Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
421.38 Кб
Скачать

Тема 2. Організація бухгалтерського обліку і контролю

Загальні положення організації бухгалтерської роботи для забезпечення діяльності Банку

Усі банківські операції та інші події діяльності Банку, що впливають на активи, власний капітал, зобов’язання, прибуток та витрати Банку, відображаються у системі бухгалтерського обліку, яка повинна забезпечувати:

  • дотримання принципів бухгалтерського обліку;

  • єдину методологічну основу;

  • хронологічне та систематичне відображення всіх операцій Банку в регістрах бухгалтерського обліку на підставі первинних документів;

  • відповідність синтетичних та аналітичних рахунків;

  • накопичення і систематизація даних обліку в розрізі показників, необхідних для прийняття управлінських рішень та складання звітності.

Процедури бухгалтерського обліку виключають можливість здійснення взаємозаліку (крім випадків, передбачених чинним законодавством) активів та зобов’язань, або доходів та видатків як у бухгалтерських записах так і у фінансовій звітності.

Загальна доля операцій Банку - це операції, пов’язані с рухом грошей, платежів та розрахунків, що є передумовою особливих вимог до їх оформлення, організації документообігу, збереженню документів, обліку та звітності, тобто впровадженню сучасних технологій обробки, засобів контролю за достовірністю і збереженню банківської документації.

Всі операції Банку можуть проводитися лише за наявності затверджених керівництвом Банку правил (внутрішньобанківських нормативних документів) здійснення операцій певного типу, які повинні бути розташовані на внутрішньому сайті Банку. Керівництвом Банку надаються окремі дозволи (розпорядження, накази тощо) на здійснення операцій, які не визначені внутрішньобанківськими нормативними документами.

При здійсненні операції повинні бути дотримані наступні основні етапи:

  • надання (одержання) дозволу на проведення операції;

  • проведення операції (укладання договору, складання первинних документів, відкриття рахунків, введення інформації в облікову систему Банку та її обробка та т.і.);

  • здійснення внутрішнього контролю (протягом усього процесу - від моменту ініціювання до відображення інформації за кожною операцією в облікових регістрах).

З метою запобігання операційних ризиків, ризиків від втрат, крадіжок і зловживань, оптимізації процедур і технологічних процесів за видами операцій Банку, а також для якісного обслуговування клієнтів внутрішня структура Банка умовно розподілена на два основних підрозділи:

  • Фронт-офіс – у функцію якого входить ініціанування та/або організація укладання угод, договорів та контрактів з клієнтами і партнерами Банку (далі - контрагенти) і контакти з ними в процесі обслуговування та поточного моніторингу (аналізу стану) банківських операцій;

  • Бек-офіс – у функцію якого входить реєстрація чинних угод, правильне та достовірне відображення здійснених Банком операцій у бухгалтерському, фінансовому і управлінському обліку, документальне супроводження та моніторинг (аналіз стану) всіх банківських операцій.

Функції і обов'язки Фронт і Бек - офісів повинні бути чітко визначені і розподілені між учасниками операційного процесу Банку відповідно до внутрішніх процедур та операційної структури Банку і закріплені у посадових інструкціях відповідних виконавців структурних підрозділів.

Документи, оформлені з порушенням вимог чинного законодавства України, нормативно-правових актів НБУ, внутрішніх регламентів Банку, до виконання не приймаються.

На працівників бухгалтерської служби не може покладатися відповідальність за зберігання і видачу матеріалів та інвентарю, реєстрацію і видачу шляхових листів, інші господарські операції, які в подальшому відображаються ними у бухгалтерському обліку.