Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
421.38 Кб
Скачать

3.3. Первинна оцінка кредиту.

Оцінка фінансового стану здійснюється до укладання кредитної угоди, має враховувати кількісні (економічна кредитоспроможність) та якісні (особиста кредитоспроможність) показники, що можуть у тій чи іншій мірі вплинути на кредитоспроможність позичальника, з визначенням рівня їх ймовірного впливу на дотримання умов кредитування шляхом установлення оптимальних значень та відповідних балів, та як наслідок - визначення рейтингу та класу позичальника (“А”, “Б”, “В”, “Г” або “Д”).

Оцінка забезпечення по зобов’язанням клієнта перед Банком визначається за прийнятою Банком методикою.

Результати визначення вартості прийнятого забезпечення зберігаються в Банку відповідно до строків зберігання документів з кредитування.

Первинна оцінка кредиту підлягає обов’язковому документуванню. У документі, яким оформлюється оцінка кредиту, має бути зафіксовано клас позичальника.

З метою недопущення збитків від неповернення боргу через неплатоспроможність позичальників (контрагентів Банку) оцінка кредитних ризиків здійснюється за всіма кредитними операціями та коштами, що розміщені на кореспондентських рахунках, які відкриті в інших банках як у національній, так і в іноземній валюті.

Банк класифікує кредитний портфель за кожною кредитною операцією. За результатами класифікації кредитного портфеля визначається категорія кожної кредитної операції: "стандартна", "під контролем", "субстандартна", "сумнівна" чи "безнадійна".

Загальна заборгованість за кредитними операціями становить валовий кредитний ризик для кредитора.

Для цілей розрахунку резервів на покриття можливих втрат за кредитними операціями визначається чистий кредитний ризик (в абсолютних показниках) як валовий кредитний ризик, зменшений на вартість прийнятного забезпечення з урахуванням відповідного коефіцієнту резервування.

Облік кредиту за первинною оцінкою здійснюється:

  • в частині зобов’язань Банку з кредитування – в день укладання кредитної угоди;

  • в частині суми кредиту – в день надання кредитних коштів позичальнику;

  • в частині забезпечення – в день укладання відповідної угоди.

Переоцінка кредиту.

Метою переоцінки кредиту є визначення поточного рівня чистого кредитного ризику для щомісячного розрахунку резервів.

Для щомісячного розрахунку резервів Банк здійснює класифікацію кредитних операцій шляхом проведення інвентаризації та аналізу їх якості до повного погашення кредиту контрагентом.

Визначення чистого кредитного ризику при переоцінці кредиту здійснюється виключно за методиками, прийнятими у Банку. У відповідності до оцінки фінансового стану позичальника та оцінки рівня обслуговування боргу визначається категорія кредиту.

Переоцінка кредиту підлягає обов’язковому документуванню. У документі, яким оформлюється переоцінка кредиту, має бути зафіксовано:

  • клас позичальника (“А”, “Б”, “В”, “Г” або “Д”);

  • стан обслуговування позичальником кредиту (“добрий”, “слабкий” або “незадовільний”);

  • категорія кредиту відповідно до результатів переоцінки (“стандартний”, “під контролем”, “субстандартний”, “сумнівний”, “безнадійний”).

Результати визначення категорії кредиту, аналізу якості кредитного портфеля зберігаються в справі клієнта відповідно до строків зберігання документів з кредитування.

Нарахування доходів та витрат за кредитами

Виходячи з умов кредитної операції Банк оцінює дохід, що планується отримати від здійснення кредитної операції.

Доходи та витрати за кредитами нараховуються:

  • у формі процентів;

  • у формі комісій.

При нарахуванні процентів за кредитами враховується перший день надання кредиту і не враховується останній день користування кредитом (крім кредитів овернайт).

Для кредитів типу овернайт проценти нараховуються за один робочий день та за всі вихідні і святкові дні, що припадають від дати надання до дати повернення коштів на суму наданого кредиту.

Для кредитів типу овердрафт юридичним особам (а також фізичним особам - підприємцям), наданих на їх поточні рахунки, проценти нараховуються щоденно.

Для кредитів типу овердрафт на платіжні картки проценти нараховуються:

- щомісячно станом на ранок 25 числа (або в останній робочий день перед 25 числом, якщо 25 число припадає на неробочий день) за період, що минув з попереднього нарахування процентів або з дати виникнення овердрафту за картковим рахунком. Нарахування здійснюється по факту закриття білінгового циклу, на підставі даних, які містяться в системі емісії “Prime”;

- станом на ранок останнього дня дії угоди про відкриття карткового рахунку за період з попереднього нарахування процентів або з дати виникнення заборгованості за рахунком. Нарахування здійснюється по факту закриття карткового рахунку, на підставі даних, які містяться в системі емісії “Prime”;

В системі “Prime” здійснюється щоденний розрахунок процентів на залишок коштів на кінець дня (без відображення за балансом Банку).

Проценти нараховуються та сплачуються у валюті, передбаченій кредитною угодою.

Проценти за кредитами, наданими в національній валюті України, нараховуються за методом факт/факт. Проценти за кредитами, наданими в іноземній валюті, нараховуються за методом факт/360. Розрахунок штрафів та пені, якщо вони вираховуються у річних відсотків, здійснюється за методом факт/факт.

