Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
421.38 Кб
Скачать

4.5. Облік коштів залучених на умовах субординованого боргу

Банк може залучати кошти на умовах субординованого боргу від банків, інших юридичних та фізичних осіб.

Залучення здійснюється на підставі угоди, умови якої відповідають вимогам нормативних документів НБУ, та при наявності дозволу НБУ на залучення таких коштів.

Залучення коштів (депозитів) на умовах субординованого боргу з метою врахування цих коштів до додаткового капіталу Банку у вигляді позик, кредитів, депозитів юридичних осіб може здійснюватися шляхом укладення прямих договорів між Банком та Інвестором (далі- прямі договори), або шляхом випуску облігацій (про що укладається договір про залучення коштів шляхом випуску облігацій) (далі - договір).

Кошти на умовах субординованого боргу залучаються/розміщуються на визначений строк, але не менше ніж п'ять років.

Облік залучених коштів на умовах субординованого боргу здійснюється за рахунком 3660"Субординований борг банку". Аналітичний облік здійснюється в розрізі контрагентів.

У разі, якщо НБУ не дає згоду на залучення коштів на умовах субординованого боргу, або умови договору не відповідають вимогам нормативних документів НБУ, облік коштів здійснюється за відповідними рахунками залучених коштів:

-1615 "Довгострокові вклади (депозити), інших банків";

-2615 "Довгострокові депозити суб'єктів господарської діяльності";

-2635 "Довгострокові депозити фізичних осіб";

або

-3330 "Довгострокові ощадні (депозитні) сертифікати, емітовані банком";

-3315 "Інші довгострокові цінні папери власного боргу, емітовані банком".

Якщо Банк розміщує кошти на умовах субординованого боргу облік ведеться за наступними рахунками:

-1516 "Довгострокові депозити, які розміщені на умовах субординованого боргу" або

-3212 "Боргові цінні папери, випущені банками, у портфелі банку до погашення” за окремими аналітичними рахунками.

Протягом дії договору про залучення/розміщення коштів на умовах субординовного боргу облік ведеться за номінальною вартістю залучених/розміщених коштів.

Процентна ставка за субординованим боргом у національній або в іноземній валюті не може перевищувати протягом усього періоду дії договору максимальної ставки залучення субординованих коштів, що встановлюється за рішенням Правління НБУ.

У разі залучення коштів на умовах субординованого боргу шляхом випуску облігацій процентна ставка залишається незмінною протягом усього періоду обігу облігацій.

Капіталізація процентів та авансова сплата процентів за субординованим боргом не допускається.

  • Нарахування процентів за субординованим боргом здійснюється щомісяця з урахуванням вимог, встановлених даною главою та згідно з правилами встановленими:

  • Розділом V “Облік коштів ”даної облікової політики (якщо залучення відбувається шляхом укладання прямих договорів) або

  • Розділом Х “Облік цінних паперів та інших корпоративних прав” даної Облікової політики (якщо залучення відбувається шляхом випуску облігацій).

Банк може призупинити сплату процентів за субординованим боргом (що передбачається угодою) за ініціативою Банку або за вимогою НБУ, при умовах, що відповідають чинному законодавству.

На період чинності укладеної угоди (до часу погашення облігації) Банк не має права передавати Інвестору (або пов'язаним з ним особам) кошти в будь-якій формі (майно, кредит, будь-які операції з векселями, факторингові послуги, не покриті безумовним забезпеченням гарантії, поруки за кредиторів Банку тощо), крім тих випадків, якщо таке передавання Банком майна або векселів є сплатою процентів за залученими на умовах субординованого боргу коштами та оформлене відповідною угодою.

Кошти, що залучені на умовах субординованого боргу, не можуть бути заставою за кредитами та іншими операціями Банку.

Дострокове погашення субординованого боргу може відбуватися за ініціативою Банку та за згодою Інвестора за умови отримання на це дозволу НБУ у порядку, визначеному нормативними документами НБУ.