Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры упр.соц.розв..doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2.26 Mб
Скачать

74. Соціальні служби та їх роль у вирішенні проблем бідності.

75. Оцінка ефективності діючої системи соціальної підтримки сімей з низькими доходами і шляхи її удосконалення.

У системі державних соціально-політичних заходів, які спри-яють протистоянню та подоланню бідності, важливе місце посі-дають питання надання державної соціальної допомоги сім’ям з дітьми, житлових субсидій та державної соціальної допомоги ма-лозабезпеченим сім’ям.

Вони надаються, як вже зазначалося, на основі Закону Украї-ни «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та Програми житлових субсидій. Об’єктом надання дер-жавної соціальної допомоги виступає малозабезпечена сім’я.

Як видно з табл. 10.4, головною подією, яка дає право на отримання допомоги від держави, є сукупний дохід сім’ї, який не перевищує 75 % прожиткового мінімуму.

Інший вид адресної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям — надання населенню житлових субсидій (табл. 10.5). Суб-сидії видаються як на придбання різних видів палива, так і на від-шкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та при-родного газу, що споживається на індивідуальне опалення. Базовим соціальним нормативом при цьому є прожитковий мінімум.

Надалі у процесі реформування системи надання держав-ної соціальної допомоги передбачається:

- забезпечити адміністративно-фінансову консолідацію про-грам надання соціальної допомоги;

- створити єдину базу даних щодо отримувачів усіх видів со-ціальної допомоги, включаючи одноразову;

- удосконалити механізм фінансування державної соціальної допомоги та забезпечити його захищеність у Державному бю-джеті України та місцевих бюджетах;

- забезпечити призначення населенню різних форм соціаль-ної допомоги виходячи з єдиної методики обчислення середньо-душового сукупного доходу сім’ї з урахуванням доходу від влас-ності.

76. Пенсія як соціально-політична категорія.

Пенсійне забезпечення громадян — це одне з ключо-вих завдань в соціальній політиці сучасної держави. З того, як воно організовано, і можна судити про рівень демократії, гуманізму, соціальної справедливості, соці-ально-економічного і політичного розвитку тієї чи іншої держави.

Пенсія — це державна виплата, яку надають із пенсійного фонду для матеріального забезпечення непрацездатних громадян у зв’язку із їхньою минулою трудовою чи іншою суспільно кори-сною діяльністю в розмірах, як правило, зіставних з минулим за-робітком пенсіонера.

Пенсії — найбільш значущий як за кількістю забезпечуваних, так і за обсягом витрачених на це коштів вид соціального забезпечення.

Буквальний переклад з латинської «рensio» означає платіж. Такий платіж здійснює держава через спеціально призначені для цього органи, його провадять із визначеної частини фондів для непрацездатних — так званих пенсійних фондів.

Суб’єктом цього виду забезпечення є особа, визнана непраце-здатною, а саме:

- за віком;

- за медичними показниками (інвалідність);

- у зв’язку з виконанням інших, крім роботи, соціальних функ¬цій (догляд за інвалідом І групи, дитиною-інвалідом, престарілими).

Іншою важливою рисою пенсії є її зв’язок з минулою суспіль-но корисною діяльністю самого пенсіонера чи годувальника (у випадку надання пенсій у разі втрати годувальника).

Ще однією ознакою пенсії є детальне регулювання на держав-ному чи міжрегіональному рівнях усіх умов забезпечення цього виду виплат.

У цілому пенсійне забезпечення України регулюють понад два десятки законодавчих актів. Проте більшу частину пенсій призначають відповідно до Закону України від 5 листопада 1991 р. «Про пенсійне забезпечення». Це один із перших законів України, прийнятий в умовах незалежності і в який майже щоріч¬но протягом 10 років вносились поправки. Останнє і сприяло по-яві низки проблем у системі пенсійного забезпечення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]