Штрафи та пені, якщо такі передбачені Кредитною угодою стягуються у національній валюті.

Проценти за кредитом овердрафт на платіжні картки нараховуються з розрахунку метод факт/360. Це правило розповсюджуються на процедури розрахунку штрафів та пені за операціями з платіжними картками, якщо вони розраховуються у процентах річних.

При розміщенні Банком коштів за міжбанківськими угодами при нарахуванні процентів може прийматися метод банка – контрагента, якщо це встановлено умовами угоди.

Щомісячні комісії, що отримуються (сплачуються) під час використання активів Банку його контрагентами, та які не входять до складу фінансового інструменту і не є його невід’ємною частиною, нараховуються наприкінці кожного місяця та обліковуються за рахунками нарахованих доходів за кредитом. Облік прострочених, сумнівних та безнадійних комісій здійснюється аналогічно до обліку прострочених, сумнівних та безнадійних процентів за кредитом.

Комісії стягуються та обліковуються у національній валюті.

Облік строкової, простроченої та сумнівної заборгованості за нарахованими доходами /витратами за кредитами.

Заборгованість за нарахованими доходами вважається строковою та обліковується на відповідних балансових рахунках для обліку нарахованих доходів класу 1, 2, 3 до настання строку її погашення, обумовленого відповідним договором/Графіком погашення.

Заборгованість за нарахованими доходами вважається простроченою у разі її не погашення у строк, обумовлений відповідним договором/Графіком погашення.

У разі непогашення заборгованості за нарахованими доходами/витратами у встановлений строк договором/Графіком погашення строк, наступного робочого дня здійснюється перенесення несплаченої суми на відповідні рахунки прострочених до 31 дня доходів класів 1,2,3 без рішення Кредитного Комітету.

Доходи, прострочені понад 31 день, переносяться на окремі рахунки прострочених доходів 1, 2, 3 класу.

Перенесення нарахованих і не сплачених в строк доходів на рахунки для обліку сумнівних доходів здійснюється не пізніше останнього робочого дня місяця, у якому заборгованість визнана сумнівною. Заборгованість визнається сумнівною за відповідним рішенням Кредитного Комітету або без рішення Кредитного комітету, якщо виникає хоча б одна з наступних ситуацій:

  • основний борг визнано сумнівним;

  • основний платіж за основним боргом прострочений понад 180 днів;

  • доходи за основним боргом прострочені понад 60 днів.

Якщо заборгованість за нарахованими доходами визнана сумнівною щодо отримання та обліковується на відповідних рахунках сумнівної заборгованості, то облік заборгованості за нарахованими доходами на балансі Банку припиняється, вся заборгованість, що обліковується на балансових рахунках нарахованих та прострочених доходів переноситься на рахунки 2480. Подальше нарахування доходів та їх облік здійснюється за позабалансовими рахунками групи 960 „Не сплачені в строк доходи”. Нарахування доходів за операціями з банківськими установами здійснюється за рахунком 9602, за операціями з клієнтами – за рахунком 9603.

У разі повного погашення сумнівної заборгованості за нарахованими доходами, нарахування доходів поновлюється на балансі, окрім випадку, коли заборгованість за основним боргом визнана сумнівною.

У разі визнання Кредитним Комітетом заборгованості за нарахованим доходами безнадійною, така заборгованість списується за рахунок сформованого спеціального резерву згідно рішення Правління Банку у тому місяці, коли було прийнято відповідне рішення.

Заборгованість, що списана за рахунок спеціальних резервів, обліковується за позабалансовими рахунками групи 960 "Не сплачені в строк доходи" до закінчення строку позовної давності, визначеного чинним законодавством України. Після закінчення строку виконується списання заборгованості з позабалансового обліку.

У разі погашення сумнівної заборгованості за нарахованими доходами, що обліковується за позабалансовими рахунками, сума погашеної заборгованості списується з позабалансового обліку одночасно з її відображенням на відповідних рахунках доходів 6 класу Плану рахунків.

Нарахування доходів (комісій та процентів) за кредитом, визнаними сумнівними до закінчення строку угоди, здійснюється за рахунками 960 "Не сплачені в строк доходи" до часу їх погашення клієнтом (поручителем) або до настання таких обставин:

- звернення Банку з позовом (заявою) до суду за умови отримання ухвали (постанови) суду про порушення провадження у справі щодо стягнення з боржника заборгованості чи звернення стягнення на заставлене майно, справи про банкрутство боржника;

- звернення Банку до нотаріуса з заявою за умови отримання виконавчих написів нотаріусу про стягнення заборгованості з боржника або звернення стягнення на заставлене майно).

У разі неотримання ухвал (постанов) судів або виконавчих надписів нотаріусів Банк продовжує нарахування процентів з врахуванням періоду, за яких проценти не нараховувались.

Нарахування доходів (комісій та процентів) за кредитами, визнаними сумнівними або безнадійним за якими строк договору скінчився.

Припинення нарахування процентів не є підставою для відмови Банку від звернення до позичальника (поручителя) з вимогою щодо сплати доходів за весь термін фактичного користування кредитним коштами Банку, у тому числі за весь термін прострочки відповідно до умов кредитного договору та законодавства України.