Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
421.38 Кб
Скачать

Тема 4 Облік коштів

Терміни та принципи класифікації коштів клієнтів.

Кошти банків – кошти, що обліковуються на депозитних та кореспондентських рахунках банківських установ-контрагентів.

Кошти клієнтів – кошти у національній валюті України, іноземній валюті або банківських металах, що обліковуються на депозитних та поточних рахунках юридичних та фізичних осіб.

Депозит (вклад) – кошти в готівковій або у безготівковій формі, у валюті України або в іноземній валюті, або банківські метали, які Банк прийняв від вкладника або які надійшли для вкладника на договірних засадах на визначений договором строк чи без зазначення такого строку для зберігання на встановлених договором умовах, з обов'язковим поверненням вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору.

Вкладний (депозитний) рахунок - рахунок, який відкривається Банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей, що передаються клієнтом в управління на встановлений строк або без зазначення такого строку під визначений процент і підлягають поверненню клієнту відповідно до законодавства України та умов договору.

Нарахування процентів – внутрішньобанківська процедура визначення та обліку процентних доходів та витрат за коштами контрагентів, які підлягають подальшій сплаті відповідно до умов депозитних (окремих) угод або угод про відкриття кореспондентського рахунку.

Процент (відсоток) – плата за користування коштами контрагента яка вираховується за погодженою Банком та контрагентом ставкою за період фактичного користування коштами періодично до повного їх повернення.

Окремі угоди – документи (тікети, інформаційні повідомлення SWIFT, т.і.), якими визначаються конкретні умови надання/отримання міжбанківських кредитів/депозитів в межах генеральної угоди.

Поточний рахунок - рахунок, що відкривається Банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

Субординований борг - це звичайні незабезпечені боргові капітальні інструменти (складові елементи капіталу), які відповідно до угоди не можуть бути взяті з банку раніше п'яти років, а у випадку банкрутства чи ліквідації повертаються інвестору після погашення претензій усіх інших кредиторів. Сума таких коштів, може включатися до капіталу банку, при цьому вона не може перевищувати 50 відсотків розміру основного капіталу з щорічним зменшенням на 20 відсотків від його первинної вартості протягом п'яти останніх років дії угоди.

4.1.Класифікація та загальні принципи обліку коштів.

Для досягнення достовірного та коректного відображення коштів у фінансовому, управлінському та податковому обліку в Банку застосовуються наступні загальні принципи їх класифікації:

- за терміном наданні/отримання коштів:

  1. поточні – термін надання/отримання коштів вимірюється днями або взагалі не встановлений (кошти до запитання); в т.ч. депозити типу овернайт, надані на один операційний день без урахування неробочих днів Банку;

  2. короткострокові;

  3. довгострокові;

  4. субординований борг.

- за методом нарахування процентів:

  1. з простими процентами;

  2. зі складними процентами.

-за способом сплати процентів:

  1. авансом;

  2. періодично;

  3. після закінчення строку дії договору.

- за типом контрагента:

  1. кошти банківських установ – резидентів України;

  2. кошти банківських установ – нерезидентів України;

  3. кошти юридичних осіб, що не є фінансовими посередниками;

  4. кошти юридичних осіб, що є фінансовими посередниками;

  5. кошти фізичних осіб.

4.2. Нарахування витрат за залученими коштами.

Проценти за коштами контрагентів в національній валюті нараховуються за методом факт/факт, за коштами в іноземній валюті за методом факт/360.

Проценти за залишками коштів в національній і іноземній валюті на платіжних картках нараховуються з розрахунку метод факт/360.

При залученні Банком коштів за міжбанківськими угодами при нарахуванні процентів може прийматися метод банка – контрагента, якщо це встановлено умовами угоди.

Проценти за коштами контрагентів нараховуються від дня, наступного за днем надходження до Банку грошових коштів або банківських металів, до дня, який передує поверненню грошових коштів або банківських металів контрагенту або списанню з рахунку контрагента з інших підстав.

Довгострокові депозити, термін дії яких до закінчення угоди складає менше 1 року, не підлягають перенесенню на рахунки короткострокових депозитів.

Особливості здійснення арешту коштів клієнтів.

