Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
421.38 Кб
Скачать

3.5. Аналітичний облік кредитних операцій

За кожним кредитним договором відкривається наступна група рахунків - рахунки для обліку залишку заборгованості за кредитом, прострочених та сумнівних кредитів, нарахованих, прострочених та сумнівних доходів, позабалансові рахунки обліку зобов’язань, застави та нарахованих доходів за сумнівними кредитами у розрізі позичальників – фізичних осіб.

Усі ці рахунки відкриваються як субрахунки відповідних акумулюючи аналітичних рахунків та мають загальний елемент – номер відповідного балансового рахунку.

Для погашення заборгованості за кредитами кожному контрагенту відкриваються аналітичні рахунки 2909, через які здійснюється погашення заборгованості за кредитом та нарахованими доходами.

Для кредитів у доларах США та ЕВРО, умовами договору яких передбачена сплата щомісячної комісії (завжди у гривні), відкриваються два рахунки 2909 - один для погашення щомісячних комісії, інший для погашення заборгованості за кредитом, процентами.

Для кредитів у національній валюті для погашення всіх видів заборгованості за кредитом та нарахованими доходами використовується один рахунок 2909.

За окремою програмою Банк надає іпотечні кредити позичальникам з подальшим відчуженням прав вимоги виконання зобов’язань за цим кредитом ДІУ. Доходи, які за умовами кредитного договору повинен сплачувати позичальник, до моменту підписання між Банком та ГІУ відповідних угод, належать Банку, після підписання угод погашення заборгованості за кредитом, у тому числі за нарахованими доходами за ним, належать ГІУ.

Нарахування процентів за таким іпотечними кредитами здійснюється за методом, наведеним умовами кредитного договору з позичальником.

Відповідно до умов укладених угод між ДІУ та Банком, Банк здійснює позасистемний облік заборгованості позичальника після відчуженням Банком прав вимоги за іпотечним договором.

Порядок взаємодії структурних підрозділів Банку, взаємодії Банку та ГІУ визначені внутрішніми документами Банку.

Процентні доходи по кредитних операціях включені до рядку 1.1 статті “Процентний дохід” Звіту про фінансові результати.

Комісійні доходи по кредитних операціях включені до рядку 2.1 статті “Комісійний дохід” Звіту про фінансові результати.

Нормативні акти України

Цивільний кодекс України.

Закон України “Про оподаткування прибутку підприємств” від 28 грудня 1994 року № 334/94-ВР (із змінами та доповненнями).

Закон України “Про заставу” від 02.10.1992 р. N 2654-ХІІ (із змінами і доповненнями).

Інструкція з бухгалтерського обліку кредитних, вкладних (депозитних) операцій та формування і використання резервів під кредитні ризики в банках України, затверджене постановою Правління НБУ від 15.09.2004 р. № 435.

Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затверджена Постановою правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22 (із змінами і доповненнями).

Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492(із змінами і доповненнями).

Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків, затверджено постановою Правління НБУ від 06.07.2000 р. № 279 (із змінами і доповненнями).

План рахунків бухгалтерського обліку банків України, затверджено постановою Правління НБУ від 17.06.2004 № 280 (із змінами і доповненнями).

Правила бухгалтерського обліку доходів і витрат банків України, затверджені Постановою правління НБУ від 18.06.2003 р. № 255 (із змінами і доповненнями).