Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры упр.соц.розв..doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2.26 Mб
Скачать
  1. Державна молодіжна політика. Гарантії соціального захисту молодих громадян. Структура і завдання соціальної служби для молоді.

Молодь це велика суспільна, соціально-демографічна група, що має специфічні соціальні і психологічні риси, наявність яких визначається як віковими особливостями молодих людей, так і тим, що їхній соціально-економічний і суспільно-політичний стан, духовний світ пере­бувають у становленні, формуванні.

До молоді згідно із законодавством, в Україні відносять громадян України віком від 14 до 28 років, причому з них неповнолітні — це громадяни віком до 18 років. Але до розряду молодих сімей відносять подружжя, в якому вік чоловіка та дружини не перевищує 30 років, або неповна сім’я, в якій мати (батько) віком до 30 років. Тому до молоді можна віднести вікову групу від 14 до 30 років. Серед молоді різні дослідники молодіжних проблем виділяють від трьох до п’яти групп:

1)підліткова — 14—15 років;

2)передюнацька— 16—17 років;

3)ранньоюнацька — 18—20 років;

4)середньоюнацька — 21—25 років;

5)старшоюнацька — 26—30 років.

Одним із головних шляхів реалізації державної молодіжної політики зазначена Декларація передбачає розробку та реалізацію цільових комплексних молодіжних програм, які фінансуються за рахунок цільових коштів, виділених у державному бюджеті. Молодіжна політика — це невід’ємна складова соціальної політики держави, інших суб’єктів суспільно-політичного життя і відносин, яка спрямована на створення реальних умов, стимулів і конкретних механізмів реалізації інтересів і самореалізації молодих громадян країни, здійснення їхніх життєвих цілей і планів.

До основних напрямів молодіжної політики в перехідний до ринку період слід віднести:

1.соціальна адаптація молоді до умов ринкової економіки

2. надання гарантій в отриманні професійної підготовки та працевлаштування

3. надання гарантій в отриманні освіти

4. уведення системи довгострокового кредитування підготовки кадрів (отримання освіти у приватних закладах)

5. розвиток студентського та молодіжного бізнесу

6. уведення системи довгострокового пільгового кредитування будівництва і придбання жилих будинків і квартир.

Центри соціальних служб для молоді— це спеціальні заклади, вповноважені державою брати участь у реалізації державної молодіжної політики шляхом проведення соціаль­ної роботи з дітьми та молоддю.

До системи центрів належать Державний центр соціальних служб для молоді, республіканський (Автономна Республіка Крим), обласні, Київський та Севастопольський міські, районні, міські, районні у містах, селищні і сільські центри.

Центри у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, наказами Держком молодьспорттуризму та ди­ректора Державного центру соціальних служб для молоді, рішеннями відповідних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, цим Положенням, а також положеннями про центри.

Основною метою діяльності центрів є створення соціальних умов для життєдіяльності, гармонійного та різнобічного розвитку дітей та молоді, захист їх конституційних прав, свобод і законних інтересів, задоволення культурних та духовних потреб.

Тобто основні завдання ЦССМ передбачають участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері соціальної роботи з дітьми, молоддю, жінками та різними категоріями сімей з метою поліпшення їхнього становища, розв’язання актуальних соціальних проблем і виховання молодого покоління на засадах гуманізму.

За роки функціонування структура ЦССМ організаційно зміцніла, а завдяки державній підтримці утвердилася на всій території України. За цей період ЦССМ виконано велику практичну, методичну та наукову роботу. В ЦССМ отримали різні види допомоги мільйони молодих людей та їхні батьки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]