У разі отримання документів на арешт коштів клієнта Банку (постанови державного виконавця, прийнятою за рішенням суду або у встановлених законодавством України випадках рішення суду), дані документи оприбутковуються на позабалансовий рахунок 9809 „Інші документи за розрахунковими операціями клієнтів” у день отримання. Рахунок 9809 відкривається у розрізі контрагента Банку.

Якщо документ на арешт надійшов після закінчення операційного дня Банку, то на ньому ставиться штамп “Вечірня” і він приймається до виконання та обліковується за позабалансовим рахунком станом на початок наступного робочого дня. При повному виконанні документу на арешт, він списується з позабалансового рахунку.

Особливості обліку коштів банківських установ

Облік операцій здійснюється на підставі тікетів та укладених міжбанківських угод, в яких вказуються умови залучення коштів - сума, валюта, строки, процентна ставка, графік і реквізити контрагента.

За окремими аналітичними рахунками, відкритими за кожним контрагентом, відображаються:

  • сума депозиту або сума, внесена/розміщена на кореспондентський рахунок;

  • нараховані проценти по депозитах та залишках на коррахунках.

Міжбанківські депозитні операції оформлюються:

  • угодою про розміщення ресурсів (генеральною або окремою угодою);

  • справою контрагента.

Угода разом з пакетом документів (установчий договір, статут, картка зі зразками підписів і відбитком печатки, довіреність посадових осіб контрагента на підписання угод, довіреності дилерів) підшивається у папку і зберігається протягом всього терміну її дії. Оригінали угод по міжбанківських операціях зберіганню у сховищі Банку не підлягають. Реєстрація міжбанківських угод здійснюється згідно п. 16.3.1. розділу IV «Облік кредитних операцій» даної Облікової політики.

Ліміти на проведення операцій на МВР визначаються на підставі рішення Комітету по управлінню активами та пасивами Банку.

Наступного робочого дня за днем закінчення дії угоди, сума депозиту та нарахованих процентів перераховується на зазначений у генеральній або окремій угоді рахунок контрагента.

У разі пролонгації депозитної угоди облік коштів здійснюється на рахунках для обліку короткострокових або довгострокових вкладів згідно із строками, встановленим умовами угоди пролонгації (окремій угоді), починаючи з дати цієї угоди.

Витрати за коштами банківських установ нараховуються у формі процентів наступним чином:

  • щомісячно станом на ранок дня нарахування, який визначається розпорядженням Головного бухгалтера Банку, за період, що минув з попереднього нарахування процентів або від дня, наступного за днем надходження до Банку грошових коштів або банківських металів/залишку за кореспондентським рахунком по останній календарний день місяця включно. У разі закінчення дії угоди та/або залучені депозитів (коштів) за період з дати нарахування за розпорядженням Головного бухгалтера Банку по останній робочий день місяця, в останній робочий день місяця (станом на кінець дня) проводиться урегулювання сум нарахованих процентів за депозитом (залишком за кореспондентським рахунком), розмір якого змінювався в цей період;

  • станом на ранок дня дострокового повернення депозиту (частки депозиту) за період, що минув з дати попереднього нарахування процентів або від дня, наступного за днем надходження до Банку грошових коштів або банківських металів, до дня, який передує поверненню грошових коштів або банківських металів контрагенту або списанню з рахунку контрагента з інших підстав;

  • станом на ранок останнього дня дії угоди (або згідно з окремою угодою) за період, що минув з дати попереднього нарахування процентів або з дати виникнення депозиту (залишку за кореспондентським рахунком) до дня, який передує поверненню грошових коштів або банківських металів контрагенту або списанню з рахунку контрагента з інших підстав.

Проценти нараховуються та сплачуються у валюті, передбаченій відповідною угодою.

Якщо проценти за наданими ресурсами контрагентом за умовами угоди не були сплачені та не було укладено угоду пролонгації, подальший облік нарахованих доходів здійснюється на рахунках прострочених нарахованих доходів за строковими вкладами (депозитами).

Процентні витрати по депозитних операціях включені до рядку 1.2 статті “Процентні витрати” Звіту про фінансові результати.

Особливості обліку коштів суб’єктів господарської діяльності (юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців)

4.3. Загальні правила обліку коштів.

