32 Закону, ч. 3 ст. 227 КПК).

Форми реагування на порушення закону, допущені органами дізнання та досудового слідства під час розслідування кримінальних справ, обираються безпосередньо прокурором в залежності від конкретної ситуації, що складається по окремій справі або декількох справах. Але реагуванню завжди передує перевірка додержання законності під час розслідування, яку прокурор регулярно здійснює. Також необхідно ознайомитись з методикою прокурорського нагляду за додержанням законності під час розгляду заяв і повідомлень про злочини, притягнення громадян, як обвинувачених і таке інше.

Готуючись до відповіді про співвідношення прокурорського нагляду і процесуальної самостійності слідчого важливо підкреслити, що кримінально-процесуальний закон не вимагає залежності виконання слідчим процесуальних дій від повноважень прокурора по здійсненню ним нагляду у кримінальному судочинстві, тобто закон представляє безпосередньо слідчому процесуальні повноваження і разом з тим покладає на нього всю відповідальність за правильність виконання ним процесуальної діяльності. Один із складних аспектів, що визначає ступінь процесуальної самостійності слідчого відносно прокурорського нагляду, являється характер вказівок, що дає прокурор слідчому. Слід вивчити порядок надання вказівок прокурором і оскарження їх слідчим (ч. 2 ст. 114, ч. 3 ст. 227 КПК). Також слід приділити увагу щодо повноважень прокурора при погодженні з поданням слідчого, з яким він звертається до суду про прийняття рішень в порядку судового контролю.