Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
421.38 Кб
Скачать

4.4. Облік коштів фізичних осіб

Загальні правила обліку коштів фізичних осіб аналогічні правилам обліку коштів юридичних осіб, викладених в главі 25 цього розділу Облікової політики.

Проценти за депозитами фізичних осіб клієнтів нараховуються у формі процентів наступним чином:

  • щомісячно станом на ранок дня нарахування, який визначається розпорядженням Головного бухгалтера Банку, за період, що минув з попереднього нарахування процентів або від дня, наступного за днем надходження до Банку грошових коштів/банківських металів по останній календарний день місяця включно;

  • станом на ранок дня проміжної виплати процентів за період, що минув з попереднього нарахування процентів до дня, який передує поверненню грошових коштів/банківських металів клієнту або списанню з рахунку клієнта з інших підстав;

  • станом на ранок дня дострокового повернення депозиту (частки депозиту) за період, що минув з попереднього нарахування процентів або від дня, наступного за днем надходження до Банку грошових коштів/банківських металів до дня, який передує поверненню грошових коштів/банківських металів клієнту або списанню з рахунку клієнта з інших підстав;

  • станом на ранок останнього дня дії депозитної угоди за період, що минув з дати попереднього нарахування процентів або від дня, наступного за днем надходження до Банку грошових коштів/банківських металів до дня, який передує поверненню грошових коштів/банківських металів клієнту або списанню з рахунку клієнта з інших підстав.

Капіталізація (приєднання) процентів до суми вкладу здійснюється ранком першого робочого дня кожного місяця, наступного за місяцем нарахування.

У разі надходження коштів фізичних осіб (як на поточні так і на депозитні рахунки) у післяопераційний час датою надходження коштів до Банку вважається дата складання прибуткового або меморіального документа.

При укладанні строкових депозитних договорів та договорів про розрахунково-касове обслуговування (відкриття поточного рахунку) у післяопераційний час датою укладання договорів є поточний день.

Строкові депозити, які не були витребувані в день закінчення дії договору, вважаються продовженими на умовах депозитів (вкладів) на вимогу з перенесенням коштів з рахунків для обліку строкових депозитів (рахунки групи 263 „Строкові кошти фізичних осіб”) та нарахованих процентів (рахунки 2638) на рахунки групи 262 „Кошти на вимогу фізичних осіб” Плану рахунків.

Якщо термін дії договору строкового депозиту припадає на неробочий день, то перенесення Сум вкладу та процентів, які не були витребувані, на рахунки 262 групи здійснюється відповідно до умов укладених договорів на наступний за ним другій робочій день.

Нарахування процентів на короткострокові та довгострокові депозити, які не були витребувані в день закінчення дії депозитної угоди, здійснюється за ставкою, що встановлена Банком для депозитів на вимогу, починаючи з наступного дня після закінчення дії строкової депозитної угоди (якщо інше не передбачено умовами депозитної угоди). Проценти на вклад на вимогу нараховуються лише на суму вкладу. Нараховані Банком проценти на вклад на вимогу не збільшують суму вкладу на вимогу.