Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
421.38 Кб
Скачать

Тема 3 Облік кредитних операцій

Терміни та загальні положення.

Іпотечний кредит – кредит, наданий Банком для придбання, будівництва або реконструкції нерухомого майна, забезпеченням якого є іпотека (нерухоме майно комерційного та житлового призначення).

Комісія – плата, що стягується за ставкою, погодженою Банком та клієнтом, або у вигляді фіксованого тарифу за умовами кредитних угод.

Кредит – кошти, які надаються Банком у користування юридичним та фізичним особам на таких основних умовах, як повернення, платність, строковість.

Кредитна лінія - письмова згода Банку у майбутньому надати кошти, як правило траншами, в розмірах, які не перевищують заздалегідь обумовлений ліміт кредитування за певний відрізок часу.

Ліміт кредитування – максимально можливий розмір заборгованості позичальника за кредитом, визначений у кредитному договорі.

Міжбанківський кредит – кошти, що надаються у користування іншій банківській установі або отримуються від іншої банківської установи на умовах їх повернення, платності, терміновості.

Окремі угоди – документи (тікети, інформаційні повідомлення SWIFT, т.і.), якими визначаються конкретні умови надання/отримання міжбанківських кредитів/депозитів в межах генеральної угоди.

Процент (відсоток) – плата за користування кредитом, яка вираховується за погодженою Банком та контрагентом ставкою за період фактичного користування коштами періодично до повного погашення кредиту.

Транш – частина кредиту, яка надається позичальнику на певний строк у межах встановленого ліміту кредитування.

3.1. Класифікація та загальні принципи обліку кредитів.

Для досягнення достовірного та коректного відображення кредитних операцій у фінансовому, управлінському та податковому обліку в Банку застосовуються наступні принципи їх класифікації.

- за видом контрагента (позичальника):

  1. кредити, надані/отримані від інших банків;

  2. кредити, надані юридичним особам та підприємцям;

  3. кредити, надані фізичним особам;

- за видом операції:

  1. строкові кредити;

  2. врахування, авалювання векселів;

  3. гарантії;

  4. лізинг;

  5. факторинг;

  6. інше.

- за строком надання позикових коштів:

  1. поточні – строк користування кредитними коштами вимірюється днями, в т.ч. овердрафт та овернайт;

  2. короткострокові – строк користування кредитними коштами не перевищує 12 місяців;

  3. довгострокові – строк користування кредитними коштами становить понад один рік.

- за забезпеченням:

  1. забезпечені заставою (майном, майновими правами);

  2. гарантовані (банками, фінансами чи майном третьої особи);

  3. з іншим забезпеченням (порука, страхування кредитного ризику);

  4. незабезпечені (бланкові).

-за способом надання кредиту:

  1. надані у разовому порядку;

  2. надані окремими траншами.

  3. за якістю кредиту:

  4. кредит зі стандартним ризиком;

  5. кредит з нестандартним ризиком.

3.2. Процедура реєстрації кредитної угоди.

У відповідній системі оперативного обліку здійснюється реєстрація контрагента – позичальника з обов’язковим зазначенням :

  • назви контрагента/ПІБ;

  • виду діяльності;

  • форми власності;

  • коду контрагента (ЄДРПОУ юридичної особи/реєстраційний код платника податку фіз. особи);

  • інших необхідних даних.

Після внесення даних контрагента здійснюється реєстрація кредитної операцій (у день укладання кредитного договору (угоди)) з обов’язковим зазначенням наступних даних:

  • номер кредитного договору;

  • сума договору;

  • строк договору із зазначенням дати початку та закінчення дії договору;

  • фінансовий стан позичальника;

  • рахунки, які відкриваються обов’язково для кожного виду операції (позичковий, нарахованих та прострочених доходів (процентів та комісій), інші необхідні рахунки (наприклад транзитні рахунки для погашення заборгованості за кредитом і процентами));

  • тип, валюта та сума застави, рахунок для обліку застави (за її наявністю);

  • рахунок для обліку зобов’язання Банку з кредитування (в т.ч. за кредитними лініями);

  • інші дані, зазначені внутрішньобанківськими нормативними документами.

На дату здійснення кредитної операції (у день виникнення у Банку зобов'язання з кредитування) Банк відображає суму зобов'язання на відповідних позабалансових рахунках. У разі часткового або повного виконання або припинення дії договору, відповідна сума зобов'язання списується з позабалансових рахунків.

Якщо у день виникнення в Банку зобов'язання з кредитування кредит надається в повній сумі, наданий кредит відображається на рахунках для обліку наданих кредитів за балансом Банку без відображення зобов'язання з кредитування за позабалансовими рахунками.

Надання кредитів здійснюється лише за наявності позитивного рішення відповідного колегіального органу Банку, укладеного кредитного договору та виконання умов кредитування в повному обсязі, що зазначені в рішенні відповідного колегіального органу Банку.

Колегіальним органом Банку є:

  • Кредитна комісія філії (в межах встановлених лімітів та повноважень);

  • Малий Кредитний комітет Головного банку (за відповідним напрямком бізнесу),

  • Кредитний комітет Головного банку;

  • Правління банку та/або Спостережної ради Банку в межах їх повноважень.

