Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры упр.соц.розв..doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2.26 Mб
Скачать
  1. Державна допомога сім’ям з дітьми та її види.

Відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 і його останньої редакції від 22.03.2001 ст. 3 установлено, що в нашій країні призначаються такі п’ять видів державної допомоги сім’ям з дітьми:

1)допомога у зв’язку з вагітністю та пологами;

2)одноразова допомога при народженні дитини;

3)допомога по догляду за дитиною до досягнення нею триріч­ного віку;

4)допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням;

5)допомога малозабезпеченим сім’ям з дітьми.

Порядок надання, тривалість та розміри допомог наведені в табл. 8.1.

Коментуючи табл. 8.1, потрібно підкреслити, що більшість положень Закону «Про державну соціальну допомогу сім’ям з діть­ми», а також нових документів Верховної Ради та Кабінету Міністрів України стосується осіб, не застрахованих у системі загаль­нообов’язкового державного соціального страхування. Простіше — непрацюючих людей, тобто тих, з чиєї зарплати не перераховуються гроші на обов’язкове соціальне страхування:

-безробітні;

-студенти;

-жінки-військовослужбовці.

Зокрема, згідно з цим законом та відповідними постановами три види допомоги призначаються тільки незастрахованим особам, а саме:

  1. у зв’язку з вагітністю і пологами;

  2. одноразова допомога при народженні дитини;

  3. допомога по догляду за дитиною до трьох років.

Ці гроші виплачуються з бюджетних коштів органами соціаль­ного захисту населення.

Якщо мати працює і відповідно має страховий стаж, то для застрахованих осіб механізм нарахування і виплати цих видів допомоги регулюється Законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами на народження і поховання». Гроші виплачують підприємства з коштів Фонду соціального страхування. Тому з 2002 року працюючим жінкам, які пішли в декретну відпустку, за призначенням цих видів допомоги потрібно звер­татися на свої підприємства.

Утім, існують ще два види допомоги, виплачувані органами соціального захисту (а саме: дітям, що перебувають під опікою чи піклуванням і малозабезпеченим сім’ям з дітьми), на які можуть претендувати як непрацюючі, так і працюючі батьки.

Допомогу по вагітності та пологах тепер можуть одержувати всі незастраховані жінки, включаючи неповнолітніх.

Спинимось докладніше на кожному виді допомоги.

По-перше, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами тепер можуть одержувати всі незастраховані жінки, включаючи неповнолітніх. Причому незалежно від того, одержує жінка допомогу по догляду за старшою дитиною до досягнення нею трирічного віку чи ні. Цей вид допомоги будуть (як і колись) нараховувати на підставі довідки з лікувальної установи і заяви матері. Крім того, жінка повинна надати в органи соціального забезпечення документ, що підтверджує те, що вона не застрахована в системі державного соціального страхування. Таким документом може бути:

  • довідка з Державної служби зайнятості про те, що жінка зареєстрована як безробітна;

  • довідка з основного місця служби (для жінок-військово­службовців. До речі, цей вид допомоги виплачується їм за місцем служби) чи навчання (для студенток, аспіранток і т. ін.);

  • довідка з ЖЕКу за місцем проживання про те, що жінка не працює (не служить, не навчається).

Якщо такий документ у жодній із переліченних інстанцій не вдається оформити, органи соціального захисту мають право провести перевірку умов, у яких проживає жінка, скласти акт і вказати в ньому, що вона не працює.

Потрібно зазначити, що ця допомога надається тільки в тому випадку, якщо жінка звернулася в органи соціального захисту не пізніше, ніж через шість місяців після закінчення відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами.

Тривалість цієї відпустки у більшості випадків — 70 календар­них днів до пологів і 56 календарних днів після. При ускладнених пологах або при народженні двох дітей і більше післяпологова відпустка збільшується до 70 днів. А жінкам-«чорнобильцям» загальний термін відпустки збільшується до 180 днів (90 днів — до пологів і 90 — після).

Допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може одержувати будь-який працездатний непрацюючий родич, що доглядає за малям.

Крім того, родині виплачується одноразова допомога при народженні дитини. Вона призначається одному з батьків на кожну народжену чи всиновлену дитину на підставі свідоцтва про народження (рішення про всиновлення). У цьому випадку знов-таки діє обмеження терміну — за допомогою варто звернутися не пізніше, ніж через шість місяців після дня народження дитини. У випадку народження мертвої дитини цей вид допомоги не виплачується.

Після одержання перших двох видів допомоги родина може розраховувати на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. При цьому ця допомога виплачується щомісяця на кожне маля.

Вона (допомога) призначається не тільки матері, на неї має право претендувати будь-хто з родичів, що доглядає за дитиною. Цей вид допомоги виплачується будь-якому працездатному, але непрацюючому родичу, що фактично доглядає дитину.

Якщо ж мати вийшла на роботу, вона повинна сповістити про це органи соціального забезпечення, щоб їй припинили виплату допомоги.

Якщо мати-студентка закінчила навчання і вийшла на роботу (тобто не оформляла відпустку по догляду за дитиною) і маля доглядає непрацюючий батько, допомога призначається йому. У такому випадку родина повинна переоформити виплату цього виду допомоги на реального одержувача. Для цього родичу потрібно письмово звернутися в органи соціального забезпечення і надати довідку з місця роботи (служби) матері про те, що вона вийшла на роботу до закінчення відпустки по догляду за дитиною і виплата даного виду допомоги припинена. У довідці обов’язково вказується дата припинення виплати допомоги.

У цілому для призначення допомоги за дитиною до трьох років непрацюючим особам варто письмово звернутися в органи соціального забезпечення. Крім заяви, потрібно надати копії свідоцтва про народження дитини і трудової книжки (якщо вона є), а також довідку з місця навчання (для студентів, аспірантів, докторантів і т. д.) чи виписку з наказу за місцем служби про надання відпустки (для військовослужбовців).

Непрацюючий заявник повинен надати довідку з податкових органів про те, що він не займається підприємницькою діяльністю, і довідку з Державної служби зайнятості, що підтверджує той факт, що він не перебуває в них на обліку і не одержує допомоги по безробіттю.

Стосовно четвертого виду допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, слід зазначити, що його розмір дорів­нює різниці між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму (80 грн) та середньомісячним розміром одержуваних на дитину аліментів і пенсії за попередні 6 місяців. Його виплачують місцеві орга­ни праці та соціального захисту населення. Джерелом коштів є Дер­жавний бюджет у вигляді субвенцій (дотацій) до місцевих бюджетів.

Допомога малозабезпеченим сім’ям з дітьми (п’ятий вид допомоги) визначається як різниця між рівнем забезпечення прожит­кового мінімуму (80 грн) та середньомісячним сукупним доходом сім’ї за попередні 6 місяців. Його виплачують також місцеві органи праці та соціального захисту населення. Джерелом коштів також є Державний бюджет у вигляді субвенцій до місцевих бюджетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]