Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
421.38 Кб
Скачать

2.5. Регістри синтетичного обліку.

Основними регістрами синтетичного обліку є:

  • щоденний оборотно-сальдовий баланс;

  • оборотно-сальдові відомості.

Наявність щоденного оборотно-сальдового балансу з проміжними підсумками за балансовими та позабалансовими рахунками, II, III, IV порядку і класами рахунків є обов'язковою умовою початку кожного операційного дня. Правильність складання щоденного балансу оборотів та залишків контролюється рівністю дебетових і кредитових оборотів та залишків за активом і пасивом балансу Банку. Наявність такої рівності є обов'язковою умовою початку нового операційного дня.

Щоденний оборотно-сальдовий баланс перевіряє і підписує керівник та Головний бухгалтер Банку (філії Банку) або їх заступники.

Оборотно-сальдова відомість Банку формується за аналітичними рахунками на паперових носіях за потребою та на вимогу внутрішніх і зовнішніх контролюючих та перевіряючи органів.

Регістри аналітичного обліку.

Регістрами аналітичного обліку є виписки по аналітичних рахунках, картки, журнали, відомості, реєстри, які ведуться на паперових або електронних носіях.

Касовий журнал (окремо по надходженням та видатком каси) складається на підставі касових документів. Дані касового журналу щоденно звіряються з даними бухгалтерського обліку. Касовий журнал після перевірки передається на зшив та зберігання в меморіальних документах дня.

Виписки по аналітичних рахунках друкуються вибірково після формування щоденного оборотно-сальдового балансу. Обов’язковим є щоденне формування на паперових носіях виписок:

  • за поточними за операційні дні, протягом яких відбувався рух коштів за такими рахунками,

  • за депозитними рахунками контрагентів Банку відповідно до умов діючих договорів;

  • за рахунками наступних розділів (груп):

  1. 10 „Готівкові кошти”;

  2. 11 „Банківські метали”;

  3. 12 „Кошти у НБУ”;

  4. 13 „Кошти НБУ”;

  5. 1500 „Кошти в інших банках”;

  6. 1600 „Кошти інших банках”;

  7. „Розрахунки між філіями”.

Обов’язковими реквізитами виписки є дата (період) операції, дата формування виписки, дата попереднього руху, номер рахунку (рахунків), назва рахунку (для внутрішньобанківських рахунків) або назва клієнта (для рахунків клієнтів), обороти за дебетом та кредитом рахунку, загальна сума оборотів за дебетом та кредитом, суми вхідного та вихідного залишків, виконавець рахунку.

Виписки по рахунках клієнтів завіряються штампом виконавця.

Всі інші виписки за особовими рахунками (в тому числі 8 та 9 класу) зберігаються в електронному вигляді та друкуються на запит посадових осіб Банку (філії або відділення Банку), контрагентів або зовнішніх користувачів, а також у випадках, коли друк виписок обумовлено операційною технологією.

Аналітичний облік операцій в разі необхідності та технологічної обґрунтованості може вестися у регістрах позасистемного обліку. Регістрами позасистемного обліку є аналітичні таблиці, бази даних, реєстри та інші бази даних, що дозволяють здійснювати хронологічний та систематичний облік операцій Банку/філії/відділення Банку.