Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.рек., прз, 2008, денна.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
830.46 Кб
Скачать

Завдання для практичних занять

1. Під час попереднього розгляду у суді кримінальної справи по обвинуваченню Руцького у скоєні хуліганства із застосуванням предмету спеціально пристосованого для нанесення тілесних ушкоджень (ч. 4 ст. 296 КК) суддя встановив, що злочин Руцький скоїв разом з Деснянським, з яким пиячив. Але Деснянського до кримінальної відповідальності на досудовому слідстві не було притягнуто.

Яке рішення може прийняти суддя у такій ситуації?

2. У місцевому суді знаходиться кримінальна справа по обвинуваченню Роменка по ч. 2 ст. 342 КК (опір працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових обов’язків), яка була призначена до попереднього розгляду суддею. До суду надійшла заява Роменка про те, що він знаходиться у лікарні з приводу лікування від алкоголізму, з’явитися до суду не може до закінчення лікування.

Яке рішення по такій заяві може прийняти суд?

3. До місцевого суду надійшла кримінальна справа по обвинуваченню Ткача за ч. 1 ст. 145 КК. Вивчаючи її, суддя прийшов до висновку, що розслідування проведено всебічно та повно, але дії обвинуваченого необхідно кваліфікувати за ч. 2 ст. 145 КК.

Як повинен поступити суддя?

4. До місцевого суду надійшла кримінальна справа по обвинуваченню Ільченко у підпалі. Суддя виніс постанову про призначення справи до судового розгляду. За три дні до початку судового засідання до суду надійшов лист прокурора, який просив повернути кримінальну справу для її направлення на додаткове розслідування у зв’язку з необхідністю призначити судово-психіатричну експертизу у відношенні обвинуваченого.

Яке рішення повинен прийняти суд? Як необхідно поступити, якщо питання про призначення справи до судового розгляду не було вирішено до одержання листа прокурора?

5. Ознайомившись з матеріалами кримінальної справи по обвинуваченню Чурбанова за ч. 3 ст. 187 КК, суддя звернув увагу на те, що слідчий не прийняв передбачених законом заходів по забезпеченню можливої конфіскації майна Чурбанова. Суддя прийняв рішення про призначення справи до судового розгляду. Крім того, він виніс постанову про накладення арешту на майно Чурбанова. Копію цієї постанови суддя направив слідчому, запропонувавши йому здійснити опис майна до початку судового розгляду у справі.

Чи правильне рішення прийняв суддя?

6. Під час попереднього розгляду справи у відношенні Радько, яка надійшла до суду з обвинувальним висновком, суддя вирішив, що є підстави для закриття даної справи у зв’язку з передачею особи на поруки.

Як повинен вчинити суддя?

7. У результаті вивчення кримінальної справи по обвинуваченню Погребнякова в розбещенні малолітніх суддя прийшов до висновку, що в цілях нерозголошення інтимних сторін життя осіб, які беруть участь у судовому процесі необхідно розглядати кримінальну справу без участі громадськості та представників засобів масової інформації. У постанові про призначення справи до судового розгляду було вказано, що справа призначається до слухання у закритому судовому засіданні.

Чи вправі суддя прийняти таке рішення? Мотивуйте свою відповідь.