Прийняття рішення про надання кредиту на умовах, відмінних від затверджених стандартних та/або понад встановлених обмежень, здійснюється Малим Кредитним комітетом Головного банку, Кредитним комітетом Головного банку, Правлінням банку та/або Спостережною радою Банку в межах їх повноважень.

Кредитні операції оформлюються:

  • кредитним договором (угодою);

  • кредитною справою.

При укладанні кредитних договорів використовуються затверджені у Банку типові форми договорів. Проекти змін або доповнення до типових договорів погоджуються з юридичним департаментом Головного банку та відповідним підрозділом Головного банку, що займається даним напрямком кредитування (наприклад Управлінням активних операцій фізичних осіб Головного банку за кредитами фізичних осіб).

В типових кредитних договорах Банку обумовлені всі пов’язані з кредитуванням питання, а саме:

  • предмет договору;

  • сума кредиту:

  • порядок надання і погашення кредиту;

  • процентна ставка, умови сплати (розмір та терміни), умови зміни процентної ставки;

  • взаємні права та обов’язки сторін;

  • відповідальність за порушення умов договору;

  • порядок та терміни надання до Банку документів, які дають змоги оцінити фінансовий стан позичальника, необхідну звітність, а також документів, які підтверджуються цільове використання коштів;

  • порядок розгляду спорів;

  • інші питання.

Зберігання оригіналів договорів ведеться за двома варіантами:

Перший варіант передбачає зберігання у сховищі Банку. В цьому разі оригінали кредитних договорів, а також договорів, що укладені в забезпечення виконання зобов’язань за кредитними договорами, зберігаються у сховищі цінностей, або сейфі, що використовується як сховище цінностей. Облік оригіналів договорів (кредитних договорів, договорів про надання гарантії, поруки, застави, іпотеки, страхування, додаткових угод до цих зазначених договорів, тощо) здійснюється за позабалансовим рахунком № 9819 “Інші цінності і документи” за умовною оцінкою – 1 гривня за один договір (угоду).

Другий варіант зберігання передбачає зберігання у сформованих “кредитних справах”. В цьому разі оригінали кредитних договорів, а також договорів, що укладені в забезпечення виконання зобов’язань за кредитними договорами формуються в папку „кредитної справи” позичальника, яка зберігається у вогнестійких сейфах/шафах, до яких мають доступ лише відповідальні працівники кредитної адміністрації. Вказані відповідальні працівники несуть відповідальність за збереження оригіналів договорів. Облік оригіналів договорів здійснюється за позабалансовим рахунком № 9898 “ Інші цінності та документи в підзвіті ” за умовною оцінкою – 1 гривня за один договір (угоду).

Оприбуткування оригіналів договорів на позабалансові рахунки здійснюється на дату здійснення кредитної операції (у день виникнення у Банку зобов'язання з кредитування), або не пізніше наступного робочого дня.

Всі договори мають бути внесені в Книгу реєстрації договорів, яка ведеться в паперовому або електронному вигляді. Передача договорів від однієї до іншої відповідальної особи кредитного підрозділу здійснюється згідно акту прийому-передачі та з відображення за відповідними позабалансовими рахунками. Оригінали договорів зберігаються до повного погашення кредиту і після погашення передаються до архіву.

Термін дії договору страхування предмета застави (з урахуванням можливості продовження строку дії договору) повинен бути не менше періоду дії укладених угод щодо зобов’язань клієнта перед Банком відповідно до діючих у Банку нормативних документів.

Протягом усього періоду користування кредитом Банк здійснює контроль за фінансовим станом позичальника, станом забезпечення, обслуговування боргу тощо. Контроль за цільовим використанням здійснюється шляхом перевірки наданих для оформлення кредиту та інших передбачених кредитним договором документів, а також шляхом перевірок на місці у позичальника, та в разі потреби у відповідних установах, організаціях, фірмах тощо (навчальні заклади, лікувальні установи, торговельні організації, фірми або організації по наданню послуг тощо).

За кредитними операціями (наприклад, факторинговими, гарантійними, з урахування векселів), за якими кошти надаються одній особі, а погашення заборгованості здійснюється іншою, аналітичний облік ведеться щодо тієї особи, яка має здійснювати погашення заборгованості за кредитом.

У бухгалтерському обліку операції з продовження строку дії (пролонгації) кредитних договорів відображаються за відповідними рахунками з обліку короткострокової або довгострокової заборгованості Плану рахунків залежно від строку, що визначається від дати пролонгації договору до дати їх погашення. У разі, якщо кредит класифікований як сумнівний, заборгованість за кредитом обліковується на рахунках сумнівної заборгованості.

Якщо кошти не були повернуті відповідно до умов кредитного договору та не укладено угоду пролонгації, наступного робочого дня за днем погашення кредиту відповідно до умов кредитного договору, облік коштів здійснюється на рахунках простроченої заборгованості за строковими кредитами.