Облік коштів юридичних осіб (у тому числі фізичних осіб - підприємців) здійснюється за кожним контрагентом окремо. За окремими аналітичними рахунками (субрахунками за наявності технічної можливості) відображаються:

  • сума депозиту або сума, внесена на поточний рахунок;

  • нараховані проценти по депозитах;

  • проценти, сплачені авансом.

Угода разом з пакетом документів (установчий договір, статут, картка зі зразками підписів і відбитком печатки, довіреність посадових осіб контрагента на підписання угод, довіреності дилерів) зберігається протягом всього терміну її дії у спеціально відведеній для цього шафі. Депозитні справи одержуються та повертаються співробітниками підрозділу під контролем його керівника.

Формування справи контрагента здійснюється підрозділом Банку, до якого звернувся клієнт. В тих випадках, коли підрозділ Банку має належним чином оформлену юридичну справу контрагента, повторне надання документів для формування депозитної справи не є обов’язковим.

У разі закінчення дії угоди наступного робочого дня депозитний внесок та проценти переказуються на поточний рахунок вкладника, зазначений ним у депозитній угоді.

Нарахування витрат за коштами клієнтів.

Проценти за депозитами юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців нараховуються наступним чином:

  • щомісячно станом на ранок дня нарахування, який визначається розпорядженням Головного бухгалтера Банку, за період, що минув з попереднього нарахування процентів або від дня, наступного за днем надходження до Банку грошових коштів/банківських металів по останній календарний день місяця включно. В разі закінчення дії угоди та/або залучені депозитів за період з дати нарахування за розпорядженням Головного бухгалтера Банку по останній робочий день місяця в останній робочий день місяця (станом на кінець дня) проводиться урегулювання сум нарахованих процентів за депозитом, розмір якого змінювався в цей період;

  • станом на ранок дня дострокового повернення депозиту (частки депозиту) за період, що минув з попереднього нарахування процентів або від дня, наступного за днем надходження до Банку грошових коштів або банківських металів, до дня, який передує поверненню грошових коштів/банківських металів клієнту або списанню з рахунку клієнта з інших підстав;

  • станом на ранок останнього дня дії депозитної угоди за період, що минув з дати попереднього нарахування процентів або від дня, наступного за днем надходження до Банку грошових коштів або банківських металів, до дня, який передує поверненню грошових коштів/банківських металів клієнту або списанню з рахунку клієнта з інших підстав.

Проценти за коштами на поточних рахунках юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців нараховуються наступним чином:

  • щомісячно,станом на кінець останнього робочого дня місяця за період від дня укладання угоди про розрахунково-касове обслуговування (відкриття поточного рахунку) або попереднього нарахування процентів по останній робочий день місяця включно;

  • станом на ранок останнього дня дії угоди про розрахунково-касове обслуговування за період від дня укладання угоди про розрахунково-касове обслуговування (відкриття поточного рахунку) або попереднього нарахування процентів, до дня, який передує поверненню грошових коштів/банківських металів клієнту або списанню з рахунку клієнта з інших підстав.

Розрахунок процентів здійснюється виходячи з залишку коштів на кінець кожного робочого дня звітного місяця.

Сплата процентів (зарахування на поточні рахунки) здійснюється у день нарахування процентів, тобто в останній робочий день місяця.

Проценти нараховуються та сплачуються у валюті, передбаченою депозитною угодою або угодою про розрахунково-касове обслуговування.

Якщо строк одержання вкладу (депозиту) прострочено, то такий вклад (депозит) уважається вкладом (депозитом) на вимогу.

Знижена ставка процентів, передбачена умовами депозитної угоди для випадків дострокового повернення депозиту або його частки, застосовується для розрахунку суми нарахованих та (або) сплачених Банком процентів, що підлягають відшкодуванню.

При залученні коштів клієнтів-юридичних осіб Банк може отримувати комісійні доходи за обслуговування клієнтів. Комісії стягуються та обліковуються у національній валюті.

Комісійні доходи по депозитних операціях включені до рядку 2.1 статті “Комісійний дохід” Звіту про фінансові результати.

Процентні витрати по депозитних операціях включені до рядку 1.2 статті “Процентні витрати” Звіту про фінансові результати.