Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.рек., прз, 2008, денна.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
830.46 Кб
Скачать

Завдання для практичних занять

  1. До місцевого суду Київського району м. Харкова надійшла кримінальна справа по обвинуваченню Заболотного в шахрайстві, що завдало потерпілому значної шкоди (ч. 2 ст.190 КК). Під час попереднього розгляду справи суддя вирішив, що злочинні дії Заболотний скоїв на території Дзержинського району і своєю постановою надіслав кримінальну справу до місцевого суду Дзержинського району. Суддя місцевого Дзержинського районного суду ознайомився з матеріалами справи і встановив, що злочин було скоєно на території Васильківського району.

Яке рішення повинен прийняти суддя?

2. Слідчий міліції порушив кримінальну справу за фактом крадіжки товарів з автомагазину, що знаходиться у Київському районі м. Харкова. Під час слідства було встановлено, що злочин скоїли Вівчаренко та Митний, які працювали на авто підприємстві “Грандтранс”, та військовослужбовець строкової служби Черненко, який перебував у звільнені.

У який суд необхідно надіслати кримінальну справу після закінчення досудового слідства?

3. Кримінальна справа по обвинуваченню Овчаренко у скоєні крадіжки державного майна надійшла до Комінтернівського районного суду м. Харкова. На цей момент було встановлено, що знаходячись на свободі після скоєння першого злочину, Овчаренко на території Московського району м. Харкова вчинив розбійний напад на приватного підприємця Волкова.

Ким і яким чином буде вирішено питання про підсудність вказаних кримінальних справ?

4. Васильєв притягнутий до кримінальної відповідальності за вбивство із хуліганських спонукань. Із кримінальної справи по обвинуваченню Васильєва виділена в окреме провадження кримінальна справа у відношенні дій Тарасенко, який допоміг Васильєву приховати сліди злочину, та Ваніна, обвинуваченого у недонесенні про вчинене вбивство.

Кому підсудні дані кримінальні справи?

5. На дискотеці у м. Приморську Мелітопольського району Запорізької області, де під час канікул відпочивала група студентів Харківського автодорожнього інституту, місцевий житель Балкін вчинив бійку, заподіявши тілесні ушкодження середньої тяжкості студенту Бойко. Свідками події були п’ять студентів інституту та один місцевий житель. На момент закінчення досудового слідства у кримінальній справі потерпілий та свідки-студенти повернулись у Харків на навчання.

Визначте підсудність кримінальної справи.

6. Рокотов перед призовом на строкову службу до лав армії здійснив крадіжку із продуктового магазину у м. Вінниця. Коли було встановлено, ким скоєна крадіжка, та закінчено розслідування у кримінальній справі, Рокотов у складі військової частини знаходився у м. Львові.

Якому суду підсудна кримінальна справа по обвинуваченню Рокотова?

7. Під час розгляду у судовому засіданні кримінальної справи по обвинуваченню Сорокіна, Дергачівський районний суд Харківської області встановив, що дана справа підсудна Золочівському районному суду Харківської області.

Як належить поступити суду?

Тема № 16. Попередній розгляд справи Питання для обговорення

1. Суть, завдання й значення попереднього розгляду справи суддею, як стадії кримінального судочинства.

2. Питання, що з’ясовує суддя при попередньому розгляду справи.

3. Порядок попереднього розгляду справи та строки попереднього розгляду справи.

4. Рішення судді по результатах попереднього розгляду справи.

5. Питання, що підлягають вирішенню у зв’язку з підготовкою справи до судового розгляду.

6. Строки призначення справи до судового розгляду.